Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza

21.12.2012.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza

U hotelu "As" u Zagrebu održana je sjednica IO HNS-a.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza bila je iznimno konstruktivna, a njezinim je održavanjem zaokružena uspješna godina hrvatskog nogometa. Unatoč slavljeničkom raspoloženju Izvršni odbor je vrlo ozbiljno odradio svoj posao i sastanak zaključio s nekoliko važnih odluka.

Nakon izvještaja sudačke komisije, HNS je ponovno nedvojbeno zauzeo stav o raščišćavanju stanja u sudačkim redovima, a posebno s aspekta neočekivanog broja loših sudačkih procjena, koje su se dogodile u posljednje vrijeme. HNS stoji iza rada komisije, ali i pozorno prati njezin rad, te povlači učinkovite mjere. Zbog toga IO u potpunosti pozdravlja prijedloge i zaključke komisije, kojima se suspendira određeni broj sudaca s A i B liste, kao i osnovane kritike upućene pojedinim kontrolorima suđenja. IO je svjestan kako su pogreške moguće, te su sastavni dio igre, ali također je svjestan kako je potrebno donijeti odluke kojima se pridonosi kvalitetnijem suđenju. U tom smislu Dragutin Karlo Poljak imenovati će se instruktorom za provođenje UEFA-ine sudačke konvencije. Dugogodišnji nogometni djelatnik, gdin. Poljak baviti će se edukacijom sudaca, te njihovim novačenjem. To znači da će se na sudačkom popisu pojaviti i neka nova imena. No, ovdje je potrebno napomenuti i istaknuti pozitivne primjere kada su hrvatski suci u pitanju. Naime, u jednom su trenutku čak dvojica sudaca bili na europskim travnjacima u međunarodnim natjecanjima, a hrvatske su sutkinje Sanja Rođak Karšić i Lada Rojc sudile velika međunarodna natjecanja, U-20 svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre u Londonu.

Pored redovnih točaka dnevnog reda, koje su uobičajene za kraj godine, a to su financije i odluke tehničke naravi, IO je ponovno vrlo principijelno stao iza Pravilnika o licenciranju klubova, kao i njegovim izmjenama. Evidentna je činjenica kako će izvještaj o licenciranju odlučiti i sudionike konačnog popisa prve i druge HNL. IO je zauzeo stav kako, bez obzira na teška, recesijska vremena, postoji obveza za podvlačenjem crte – inventure o stanju u hrvatskim klubovima.

IO s posebnom pozornošću je razmotrio prijedlog značajnog broja klubova druge HNL o preispitivanju odluke o načinu igranja 2. HNL. Iako je natjecateljska komisija zauzela stav o razmatranju inicijative, IO je zaključio kako ovom problemu treba pristupiti studiozno, uvažavajući sve aspekte. Ideja o prolongiranju odluke o promjeni sustava natjecanja 2. HNL, kojom bi se broj klubova sa 16 smanjio na 12 evidentno implicira turbulentne događaje u velikom broju klubova, te je, prije donošenja konačne odluke, ući u studioznu analizu, te vidjeti koje su dobre i loše strane takvog prijedloga. Zbog toga je prihvaćen prijedlog komisije o formiranju radnog tijela koji bi do 31. siječnja Izvršnom odboru predložio modele igranja 2. HNL ili prolongirao odluku za slijedeću natjecateljsku godinu.

IO je s posebnom pozornošću razmotrio izvješće o sastanku predstavnika MUP-a, HNS-a i Udruge prvoligaša, kojim se radi na prevenciji i suzbijanju huliganizma na sportskim natjecanjima. Vjerujemo kako je to početak konačnog i učinkovitog rješavanja ovoga velikog problema.

IO je verificirao ugovor s Privrednom bankom Zagreb o realizaciji kredita vrijednog milijun i 400 tisuća eura, kao i potpisivanje ugovora s prodavateljem poslovnog prostora u poslovnoj zgradi u Vukovarskoj ulici, u Zagrebu. Radi se o iznimno uspješnoj financijskoj transakciji, a kupnja novih prostora realizirana je, jednim dijelom sponzorskim ugovorom, a dijelom i sufinanciranjem krovnog europskog nogometnog tijela, UEFA-e. To je još jedno priznanje hrvatskom nogometu i potvrda ugleda kojega HNS uživa u međunarodnim krugovima.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri