Odobrio IO Uefe

Novi sustav ženskih reprezentativnih natjecanja

03.01.2023.

Novi sustav ženskih reprezentativnih natjecanja

Izvršni odbor krovne europske nogometne federacije Uefe odobrio je novi sustav ženskih reprezentativnih natjecanja koji u konačnici dovodi do plasmana na europsko i svjetsko prvenstvo.

 

Do ovih promjena došlo je poslije opsežnog posla radne skupine za reprezentativna natjecanja, koja se sastoji od predstavnika različitih nacionalnih saveza te prati preporuku Uefine Komisije za ženski nogomet. 

Novi format ima za cilj poboljšati natjecateljsku ravnotežu te svim ekipama pružiti priliku kvalificirati se na europsko i svjetsko prvenstvo, okrunjuje pobjednice Uefine Lige nacija te svake četiri godine služi kao europski kvalifikacijski put na ženski turnir na Olimpijskim igrama, potiče sve europske nacionalne saveze sudjelovati, pružajući im svima priliku pobjeđivati u natjecateljskim utakmicama te uvodi prelazak u viši i niži stupanj natjecanja između različitih ligaških stupnjeva natjecanja i natjecateljskih ciklusa te tako stvara otvoren, međusobno povezan i dinamičan sustav. 

Prvi put će se igrati prema novom formatu u razdoblju prije Europskog prvenstva za žene 2025. godine, počevši u jesen 2023. godine.

Format natjecanja (prema priloženom privremenom sastavu liga u fazi Lige nacija 2023.-25.) 

Natjecanje će se sastojati od dvije međusobno povezane faze - Lige nacija i Europskih kvalifikacija. Svaka od tih faza započet će s ligaškim stupnjem natjecanja, pri čemu će ekipe biti svrstane u tri lige. Lige A i B sastojat će se svaka od po 16 ekipa ždrijebanih u četiri skupine po četiri, a Liga C sastojat će se od 19 ekipa ždrijebanih u četiri skupine po četiri i jednu skupinu po tri ekipe (treba imati na umu da će stvarni sastav Lige C ovisiti o konačnom broju ekipa sudionica). Ekipa(e) domaćina Europskog prvenstva 2025. godine sudjelovat će u obje faze. 

Za početak prvog izdanja ekipe će biti podijeljene u tri lige na osnovu Uefinog poretka ženskih reprezentacija prema koeficijentima, koji će se primjenjivati u vrijeme ždrijeba. Međutim, ubuduće će se sastav liga temeljiti isključivo na nastupu u natjecanju. Sve utakmice ligaškog stupnja natjecanja igrat će se tijekom šest natjecateljskih dana, pri čemu će svaka ekipa igrati jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima protiv svih drugih ekipa u svojoj grupi. 

Nakon završetka ligaškog stupnja natjecanja faze Uefine Lige nacija: 

-  Završnica: četiri pobjednika skupina Lige A kvalificirat će se u završnicu Lige nacija koja će uključivati dvije polufinalne utakmice (u obliku jedne utakmice), utakmicu za treće mjesto i finale, a koje utakmice će organizirati uključene ekipe. Uefa će pomoći domaćinima određenim uslugama. Pobjednice Lige nacija bit će okrunjene. Uefin Izvršni odbor odlučit će o nagradnom fondu za ekipe sudionice.
Svake četiri godine završnica Lige nacija također će poslužiti kao kvalifikacijski put za ženski Olimpijski nogometni turnir. Za 2024. dva finalista pridružit će se domaćinima olimpijskog turnira - Francuskoj, kao tri predstavnika Europe (zajedno uz trećeplasiranu ekipu u slučaju da se Francuska kvalificira u finale Lige nacija). 

-  Automatski prelazak u višu i nižu fazu natjecanja kako bi se utvrdile početne pozicije ekipa u ligaškom stupnju Uefinih europskih kvalifikacija: Prvoplasirane ekipe u Ligama B i C prijeći će u sljedeću višu ligu, dok će četvrtoplasirane ekipe u Ligama A i B, kao i najniže rangirana trećeplasirana ekipa u Ligi B prijeći u sljedeću nižu ligu. 

- Utakmice za prelazak u viši i niži stupanj natjecanja kako bi se utvrdile početne pozicije ekipa u ligaškom stupnju Uefinih europskih kvalifikacija. Trećeplasirane ekipe Lige A igrat će protiv drugoplasiranih Lige B, dok će pobjednice igrati u Ligi A, a poražene ekipe u Ligi B; tri najbolje trećeplasirane ekipe Lige B igrat će protiv tri najbolje rangirane drugoplasirane ekipe Lige C - pobjednice će igrati u Ligi B, a poražene ekipe u Ligi C. Sve utakmice za prelazak u višu i nižu fazu natjecanja igrat će se u obliku dvije utakmice, kod kuće i u gostima, te paralelno sa završnicom Lige nacija. 

Nakon završetka ligaškog stupnja faze Uefinih europskih kvalifikacija: 

-  Plasman na završni turnir: osam najboljih ekipa iz Lige A kvalificirat će se izravno na Europsko prvenstvo 2025. godine. Ako se ekipa saveza domaćina ne kvalificira automatski, bit će im zajamčeno mjesto. U slučaju više domaćina, ovo jamstvo obuhvaćat će najviše dvije ekipe. 

-  Utakmice doigravanja za završni turnir: za preostala mjesta igrat će se dva kola utakmica doigravanja europskih kvalifikacija, kod kuće i u gostima. Put doigravanja može biti prilagođen kako bi se u obzir uzeo(uzeli) nastup(i) momčadi saveza domaćina. 

-  Automatski prelazak u viši i niži stupanj natjecanja kako bi se utvrdile početne pozicije ekipa u sljedećem izdanju natjecanja (faza Lige nacija): prvoplasirane ekipe u Ligama B i C prijeći će u sljedeću višu ligu, dok će četvrtoplasirane ekipe u Ligama A i B, kao i najniže rangirana trećeplasirana ekipa u Ligi B prijeći u sljedeću nižu ligu. Isti format bit će korišten za Svjetsko prvenstvo 2027. godine, pri čemu će broj ekipa koje se kvalificiraju izravno, kao i put doigravanja, biti prilagođeni zbog različitog broja mjesta dodijeljenog Europi za završni turnir. 

Kalendar

Podložno konačnoj potvrdi ženskog međunarodnog kalendara utakmica od strane FIFA-e, natjecanje se planira odigrati tijekom dvije sezone, kako slijedi: 

-  Faza UEFA-ine Lige nacija bit će igrana od jeseni 2023. do proljeća 2024.

-  Faza UEFA-inih Europskih kvalifikacija bit će igrana od proljeća 2024. do jeseni 2024. 

Propozicije natjecanja za izdanje 2023.-25. trenutno su u postupku finaliziranja, a prijave za natjecanje bit će otvorene krajem siječnja 2023. Ždrijeb za ligaški stupanj Uefine Lige nacija na rasporedu je 21. travnja 2023., dok će natjecanje početi u rujnu 2023. godine.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri