Hrvatska protiv Španjolske

Stanković: "Napravili smo veliku stvar i nećemo kalkulirati"

29.01.2014.

Stanković: "Napravili smo veliku stvar i nećemo kalkulirati"
Foto: UEFA / Sportsfile

Drugog dana Europskog prvenstva u futsalu na teren će izaći i reprezentacija Hrvatske, u ogledu s braniteljem naslova Španjolskom.

Europsko prvenstvo u futsalu 2014. godine održava se u Belgiji, u Antwerpenu, a Hrvatska nakon pobjede u doigravanju protiv Slovačke nastupa u Skupini D, zajedno sa Španjolskom i Češkom.

Prvi nastup imat će u srijedu, 29. siječnja, protiv aktualnog prvaka Španjolske. Izabranici Mate Stankovića sa Španjolcima su se susreli i u kvalifikacijama prošlog ožujka, kada su poraženi 10:0.

"Napravili smo veliku stvar već samim plasmanom na EP kroz kvalifikacije, nakon 16 godina, te ćemo pošteno odigrati obje utakmice i nadam se da ćemo biti nagrađeni. Nećemo kalkulirati, a kroz psihičku pripremu radili smo i na mentalitetu, da ne potonemo i da ne dođe do raspada sistema. Nadam se da smo izvukli pouke iz ožujka, da ćemo neke stvari drugačije odraditi i da će rezultat biti mnogo bolji", najavio je hrvatski izbornik.

Završni dio priprema Hrvati su odradili u Novigradu: "Najviše smo snimali protivnike i tražili ono što najbolje rade, poput španjolskih prekida. Dogovarali smo kako što riješiti, a pri kraju priprema posvetili smo se uigravanju".

Druga utakmica u skupini, protiv Češke, na rasporedu je 31. siječnja i mogla bi biti odlučujuća za mjesto u četvrtfinalu.

"Česi imaju snažan kolektiv, i desetak sličnih igrača. Nisam uvjeren da su bolji, makar su po rejtingu ispred nas. Bit će odmorni, no vjerujem da to neće biti presudno. Šanse su barem 50-50. Gledali smo ih često, tražili njihova težišta igre, ali teško je u futsalu uvijek predvidjeti što će se događati", komentirao je Stanković.

Hrvatska je reprezentacija prije dvije godine, na domaćem terenu u Zagrebu i Splitu, uspjela izboriti polufinale. Kako izbornik uspoređuje tadašnju i sadašnju momčad?

"Opet smo najmlađi, ali napredovali smo u organizaciji i ne mislim da smo na nečemu izgubili. Momčad je rasla iz utakmice u utakmicu i sve pokazuje da smo na pravom putu. Nitko osim Španjolske, Portugala, Rusije i tih vrhunskih momčadi ne može reći da je bolji od Hrvatske".

Kako povećati širinu kadra, odnosno omogućiti veći broj kvalitetnih igrača za nacionalnu selekciju?

"Pokušali smo s češćim okupljanjima, moramo poboljšati rad s mlađim uzrastima, treba razmisliti o aktivaciji U-21 reprezentacije... nema ništa bez potpore i rada u klubovima, ništa osim sedam treninga tjedno nije ozbiljan posao. Moramo poboljšati ligu te povećati broj klasnih igrača", odgovorio je Stanković.

Pravo nastupa protiv Španjolske, zbog suspenzije, nema Jakov Grcić.

U prvom kolu Skupine A Rumunjska je svladala reprezentaciju domaćina, Belgiju, rezultatom 6:1, dok je u Skupini B Rusija bila još uvjerljivija protiv Nizozemske. Završilo je 7:1. U Skupini C večeras igraju Italija i Slovenija.

Susret Hrvatske i Španjolske počinje u 18:30, u Lotto Areni u Antwerpenu.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri