Ždrijeb Lige nacija nogometašica

Hrvatska u skupini s Finskom, Rumunjskom i Slovačkom

02.05.2023.

Hrvatska u skupini s Finskom, Rumunjskom i Slovačkom
Foto: Getty Images

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija u prvom izdanju Lige nacija igrat će u skupini 2 Lige B u društvu Finske, Rumunjske i Slovačke.

Tako je htio ždrijeb prestižnog europskog reprezentativnog natjecanja, održan u središtu europske nogometne federacije Uefe u Nyonu, uz sudjelovanje team menadžera reprezentacije Hrvoja Hrkača.

U Ligi B četiri pobjednika skupina ostvarit će plasman u Ligu A, četiri drugoplasirane ekipe igrat će protiv trećeplasiranih ekipa iz Lige A. Pobjednik svake utakmice igrat će u Ligi A, a poražene ekipe u Ligi B. Tri najbolje trećeplasirane ekipe igrat će protiv triju najboljih drugoplasiranih ekipa u Ligi C. Pobjednici će igrati u Ligi B za fazu europskih kvalifikacija, a poražene ekipe igrat će u Ligi C. Najlošija trećeplasirana ekipa i četiri četvrtoplasirane ekipe ispadaju u Ligu C.

Dva finalista završnice Uefine Lige nacija za nogometašice ostvarit će plasman na nogometni turnir na Olimpijskim igrama 2024. godine, kao i domaćin Francuska. Ako Francuska bude među finalistima, preostalo mjesto na Olimpijskim igrama popunit će trećeplasirana reprezentacija. Ako se kvalificira asocijacija koju FIFA nije potvrdila kao kvalificiranu za sudjelovanje na Olimpijskom nogometnom turniru za žene, njezino mjesto zauzet će sljedeća najbolje plasirana ekipa koja se nije kvalificirala.

Svi dvoboji za napredovanje ili ispadanje iz skupina igraju se na dvije utakmice.

Utakmice u skupinama na rasporedu su od 20. do 26. rujna (1. i 2. kolo), od 25. do 31. listopada (3. i 4. kolo), odnosno od 29. studenoga do 5. prosinca (5. i 6. kolo). Završni turnir igra se od 21. do 28. veljače 2024. godine, baš kao i dvoboji za promociju, odnosno ispadanje.

LIGA A

Skupina 1: Engleska, Nizozemska, Belgija, Škotska.

Skupina 2: Francuska, Norveška, Austrija, Portugal.

Skupina 3: Njemačka, Danska, Island, Wales.

Skupina 4: Švedska, Španjolska, Italija, Švicarska.

LIGA B

Skupina 1: Republika Irska, Sjeverna Irska, Mađarska, Albanija.

Skupina 2: Finska, Rumunjska, Slovačka, Hrvatska.

Skupina 3: Poljska, Srbija, Ukrajina, Grčka.

Skupina 4: Češka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija.

LIGA C

Skupina 1: Malta, Moldova, Latvija, Andora.

Skupina 2: Turska, Luksemburg, Litva, Gruzija.

Skupina 3: Azerbajdžan, Crna Gora, Cipar, Farski otoci.

Skupina 4: Izrael, Estonija, Kazahstan, Armenija.

Skupina 5: Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bugarska.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri