Nyon domaćin

U utorak ždrijeb Lige nacija za nogometašice

01.05.2023.

U utorak ždrijeb Lige nacija za nogometašice
Foto: HNS

U utorak će se u sjedištu europske nogometne federacije Uefe u Nyonu od 13 sati održati ždrijeb prvog izdanja Lige nacija za nogometašice, u kojoj će igrati i hrvatska reprezentacija.

Ekipe će biti podijeljene u tri lige, A, B i C, sukladno njihovim pozicijama u Uefinom poretku koeficijenata ženskih reprezentacija, određenom poslije grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ove godine. 

U Ligi A igrat će ekipe od 1. do 16. mjesta: Engleska, Njemačka, Francuska, Švedska, Španjolska, Nizozemska, Norveška, Danska, Italija, Belgija, Austrija, Island, Švicarska, Wales, Portugal i Škotska.

U Ligi B igrat će ekipe od 17. do 32. mjesta: Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Srbija, Slovenija, Sjeverna Irska, Rumunjska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Mađarska, Grčka, Hrvatska, Bjelorusija i Albanija.

U Ligi C igrat će ekipe od 33. mjesta i nižeplasirane: Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bugarska, Cipar, Farski otoci, Gruzija, Armenija i Andora. 

Hrvatska se uoči ždrijeba nalazi u četvrtom potu Lige B u društvu Grčke, Bjelorusije i Albanije. U prvom potu su Republika Irska, Poljska, Češka i Finska, u drugom Srbija, Slovenija, Sjeverna Irska i Rumunjska, a u trećem Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Mađarska.

Rusija neće participirati u Ligi nacija za nogometašice s obzirom na to da su svi ruski klubovi i reprezentacije do daljnjega suspendirani iz Uefinih natjecanja, u skladu s odlukom koju je donio Izvršni odbor krovne europske nogometne organizacije 28. veljače 2022. godine, a koju je potvrdio Sportski arbitražni sud 15. srpnja iste godine.

U ligi A i ligi B bit će četiri skupine s po četiri ekipe, a u ligi C četiri skupine s po četiri ekipe i jedna skupina s po tri ekipe. Azerbajdžan i Armenija ne mogu biti izvučene u istu skupinu, zbog zimskih ograničenja mjesta održavanja u istoj skupini mogu biti izvučene najviše dvije reprezentacije između Estonije, Latvije, Litve i Farskih otoka. Kako bi se smanjio teret putovanja ekipa, Kazahstan može biti ždrijeban u skupini sa samo jednom reprezentacijom od Andore, Farskih otoka i Malte.

Sve utakmice u ligaškoj fazi igraju se prema ligaškom sustavu “svatko sa svakim” kod kuće i u gostima, četiri pobjednika skupina Lige A kvalificirat će se na završni turnir. 

U Ligi A dvije prvoplasirane ekipe u svakoj skupini ostvarit će plasman u kvalifikacije za Euro 2025, a četiri trećeplasirane ekipe igraju protiv drugoplasiranih ekipa u svakoj skupini Lige B. Pobjednik svake utakmice igrat će u Ligi A za fazu europskih kvalifikacija, a poražene ekipe igrat će u Ligi B. Četvrtoplasirane ekipe ispadaju u Ligu B.

U Ligi B četiri pobjednika skupina ostvarit će plasman u Ligu A, četiri drugoplasirane ekipe igrat će protiv trećeplasiranih ekipa iz Lige A. Pobjednik svake utakmice igrat će u Ligi A, a poražene ekipe u Ligi B. Tri najbolje trećeplasirane ekipe igrat će protiv triju najboljih drugoplasiranih ekipa u Ligi C. Pobjednici će igrati u Ligi B za fazu europskih kvalifikacija, a poražene ekipe igrat će u Ligi C. Najlošija trećeplasirana ekipa i četiri četvrtoplasirane ekipe ispadaju u Ligu C.

U Ligi C pet pobjednika skupina idu u Ligu B. Treće najbolje drugoplasirane ekipe igraju protiv tri najbolje trećeplasirane ekipe Lige B. Pobjednici će igrati u Ligi B za fazu europskih kvalifikacija, a poražene ekipe igrat će u Ligi C. Preostale ekipe ostaju u Ligi C.

Dva finalista završnice Uefine Lige nacija za nogometašice ostvarit će plasman na nogometni turnir na Olimpijskim igrama 2024. godine, kao i domaćin Francuska. Ako Francuska bude među finalistima, preostalo mjesto na Olimpijskim igrama popunit će trećeplasirana reprezentacija. Ako se kvalificira asocijacija koju FIFA nije potvrdila kao kvalificiranu za sudjelovanje na Olimpijskom nogometnom turniru za žene, njezino mjesto zauzet će sljedeća najbolje plasirana ekipa koja se nije kvalificirala.

Svi dvoboji za napredovanje ili ispadanje iz skupina igraju se na dvije utakmice.

Utakmice u skupinama na rasporedu su od 20. do 26. rujna (1. i 2. kolo), od 25. do 31. listopada (3. i 4. kolo), odnosno od 29. studenoga do 5. prosinca (5. i 6. kolo). Završni turnir igra se od 21. do 28. veljače 2024. godine, baš kao i dvoboji za promociju, odnosno ispadanje.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri