Inspiriran prvim dresom

Predstavljen novi dres hrvatske reprezentacije

02.03.2014.

Predstavljen novi dres hrvatske reprezentacije
Foto: Drago Sopta/HNS

Uz prisustvo izbornika Nike Kovača te reprezentativaca Marija Mandžukića i Matea Kovačića, danas je u Zagrebu predstavljen novi dres hrvatske nogometne reprezentacije.

Dizajn novog dresa slavi povijest i emocije hrvatske nacije, a inovacije igračima pomažu u postizanju vrhunskih rezultata. U dresu izrađenom od recikliranih plastičnih boca zvijezdama hrvatske nogometne reprezentacije osigurani su prozračnost, hlađenje, ali i udobnost.

Novi dres hrvatske nogometne reprezentacije spaja najnovije tehnološke inovacije s inspirativnim i originalnim detaljima kojima se odaje počast trenutku rađanja Hrvatske kao nove nogometne nacije 1990. godine.

Novi dizajn inspiriran je dresom u kojemu je Hrvatska prvi put nastupala kao neovisna država, na susretu sa SAD-om u Zagrebu u listopadu 1990. godine. Novi dres, koji će reprezentativci nositi upravo povodom 25. obljetnice susreta, vješto spaja staro i novo, kombinirajući karakteristične crvene rukave s modernim dizajnom.

Na prednjoj strani, kako domaćeg, tako i svjetlo plavog gostujućeg dresa dominiraju legendarne crveno-bijele "kockice" s kojima je reprezentacija prvi put nastupila upravo 1990. Dok crvena simbolizira snagu i hrabrost hrvatskog naroda bijela odražava slobodu i poštenje.

Uz to, dres će s unutarnje strane ovratnika imati poruku "Budi ponosan" koja simbolizira ponos s kojim svi reprezentativci istrčavaju na teren i bore se za uspjeh svoje zemlje.

"Mi smo mala, ali ponosna zemlja. Natpis na dresu nas svaki put iznova podsjeća da nas cijela Hrvatska gleda i podupire svim srcem. To nas dodatno inspirira da naporno radimo", rekao je Mario Mandžukić i dodao: "Sjećam se kako sam još kao dječak zamišljao da igram za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu. Brojni naši igrači koji su igrali na svjetskim prvenstvima su mi uzor, i htio sam biti u njihovoj poziciji. Sviđa mi se boja i dizajn dresa, ali i to kako pristaje i kako se osjećam u njemu. Igrat ću jako dobro u ovom dresu".

Hlačice najnovijeg kompleta su za domaći dres u tradicionalnoj bijeloj boji, a za gostujući u plavoj. Jednostavne i prepoznatljive, dolaze u nešto užoj verziji, prateći formu tijela te time povećavaju udobnost i olakšavaju svaki pokret igrača. Laserski izrezani ventilacijski otvori pomažu hlađenju i odvode znoj s kože.

Čarape su plave boje čime su zaokružene sve tri boje hrvatske zastave na dresu reprezentacije.

"Željeli smo proslaviti bogatu hrvatsku povijest kroz dres reprezentacije koji će među navijačima stvoriti još veći nacionalni ponos i potaknuti ih da što glasnije bodre svoju reprezentaciju svaki put kad izađe na teren", objasnio je Martin Lotti, kreativni direktor u Nike Footballu.

U skladu s Nikeovom predanošću superiornim performansama u sportu i što manjem utjecaju na okoliš, dres i hlačice, napravljeni su od recikliranih plastičnih boca (100% reciklirani poliester u hlačicama, 96% u dresu). Za svaki pojedinačni dres u prosjeku je trebalo 18 recikliranih plastičnih boca. Od 2010. Nike je s deponija preusmjerio 2 milijarde plastičnih boca - dovoljno njih da pokriju 2800 nogometnih terena.

"Briga o ekološkoj održivosti je ključni dio našeg dizajna i razvoja", ističe Lotti. "Naš je cilj stvoriti dres koji zadovoljava sve potrebe igrača, ali i našeg planeta".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri