Vrijedno priznanje

Stjepan Merkaš dobitnik nagrade HOO-a “Milan Neralić”

02.06.2023.

Stjepan Merkaš dobitnik nagrade HOO-a “Milan Neralić”
Foto: Arhiva HNS

Stjepan Merkaš, savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića, dobitnik je prestižne nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora “Milan Neralić”, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini.

To je peto izdanje nagrade koju je 2019. godine inicirao aktualni glavni tajnik HOO-a, Siniša Krajač, a nazvana je po prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje, Milanu Neraliću. Legendarni Slunjanin se na drugim Olimpijskim igrama modernog doba, u Parizu 1900. godine, okitio brončanom kolajnom u mačevanju.

Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Tomislav Svetina, odnosno viši predsjednikov savjetnik Zorislav Srebrić.

Foto: Arhiva HNS

Uz Stjepana Merkaša, pojedinačni laureati bili su i rukometni, ali i višesportski dužnosnik Krešimir Luka Čop (Savez sportova Varaždinske županije), glavni tajnik Zajednice sportova grada Knina i dopredsjednik Zajednice sportova Šibensko-kninske županije Bruno Rašić te svestrani sportski zaslužnik iz Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Darko Ivošević. Peti dobitnik Nagrade “Milan Neralić” za 2023. godinu je Županijski savez športova vukovarsko-srijemske županije, u čije ime je nagradu primio glavni tajnik Miroslav Vitković.

Stjepan Merkaš u sportu je od 1980. godine. U to vrijeme bio je predsjednik, član Izvršnog odbora i počasni je predsjednik Nogometnog kluba Jedinstvo Sveti Križ Začretje. U nogometnom savezu KZŽ-e obavlja ulogu predsjednika, a samim time i člana Izvršnog odbora krovnog tijela zagorskog nogometa. U Športskoj zajednici KZŽ-e obavlja ulogu dopredsjednika i člana Izvršnog odbora. U Hrvatskom nogometnom savezu bio je član Izvršnog odbora, član Skupštine, a sad je predsjednikov savjetnik za koordinaciju svih županijskih saveza. U Hrvatskom olimpijskom odboru je član Skupštine, član odbora za lokalni sport i član Komisije za marketing. Predsjednik je Nadzornog odbora u Športskoj zajednici općine Sveti Križ Začretje.

Foto: Arhiva HNS

Nagradu “Milan Neralić” predstavlja skulptura koja ima simboličku poveznicu s njim, a njezin sastavni dio je i pisana povelja. Podsjetimo, Hrvatski olimpijski odbor je s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2019. godine raspisao natječaj za izradu Neralićeve skulpture, a na njemu je pobijedio student Akademije Matija Gajić Puškarić. Skulptura prikazuje čin davanja mača koji vuče korijenje iz srednjeg vijeka. On predstavlja jednu od najvećih časti koju je čovjek mogao dobiti.

Ocjenjivačko povjerenstvo nagrade “Milan Neralić” ove je godine djelovalo u sastavu: Mladen Pavićević (predsjednik), Slaviša Bradić, Mario Meštrović, Željko Maletić, Mario Vukoja, Sanda Čorak i Hrvoje Balen (članovi).

Foto: Arhiva HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri