Početak kvalifikacija za Euro

Poljudska zahvalnica Vatrenima za uspjeh u Kataru

17.03.2023.

Poljudska zahvalnica Vatrenima za uspjeh u Kataru
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija okupit će se u ponedjeljak u Splitu uoči prvih utakmica na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine.

 

Vatreni se vraćaju na scenu prvi put poslije veličanstvenog rezultata osvajanjem bronce na Svjetskom prvenstvu u Kataru, protiv Walesa u Splitu otvorit će nastup u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i još jednom pružiti priliku hrvatskim navijačima ovacijama nagraditi njihov fenomenalan uspjeh u Dohi. Tri dana poslije, 28. ožujka, u Bursi ih očekuje utakmica protiv Turske, ostali protivnici Vatrenih u skupini su Turska i Latvija.

Hrvatska je smještena u skupinu s pet reprezentacija zbog sudjelovanja na Final Fouru Lige nacija u lipnju, baš kao i preostali sudionici Italija, Španjolska i Nizozemska.

U kvalifikacijama za Euro 2024 sudjelovat će 53 reprezentacije koje će loviti 23 mjesta za Euro, a Njemačka se kao organizator završnog turnira automatski kvalificirala. Zbog suspenzije, u kvalifikacijama neće sudjelovati niti Rusija.

Momčadi su raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina, sedam skupina s po pet momčadi i tri skupine s po šest momčadi. Deset pobjednika skupina i deset drugoplasiranih momčadi izravno će se kvalificirati na završni turnir. Tri preostala mjesta popunit će momčadi koje se kvalificiraju kroz play-off u ožujku 2024. godine.

Olakotna okolnost za Vatrene je činjenica da su već osigurali plasman u dodatne kvalifikacije kao osvajači skupine A Lige nacija, ali naravno da kvaliteta momčadi koja se u Kataru okitila broncom jamči izravan plasman na Euro.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri