Velika generacija

Dalić: “Ovo je najveća reprezentacija u povijesti hrvatskog sporta”

15.06.2023.

Dalić: “Ovo je najveća reprezentacija u povijesti hrvatskog sporta”
Foto: Drago Sopta/HNS

Dan poslije velike pobjede nad Nizozemskom u polufinalu završnog turnira Lige nacija pred novinare je izašao hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Ovako je izbornik Vatrenih rezimirao dvoboj s Nizozemcima:

“Potrošili smo se na utakmici u svakom smislu, bilo je puno emocija, ali sretni smo nakon ovakve utakmice i nakon ambijenta koji smo doživjeli. Vi znate da sam ja prve dvije sezone Ligu nacija smatrao svojim lošim natjecanjem i nečim što mi je samo stvaralo probleme. I to sam govorio. Očito smo morali proći naš križni put u Ligi nacija da bismo došli do ovoga. Čovjek ima svoju žrtvu i mi smo je prošli da bismo doživjeli vrhunac s jučerašnjom utakmicom. Hvala svami, dečkima u prvom redu, a onda i mom stožeru. Kad sam govorio o onim treninzima u Rijeci, oni su to pripremili, Dražen i Mark su sjajno skautirali Nizozemsku. Zaista je bilo sve na visokoj razini. I na kraju… Naši navijači su nas nosili do pobjede i kad podvučemo crtu ovo je bila jedna od najvećih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije”

Šest produžetaka i šest pobjeda… 

“Zaista nestvarno. I to nismo uspjeli na bilo kakvim natjecanjima, nego na svjetskim prvenstvima i u Ligi nacija. I svaki put izađeš kao pobjednik, mentalno jak, mentalno čvrst, s vjerom u sebe. Očito je to ova grupa igrača dobila i donijela sa sobom. Odnos, rad, povjerenje… Tome je doprinijelo. Primiš gol u 96. minuti i tad moraš izgubiti snagu, koncentraciju, volju i želju, a mi kao da smo dobili još veću energiju. Dolazi Perija do klupe i pokazuje - da se smirimo, da će biti dobro. Ti dečki vjeruju u sebe. Nisu razmišljali ni o svojim transferima, a neke to čeka. Nisu razmišljali ni o odmoru, bili su maksimalno posvećeni reprezentaciji. Ne mogu ih nahvaliti koliko je to sve skupa bilo dobro”.

Zdravstveno stanje u momčadi…

"Ako nekome nešto i jest, neće reći".

Foto: Drago Sopta/HNS

Imate li snage za finale?

"Veliki je ulog. Zlato. Ne možemo imati veći motiv u ovom trenutku. Nebitno je tko će biti protivnik, i Španjolska, i Italija su kvalitetne reprezentacije, bitno je da smo mi pravi. Potrošili se jesmo, danas ćemo se pokušati oporaviti. Sinoć sam rekao dečkima nakon večere da moramo sad ostati mirni i strpljivi, ne jurcati do zlata. To je moja velika želja. U šest godina moga mandata, tri medalje za Hrvatsku. Srebro, bronca, još kad bi bilo zlato. Zaista bih bio presretan. To nitko nije mogao ni sanjati. Opet smo dokazali da smo postali velesila u nogometu. Pokazali smo kvalitetu i karakter, nešto što čovjeka čini sretnim i ponosnim"

Mnogi kažu da je ovo najveća reprezentacija u povijesti Hrvatske u svim sportovima..

"Tko god da je to rekao, u pravu je. Osvajali smo olimpijska zlata u drugim sportovima, ne podcjenjujem druge sportove, ali nogomet je daleko najvažniji i najveći sport. Hrvatski sport čini velike stvari, ali ovo što činimo šest godina, da cijelu Hrvatsku držimo okupljenom i zajedno, da se cijeli svijet čudi i divi što radimo, nikome to nije jasno. Ova reprezentacija je najveća i najbolja. Možda je Hrvatska bila 2008. i 2016. godine bolja, ako pogledate tko je 2008. bio u napadu, Klasnić, Modrić, Petrić, Mandžukić, Eduardo... Međutim, ova Hrvatska je najveća reprezentacija svih vremena".

Modrićevi limiti…

"Stalno govorimo o Luki, svaka presica uvijek ista pitanja: dokad ćeš, kad ćeš… Kao da ga tjerate u mirovinu, ha, ha, ha… Prepustit ću Luki tu odluku. On je jedan jedini, neponovljiv. Ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu. Luka je ikona gdje god se pojavi, jučer je, kad je izlazio, doživio ovacije cijelog stadiona. Nemam što o njemu puno pričati, sve je pokazao na terenu. Igrom i ponašanjem. Kad nam je bilo teško, izborio je jedanaesterac i vratio nas".

Foto: Drago Sopta/HNS
 

Igra…

“Prvo poluvrijeme bilo je rezervirano s obje strane. Znalo se da neće nitko ići u neku preveliku ofenzivu. Kako je utakmica išla, rasli smo, naš motiv i igra i sve je na kraju otišlo na našu stranu. Ima li nešto s čime nisam zadovoljan? Ne želim o tome. Rekao sam i sinoć, nakon 23 godine netko je pobijedio Nizozemsku u Rotterdamu. Ne možeš naći zamjerku u cijeloj priči. Olić je rekao - sve smo napravili zadnjih 10 minuta da ne primimo gol. Dali smo maksimum, ali smo primili gol. Možda je to jedina zamjerka".

Plazibatova podrška…

"Hvala mu na podršci, jako nam je drago. Želimo i mi da on bude svjetski prvak, uzvratit ćemo s podrškom".

O nervozi tijekom utakmice…

“Bili ste i vi vjerojatno nervozni. Sudac je sudio jako loše. Četvrti sudac ga pita koliko minuta nadoknade na kraju prvog produžetka, on kaže ništa. I onda nadoknadi dvije minute. Korner za Nizozemsku, mi izbijemo loptu, on uhvati pištaljku da će suditi kraj, a oni prime loptu i on je spusti. Tu sam poludio jer sam vidio da to radi namjerno. Hrvatska mora imati respekt. Ne bavim se time, ali jučer je to bilo očigledno. Žao mi je petog gola, da sam ja sudac pustio bih… Onaj gol ne možeš poništiti. Zadnja minuta i onako lijep gol, pusti ga…”

Najbolja utakmica Brune Petkovića za reprezentaciju?…

“Nije, protiv Mađarske u Splitu i Slovačke je bio još bolji. Takvog sam Brunu htio stalno. Samo mora biti ozbiljniji u treningu nego što je bio dosad, on ima razinu koja je čudo. On je igrač za Barcelonu i Real kad je pravi, a to je jučer pokazao”.

Doček…

“Ne treba nam to. Bilo je dočeka... Pustite dočeke, idemo mi ovo odraditi, kad osvojimo zlato bit će sve spontano. Neću dopustiti da se time bavimo. Imali smo dva prelijepa dočeka do sada. Ako bude dočeka, bit će spontano. Hvala na podršci svima u Hrvatskoj”.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri