Šuker održao pozdravni govor

Edukativni Seminar nogometnih sudaca Prve HNL

29.04.2014.

Edukativni Seminar nogometnih sudaca Prve HNL
Foto: Drago Sopta/HNS

U prostorijama Nogometne akademije HNS-a u Sesvetama održan je jednodnevni edukativni Seminar nogometnih sudaca Prve HNL.

Seminar je u cijelosti provela Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a sa suradnicima i u potpunosti je ispoštovala Uputu Uefine Sudačke konvencije o održavanju, edukaciji i usavršavanju nogometnih sudaca Prve HNL (top suci).

U stručnom dijelu predavanja Povjerenik za suđenje Prve HNL, gosp. Ivan Peraić se uz prikaz DVD-a osvrnuo na određivanje i analizu suđenja nogometnih sudaca Prve HNL koje su odigrane u prvenstvu Prve HNL od 29. – 32. kola.

U nastavku Seminara održana su predavanja koja su obavili stručni suradnici, gosp. Miroslav Vitković, gosp. Tomislav Šetka, a odnosi se na striktnu primjenu PNI na terenu.

Povjerenik za sigurnost HNS-a, gosp. Zoran Cvrk, održao je predavanje na temu "Rasizam i navijanje na utakmicama te postupak nogometnog suca utakmice".

U opširnom izlaganju gosp. Zoran Cvrk upoznao je i upozorio nogometne suce da je i dalje primjenjiv "Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima", a bitno je kako isti sprovesti ako dođe do nasilja i rasističkog ponašanja na našim stadionima.Hrvatska će sve tri utakmice u skupini SP-a igrati u svojim poznatim crveno-bijelim dresovima, potvrdila je FIFA.

Cvrk je uputio apel nogometnim sucima da zajednički djeluju s delegatima utakmica u svezi primjene i objava (tri stupnja) u slučaju rasističkih incidenata prethodno se konzultirajući na organizacijskom sastanku prije utakmice s Povjerenikom za sigurnost ili časnikom za sigurnost, relevantnim policijskim tijelom te osobom određenom za stadionsku sigurnost.

Nogometnim sucima je dostavljena određena dokumentacija u pismenom obliku kao podsjetnik za primjenu u cijelosti ako dođe do neželjenih situacija na stadionima Prve HNL.

Vrijedno je spomenuti kako je Seminaru nogometnih sudaca Prve HNL nazočio i Predsjednik HNS-a, gosp. Davor Šuker.

U srdačnoj dobrodošlici predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS, gosp. Dušan Kukić zahvalio se predsjedniku HNS-a, gosp. Davoru Šukeru na dolasku, čestitao mu na dobivenom četverogodišnjem mandatu, zahvalio na povjerenju i podršci Komisiji nogometnih sudaca IO-a HNS-a, nogometnim sucima i kontrolorima suđenja u dosadašnjem radu, istaknuvši očekivanje da se takva suradnja nastavi.

Predsjednik HNS-a, gosp. Davor Šuker zahvalio se na dobrodošlici i u svom govoru pred elitnim skupom nogometnih sudaca Prve HNL osvrnuo se na sljedeće:

"Zahvaljujem vam se na dosad odrađenom suđenju u ovoj sezoni gdje je učinjen jedan pozitivan pomak po pitanju suđenja na našim nogometnim terenima. S obzirom na to da se nalazimo u vrlo važnom trenutku za hrvatski nogomet vi imate jednu od ključnih uloga.

Očekujemo od vas da osigurate regularnost prvenstva i stoga nemojte dopustiti da raznorazni pritisci iz klubova, igrača, medija, publike utječu na ispravnost vaših odluka na terenu.
To nije nimalo lako, ali to s pravom očekujemo od vas jer ste sposobni nositi se s time. S obzirom na to da ulažete puno truda u sebe, to trebaju prepoznati vaši kontrolori, vaši nadređeni, igrači, treneri i gledatelji i cijenit će među vama one koji se ističu jer su objektivni, konzistentni i korektni.

Otkad sam na čelu HNS-a činim sve kako bismo vam osigurali maksimalne uvjete za rad. Poglavito se to odnosi na brigu oko opreme sudaca, plaćanje troškova putovanja, smještaja i nadoknade sudaca. Brinemo se da imate česta usavršavanja i edukacije te smo osigurali maksimalnu neovisnost sudačkoj komisiji u čiji se rad ni na najmanji način ne miješamo.

Zauzvrat od vas očekujemo najvišu moguću razinu suđenja. Ne želimo da donosite odluke koje dovode u sumnju integritet natjecanja. Znamo da ste pod povećalom, kao i da svaki sudac može pogriješiti.

Bitno je da u vašim odlukama ne vidimo tendenciozno suđenje na jednu stranu. Najbolji sudac je onaj koji se najmanje primjećuje te vas molim da završnicu prvenstva odradite na najbolji način. Podsjećam da ne mogu biti na listama svi nogometni suci i kontrolori, a zadatak je Komisije nogometnih sudaca IO-a HNS-a da pripremi određene prijedloge za sljedeću sezonu. Ovime vas pozivam da se kvalitetnim suđenjem u ovoj završnici izborite za svoje mjesto.

Molim Vas djelujte preventivno da se u startu smanji intenzitet emocija i animozitet na relaciji klub – suci.

FIFA, UEFA i HNS žele nultu stopu tolerancije prema rasizmu, diskriminaciji i drugim neprihvatljivim oblicima ponašanja na stadionima.

Krajnje je vrijeme da na terenu pokažemo tu nultu stopu tolerancije i od vas tražimo da provodite zakone Republike Hrvatske i Pravilnik o sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Želim vašu maksimalnu podršku u toj borbi protiv navijanja koje imaju elemenata mržnje i nasilja.
Na kraju želim vam dobro suđenje, korektne aktere na terenu i uspješan završetak natjecateljske sezone."

Po završetku Seminara na zajedničkom ručku nogometni suci, Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a i suradnici zahvalili su se predsjedniku HNS-a na dolasku i prigodnom govoru koji upućuje na još bolju suradnju sa Savezom.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri