Aktivnosti platforme Pokaži srce

Obavljeno je tisuću besplatnih pregleda za sportaše diljem Hrvatske

25.03.2023.

Obavljeno je tisuću besplatnih pregleda za sportaše diljem Hrvatske
Foto: Drago Sopta/HNS

Zdravlje sportaša, jakim tempom sportskih obaveza, posljednjih godina sve više dolazi u žarište javnosti.

Prije godinu pokrenut je projekt Pokaži srce uz koji je do danas preventivnim pregledima pregledano više od tisuću sportaša diljem Hrvatske. U manje od godinu dana, ovaj društveno odgovorni projekt, dobio je veliku podršku hrvatske i sportske javnosti te je kroz vlastito prikupljeni fond donacija od strane PSK uz prikupljenih i osiguranih preko 2.5 milijuna kuna, odnosno 337.266,47 eura osigurao značajnu podršku stvarnim konkretnim terenskim aktivnostima među kojima su uz besplatne liječničke preglede i edukacije s ciljem spašavanja života, seminari i zdravstveni simpoziji poput Međunarodnog simpozija sportske medicine Pokaži srce i drugi.

Igramo i dalje za dobro. Aktivnosti pod znakom Pokaži srce, kojeg ponosno na leđima trening opreme nosi hrvatska nogometna reprezentacija, nastavljaju se i u 2023. godini u kojoj će Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja u suradnji s Poliklinikom Life i drugim stručnim suradnicima, obaviti stotine i više novih besplatnih liječničkih pregleda mladih sportaša diljem Hrvatske te mnoštvo edukacija i drugih specifičnih aktivnosti uz pomoć kojih će se dodatno raditi na unapređenju zdravlja sportaša i više od toga jer - želimo Pokazati srce u svakom kutku Hrvatske i svi zajedno igrati za dobro.

Foto: Arhiva HNS

Projekt je podržao Hrvatski nogometni savez te ambasadori - nogometne legende kao što su Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić te drugi istaknuti sportaši koji su prepoznali važnost ove sportsko zdravstvene platforme.

Cilj projekta je osvijestiti sportaše i roditelje te sportske djelatnike i cjelokupnu sportsku zajednicu o važnosti kontinuiranog praćenja zdravlja, osobito natjecatelja u sportovima visokog intenziteta. Detaljni klinički pregledi, a ponajprije elektrokardiografija, spirometrija i analiza tjelesnog sastava primjenom analitičke vage potvrdili su zdravstvene benefita sporta, ali i prepoznali sportaše sa zdravstvenim rizicima kod kojih je osobito važno praćenje zdravlja i prilagodba trenažnog procesa.

Foto: Drago Sopta/HNS

Do sada je projekt posjetio gradove Vukovar, Sisak, Zagreb, Zaprešić, Zabok, Varaždin, Pulu, Zadar, Šibenik, Split, Dugopolje i Dubrovnik, a zdravstvenim pregledima obuhvaćeno je više od tisuće sportaša svih uzrasta i sportova. Uz nogometaše, zdravstvene preglede i radionice pohađali su sportaši i sportski djelatnici brojnih sportskih klubova – košarkaši, odbojkaši, atletičari, gimnastičari, plivači, tenisači uključujući parasportaše i sportaše s invaliditetom.

Daljnje prikupljanje sredstava od strane PSK nastavlja se i u 2023., kroz donacije potaknute igrom i to: - dodatak na uloge na igru Hrvatske – PSK dodaje 5% na uloge igrača koji uključuju igru (oklade) na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te kroz udio iz uloga na reprezentativnoj ekskluzivnoj casino igri „Vatreni Cup“ – PSK dodatno izdvaja 1% ukupnih uloga na igricu. Projekt se nastavlja prvom kvalifikacijskom utakmicom hrvatske nogometne reprezentacije za Euro '24 - Hrvatska vs Wales, (25. ožujka, na Poljudu u Splitu).

Foto: Drago Sopta/HNS

U nastavku godine planirane su daljnje aktivnosti. Uz obilazak niza gradova i županija cilj je provoditi i nastavak stručnih aktivnosti. Na tragu prošlogodišnjeg Simpozija „Pokaži srce“ kojim smo ugostili medicinski tim nogometnog kluba Real Madrid te organizirali predavanja vrhunskih svjetskih stručnjaka za medicinu sporta, kineziologiju i sportsku prehranu i ove godine pripremamo stručni simpozij sportske medicine koji će se održati u svibnju, a bit će posvećen zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju srčanih bolesti i njihovom liječenju.

Širu podršku „Pokaži srce“ aktivnostima dali su mnogi sportaši i institucije, pri čemu uz Hrvatski nogometni savez treba posebno istaknuti podršku Ministarstva turizma RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Hrvatskog olimpijskog odbora, istaknutih veleučilišta i sveučilišta, zdravstvenih ustanova i drugih, uz uključivanje raznih donatora od kojih najistaknutiji PSK, ali i drugi koji iskazuju interes za priključivanjem projektu, uključujući i široku medijsku podršku u kojoj vrijedi posebno istaknuti Arena Sport TV i Sport 360 koji su ustupili značajan medijski prostor za širenje pozitivnih poruka iza kojih stoji Pokaži srce – prvenstveno povećanja svijesti o važnosti brige za zdravlje mladih sportaša. Svi su pozvani biti dio podrške projektu Pokaži srce i svaka je pomoć dobrodošla jer naši mladi sportaši to zaslužuju.

Foto: Drago Sopta/HNS

Voditelj projekta u ime Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te suradničke Poliklinike Life, dr. Tomislav Madžar, kratko se osvrnuo: "Projekt Pokaži srce smo započeli u ožujku 2022. te smo ponosni što danas, godinu dana kasnije možemo istaknuti konkretne rezultate koje smo postigli. Zahvaljujući donatorskoj kampanji PSK te podršci brojnih sportaša i sportskih saveza, a osobito Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednika Marijana Kustića, posjetili smo više od deset hrvatskih županija te izvršili niz preventivnih zdravstvenih pregleda, zdravstvenih edukacija, radionica i pokaznih vježbi iz primjene osnovnih tehnika prve pomoći. Još jednom koristimo priliku zahvaliti svima koji pružaju podršku sportskoj zajednici kojoj je ovaj projekt i namijenjen, a osobito brojnim sportašima koji su podržali projekt te se radujemo nastavku aktivnosti".

Ostanimo zajedno: Srcem u igri, igrom za srce.

Igrajmo zajedno za dobro.

Foto: Drago Sopta/HNS

Foto: Arhiva HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri