Kapetan predvodi Vatrene

Modrić: “Ljubav prema nogometu jedan je od razloga što toliko trajem”

24.03.2023.

Modrić: “Ljubav prema nogometu jedan je od razloga što toliko trajem”
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu od 20:45 sati na poljudskom stadionu protiv Walesa otvara nastup u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

 

Utakmicu je najavio kapetan Luka Modrić koji se neće susresti s bivšim suigračem Garethom Baleom, iza kojega je oproštaj od reprezentacije.

“Sigurno da je to velik hendikep za Velšane kojima nedostaje nekolicina važnih igrača, pogotovo Bale. Morat će drugačije pristupiti, morat će svaki igrač dati više. Neće moći očekivati od Balea da sve riješi sam. Doduše, to može biti pozitivna stvar za njih. Koliko god im nedostaju ti veliki igrači, morat će kao grupa biti više zajedno”, kaže Modrić, koji će postati najstariji hrvatski reprezentativac u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva.

“Nisam to znao, ne znam je li to dobro ili loše. Drago mi je što sam i dalje tu, drago mi je što ću srušiti taj rekord. Osjećam se dobro, sretan sam kad sam tu i to je to. Samo tako treba nastaviti”.

Posljednji nastup Vatrenih na Poljudu bila je kišna pobjeda nad Rusijom u odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru… U taboru Vatrenih nadaju se da će u tekućem kvalifikacijskom ciklusu plasman izboriti prije zadnje utakmice.

“Nadajmo se da to može biti slučaj. Mi želimo riješiti posao prije, ali uvijek tijekom kvalifikacija imamo neki pad, zakompliciramo stvari. Skupina je takva kakva je, u skupini je samo pet momčadi. Kvalifikacije će brzo završiti, morat ćemo biti fokusirani, otvoriti natjecanje na najbolji mogući način. Wales i Turska su nam najveći konkurenti”.

O bodovima u prve dvije utakmice…

“Moramo se u prvom redu fokusirati na utakmicu protiv Walesa pa tek onda misliti na Tursku. Pobjeda protiv Walesa donijela bi više vjere i samopouzdanja uoči puta u Tursku. Nema smisla govoriti hoćemo li biti zadovoljni s tri, četiri ili šest bodova. Cilj je odigrati što bolju utakmicu i pobijediti. Vidjet ćemo koliko ćemo osvojiti bodova, naša želja je svih šest. Favoriti smo, to se od nas očekuje, ali nogomet je nepredvidljiv. Ako nisi 200 posto unutra, svatko ti može pokvariti planove”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Izbornik je rekao da svi imaju motiv kad igraju protiv Hrvatske…

“To je definitivno, ali sami smo si tome krivi. Postavili smo visoke standarde u posljednjih pet godina. Uvijek smo pri vrhu, pogotovo smo dobri na svjetskim prvenstvima. Jednom smo igrali finale, dvaput bili u polufinalu i igrali utakmicu za treće mjesto, a odigrali smo i dobar Euro. Sve momčadi nas gledaju drugačije, željne su dokazivanja i žele osvojiti bodove protiv nas. Zato moramo biti još bolji, koncentriraniji, pokazati još veće zajedništvo kao što smo pokazivali na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Onda nema bojazni”.

O igračima koji ga čine boljim…

“Ja bez suigrača, izbornika i trenera ne bih bio to što jesam. Tu smo da pomažemo jedni drugima i činimo jedni druge boljima. Ja bez Brozovića i Kovačića, bez izbornika Dalića, ne bih bio to što jesam. Nitko ne može igrati sam. Sve ovo što sam postigao, postigao sam zahvaljujući suigračima s kojima sam otpočetka svoje karijere, u reprezentaciji i klubovima”.

Ronaldo je oborio rekord po broju nastupa za reprezentaciju… 

“Nismo se čuli, nismo si čestitali, ali to što je odigrao najviše utakmica za Portugal dovoljno govori o njemu. On je unikatan igrač, drago mi je što smo igrali zajedno. Svi ti njegovi rekordi, to je nešto fenomenalno. Hoćemo li opet zaigrati zajedno? Ne znam što više reći… Svi me to pitaju, već sam sebi samome dosadan s istim odgovorima. Zna se što je moja želja, nadam se da će se ostvariti, a to je ostati u Realu. Ovo drugo su sve nagađanja, znam da morate pisati nešto i davati informacije. Ja na to ne mogu utjecati, ali ono što sam sto puta ponovio i sad ponavljam, nadam se da ću ostati u Realu”.

O Baleovoj igračkoj mirovini…

“To je pitanje za njega. Svatko odlučuje o svojoj sudbini i zna kad je najbolje vrijeme za završetak karijere. Svatko ima svoj put. Je li rano? Ne mogu na to odgovoriti. Siguran sam da je sretan i ponosan sa svime što je napravio u karijeri. Kad se već odlučio na taj korak, mogao je to napraviti u miru”

Kakva će biti Hrvatska protiv Walesa…

“Ono što možemo obećati jest da ćemo dati 200 posto. Sretni smo što smo opet tu, da će biti Poljud biti pun. Znamo kakva je tu atmosfera. Možemo obećati da ćemo dati maksimum. Sve se zna, igraju igrači koji su bili na SP-u, ima novih, poput Muse koji je prvi put s nama. Tu smo, svi smo spremni i nadam se da ćemo odigrati veliku utakmicu. Wales igra kao i sve otočke ekipe. Dosta fizički, borbeni su i nikad ne odustaju. Važno će biti kako ćemo mi igrati, moramo se nametnuti našom igrom. Volimo posjed, dominirati i kontrolirati. Nadam se da ćemo se nametnuti”

Zadnja Modrićeva utakmica na Poljudu…

“Toliko me to pitate da imam osjećaj kao da želite da što prije odem, ha, ha, ha… Ne znam, vidjet ćemo. Tu sam do Lige nacija pa ću poslije odlučiti”.

Luka je odgovorio i na pitanje o tome je li istina da je njegov ostanak u Realu uvjetovan igrom u reprezentaciji i hoće li to uvjetovati odluku da ostaneš nakon lige nacija?

“Kratko i jasno - ne!”.

O opasnosti od unaprijed dobivenih utakmica…

“Ovakve utakmice nije lako igrati. Ispada da samo vrijedi pobjeda, a sve ostalo je katastrofa. Uvijek ima iznenađenja, ne ide sve onako kako planiraš. Igramo kući, puni smo samopouzdanja, želimo nastaviti tamo gdje smo stali u Kataru. Vjerujem da možemo pokazati pravu igru i uz podršku navijača doći do pobjede. Moramo biti fokusirani sto posto da dođemo do pobjede. Oni nemaju što izgubiti, a mogu puno dobiti. Moramo biti maksimalno fokusirani, vjerujem da ćemo odigrati pravu utakmicu”.

O tome da istodobno okonča karijeru u Realu i hrvatskoj reprezentaciji…

“Znači to je još najmanje godina dana. To bi bilo idealno, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Toliko volim nogomet, uživam u njemu i to je jedan od razloga zašto toliko trajem. Od prvih dana uživam u nogometu, nogomet mi je sve. Obitelj je, naravno, najvažnija, ali i ovo me ispunjava i čini me sretnim”, rekao je Modrić i zaradio veliki pljesak.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri