Početak kvalifikacija za EURO 2024

Dalić: “Očekivanja su ogromna, letvicu smo postavili jako visoko”

20.03.2023.

Dalić: “Očekivanja su ogromna, letvicu smo postavili jako visoko”
Foto: Drago Sopta/HNS

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, održao je u Splitu konferenciju za medije na početku kvalifikacijskog ciklusa za UEFA Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj i vezanih utakmica protiv Walesa na Poljudu (25. ožujka) i protiv Turske u Bursi (28. ožujka).

 

Vatreni se hrvatskoj publici predstavljaju prvi put poslije povijesnog rezultata osvajanjem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

“Lijepo se opet okupiti i biti zajedno poslije tri i pol mjeseca, čekati nove utakmice. Napravili smo veličanstvene rezultate u pet i pol godina moga mandata. To je puno više od ciljeva koji su bili postavljeni, još nismo svjesni svega što smo napravili, bit ćemo svjesni velikih rezultata kroz određeno vrijeme. Pored svega što smo napravili osjećam da, s igračima, stožerom, navijačima i vama novinarima, imam energije, snage i motiva nastaviti dalje s reprezentacijom i pokušati opet napraviti dobre rezultate. Pritom moramo biti realni, naš cilj je plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je plus. Moramo zadržati dobru atmosferu i zajedništvo koje vlada. Moramo napraviti smjenu generacije, slagati novu reprezentaciju, okosnicu koje će činiti igrači za idućih šest, sedam godina. Imamo potencijala i kvalitetu za to. Postavili smo letvicu jako visoko i očekivanja su ogromna. To je dvosjekli mač, moramo to svesti na realnost i biti smireni, ići utakmicu po utakmicu. Očekivanja treba opravdati, a imamo sposobnost za to. Hvala Savezu i predsjedniku Marijanu Kustiću na suradnji, idemo zajedno dalje u nove pobjede”, istaknuo je Zlatko Dalić.

“Krećemo po Euro, ali najprije moramo ostvariti plasman. Čeka nas veliko natjecanje, a Hrvatska mora napraviti prvi korak. Favoriti smo u skupini, ali moramo biti oprezni da se ne dogodi neki kiks. Europsko prvenstvo u Njemačkoj je za nas veliko natjecanje za nas, na utakmicama će sigurno  biti po 20, 30 tisuća navijača, dakle kao da igramo kod kuće. To je za nas veliki izazov, bio sam kao navijač 2006. u Njemačkoj, ono što je bilo u Berlinu više se nije ponovilo što se tiče broja Hrvata na stadionu. To me raduje, jedan od razloga što sam ostao je i Europsko prvenstvo u Njemačkoj, ali najprije moramo ostvariti plasman. Hrvatska nikad nije bila jača nego u Rusiji, to je sad malo drugačije, ne igraju više u reprezentaciji igrači iz pet najjačih klubova Europe, ali imamo neupitnu kvalitetu. Kroz iskustvo i mladost koja dolazi moramo složiti najbolju moguću momčad i biti konkurentni. Stvaramo novu generaciju koja je na prvom velikom natjecanju napravila rezultat, ali moramo se pripremati za dalje”.

O kadru i izostancima...

“Puno igrača koji su odigrali Svjetsko prvenstvo u Kataru, ne samo naših, ima problema s formom i ozljedama. Brozović je dugo pauzirao, dugo nije igrao Kovačić, jedno vrijeme nije igrao Kramarić, svi su imali sitnih problema. Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo takve probleme tijekom kvalifikacija znali rješavati. Ne znamo što će biti s Petkovićem, Ivušić je bolestan. Pozvao sam Musu, želim ga vidjeti, da bude s ekipom tjedan dana. Tu su Livaja i Kramarić, vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati. Livaja igra dobro, leži mu Poljud. Reprezentaciji je dao dosta, zabio je gol u Kataru i od njega očekujem puno. Kad sam govorio o tome da imamo napadače iz HNL-a, zamjerili ste mi, ali… Mislio sam reći da oni ne igraju svaki vikend na visokoj razini kao napadači naših protivnika u Kataru. Jednostavno, treba im veći podražaj od HNL-a, koliki god ja bio domoljub moram biti realan i reći da ta razina nije dovoljna. Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu i na kraju smo osvojili broncu. Nisam ja sklon tome da stalno miksamo, ali nemam stalno rješenje. Očekivao sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali to se nije ostvarilo. Treba nam takav brzanac. Svi bi u reprezentaciji igrali na lijevoj strani, Perišić, Ivanušec, Oršić… Zato smo stavili Špikića na pretpoziv jer je brz i igra u Dinamu na desnoj strani, on nam je potencijal za dalje. Zvali smo Musu, tu su Beljo, Ljubičić, Šimić, moramo do Eura naći još jednog napadača pored Livaje i Petkovića, a gledamo mlađe igrače. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Što se desnog krila tiče, na toj su poziciji igrali Pašalić, Vlašić i Majer, dakle uvijek imamo rješenja”.

Foto: Drago Sopta/HNS

O Oršiću i Stanišiću…

“Žao mi je za Oršu, ne igra u klubu, ali ne želim ga izgubiti. Nije u formi, ali želim mu dati šansu da se pokuša vratiti. Ako ne bude konstantno igrao u klubu, nažalost neće moći igrati ni za reprezentaciju. Međutim, nadam se da hoće, pokušat ćemo ga kroz reprezentaciju vratiti u dobro raspoloženje. Stanišić? Bio je sjajan u svakoj utakmici za reprezentaciju, odigrao na visokoj razini. Na poziciji desnog beka imamo dva jako dobra rješenja. Juranović je ofenzivniji, ide više naprijed i ima bolji centaršut, a Stanišić svaki dan trenira s vrhunskim igračima, kao da igra jaku utakmicu. Potencijal je. Imamo sjajan tandem na toj poziciji”

O Modrićevoj budućnosti…

"Što će biti s Modrićem u budućnosti? Hoće li igrati na Euru? Sve ovisi o njemu, volio bih da što dulje bude s nama, no sve je u njegovim rukama".

O produljenju ugovora…

“Nisam očekivao da ću toliko dugo biti izbornik. Jesam lud, ali nisam toliko lud da sam mogao to predvidjeti. Bilo je to daleko i apstraktno. Dvije medalje i skoro šest izborničkih godina… To je onda bilo nezamislivo, ali išao sam korak po korak i dogodilo se. Sretan sam i ponosan do neba, da više ne vidim nijednu utakmicu presretan sam što sam postigao s hrvatskom reprezentacijom. Ponovit ću, napravili smo čudo! Nisam to očekivao, ali moramo biti ambiciozni i imati cilj, možda ostvarimo i nešto više. Međutim, moramo biti svjesni da može biti i gore”. 

O povratku Torcide…

“Hrvatska nogometna reprezentacija mjesto je okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Raduje me vijest da će Torcida doći. Htjeli bismo da dođu Bad Blue Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli, ovo je Hrvatska! Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve hrvatske navijače”.

O protivnicima u kvalifikacijskom ciklusu…

“Neupitno je da smo favoriti u skupini i s tim se moramo nositi i ni u jednom trenutku ne pomisliti da smo sigurni putnici na Euro. Neće biti nimalo lagano protiv Turske i Walesa, pogotovo ako utakmice ne shvatimo ozbiljno. Hrvatska je motiv svima jer smo treći na svijetu. Ne smijemo pomisliti da smo najbolji i da nam nitko ništa ne može jer je to početak našeg kraja. Mi po rejtingu jesmo najbolji u skupini, ali ne smije biti opuštanja. Prve dvije utakmice… Mijenjat ćemo možda neke detalje, ali ono što je dobro, što nam je donijelo medalje na svjetskim prvenstvima, to nećemo mijenjati. Zna se što je za nas najbolje, sustavi 4-2-3-1 ili 4-3-3, imamo odličan vezni red koji moramo maksimalno iskoristiti i dobre mlađe igrače u obrani. Kod Walesa se moramo čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu grešku. Zato moramo biti koncentrirani. Nisu u rangu nas po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini. Koliko će nam bodova biti dovoljno za plasman? Nisam još izračunao. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales, ali ići ćemo na pobjedu i u Bursi. Vidjet ćemo, cilj je biti prvi u skupini, a koliko bodova će biti dovoljno… Reći ću vam na sljedećem okupljanju. Obično smo gubili šest ili sedam bodova u skupini”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri