Protiv rasizma i diskriminacije

"HNS je apsolutno protiv neprihvatljivog ponašanja na tribinama"

29.04.2014.

"HNS je apsolutno protiv neprihvatljivog ponašanja na tribinama"
Foto: Drago Sopta/HNS

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, i povjerenik za sigurnost, Zoran Cvrk, održali su u utorak konferenciju za medije.

Hrvatski nogometni savez najavio je prošlog petka, 25. travnja, mjere koje će biti poduzete kako bi u završnici klupske nogometne sezone bili učinjeni važni koraci u borbi protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja na tribinama.

"U posjetu nam je bio Marc Timmer, šef sigurnosti Uefe, s konkretnom misijom, da napravi analizu primjene propisa Uefe, Fife i HNS-a, koji su rezultat naših prošlih sastanaka. Ugostili smo i Uefinog člana komisije za suce, koji ocjenjuje kvalitetu suđenja, kao i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova. Dogovoren je i hitan sastanak predstavnika prvoligaša, predstavnika lokalne samouprave, predstavnika MUP-a te nas iz HNS-a. Stadioni će morati imati video-nadzor (A kategorija za licencu) i kontrolu ulaska (B kategorija za licencu). Vremena ima da se to sredi, ali mora se početi odmah", ispričao je izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović.

Jedna od aktualnih tema vezanih uz hrvatsko prvenstvo u posljednje je vrijeme ponovno i suđenje. Vrbanović ističe:

"Liga 10 je sigurno napravila pozitivne pomake, to pokazuju svi statistički podaci, a zbog nekoliko sudačkih pogrešaka - od kojih ne bježim - dovela se cijela liga pod znak pitanja. Nitko se u nogometnoj organizaciji neće složiti s konstatacijom da je liga lakrdija, pogotovo kada te optužbe dolaze iz kluba koji ne ostvaruje svoje ambicije na sportskom polju. Povjerenik Brezni ističe da nam je prosjek gledatelja 30 do 40 posto veći nego u ligi 16 ili ligi 12. Liga 10 je u ovom trenutku najprihvatljiviji oblik natjecanja, s obzirom na sve okolnosti".

"Ne zatvaramo oči pred određenim lošim danima sudaca, ali zbog dva dvojbena suđenja nećemo pogrdno nazivati ligu. Do 33. kola većina je prvoligaša govorila da su se dogodili pozitivni pomaci u suđenju te da je bilo tek malih i benignih grešaka. Na seminaru sudaca potvrđeno je da će se napraviti čišćenje liste sudaca i kontrolora. Iz Uefe se slažu da listu treba pojednostavniti. Doći će do redukcije broja sudaca", najavio je izvršni predsjednik HNS-a.

Nekoliko je riječi posvetio i budućem sankcioniranju optužbi koje su u proteklo vrijeme prolazile bez posljedica.

"Izvršni odbor HNS-a zauzeo je stav da se principijelno primjenjuje Pravilnik. Bilo je optužbi bez argumenata na koje disciplinski suci nisu reagirali. Posebno ćemo paziti na nekoliko zadnjih kola i tražiti izricanje sankcija bez amnestija", kaže.

Prije nekoliko dana potvrđeno i je kako se Hrvatska ipak neće kandidirati za domaćinstvo Europskog prvenstva 2020. godine, zbog izostanka suglasnosti hrvatske vlasti.

"Od Vlade RH nismo dobili niti jedan dokument, čak niti poziv na razgovor. Uefu smo morali obavijestiti u skladu s rokovima i žao mi je da u Vladi nismo imali sugovornika. Resorna ministarstva morala su dati izričitu suglasnost, makar su Zagreb i Split pokazali izrazitu dobronamjernost i želju", naglasio je Vrbanović.

O neprihvatljivom ponašanju na tribinama govorio je i Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza.

"Javno upućujemo zamolbu navijačima da završetak prvenstva, Kupa i odlazak reprezentacije u Brazil podrže navijanjem i pokušaju na trenutak zaboraviti razmirice te da sigurnost bude tek sekundarni dio nogometa, kao što i treba biti", rekao je.

U narednom trogodišnjem razdoblju postoji veliki prostor da se unaprijedi stanje, a do sada isplaćene milijunske kazne nanose trajnu štetu sportu.

"Pod jasnim smo i strogim monitoringom, ovisimo o svojim navijačima i želimo senzibilizirati javnost te tražimo pomoć od svih. Ovo ne vodi nikamo", poručio je Cvrk.

"Prečesto su izgovori u drugim rješenjima. Moramo imati aktivniji stav, preko pravilnika smo preuzeli Uefin plan te djelovanjem sudaca i službenih osoba na utakmici moramo jasno izraziti koja su ponašanja rasistička, ksenofobna, homofobna ili nasilna. HNS je apsolutno protiv takvog neprihvatljivog ponašanja i tražimo od klubova da podrže kampanju kao nedvosmislenu poruku. Može doći do toga da naše klubove ili reprezentaciju izbacuju iz međunarodnih natjecanja, a senzibiliziranje javnosti može biti provedeno samo na domaćim utakmicama. Kao nogometna organizacija moramo poštovati svoje propisane procedure", nastavio je.

Cvrk je naposljetku zaključio:

"Nitko ne želi prekide utakmica, ali želimo jasno reći čemu nije mjesto na utakmicama. Neka navijači nađu drugačije, senzibilnije načine podrške svojim momčadima. Što se uvreda na račun nogometne organizacije tiče, ako netko ima nešto za reći, neka za to ne koristi tuđu različitost po bilo kojoj orijentaciji".

 

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri