Održana godišnja sjednica Skupštine HNS-a

11.03.2013.

Održana godišnja sjednica Skupštine HNS-a

U zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton održana je redovna godišnja sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza.

Na sjednici je usvojeno izvršenje Plana prihoda i rashoda za 2012. i Plan prihoda i rashoda za 2013. godinu. Usvojeno je i izvješće Izvršnog odbora o radu Saveza u 2012. godini.

 

Donesen je novi Disciplinski pravilnik koji stupa na snagu sljedeće natjecateljske godine, 01. srpnja 2013. Najvažnija novina u Pravilniku se nalazi kod sankcija klubova koji ne ispunjavaju financijske obveze. Njima će se prvo oduzimati po jedan bod na svakoj utakmici ukoliko ne plate dugovanja, a ako to ne učine niti nakon šest mjeseci, slijedi suspenzija.

Dugogodišnji nogometni djelatnik i donedavni predsjednik Arbitražnog suda Stanko Hautz proglašen je počasnim članom HNS-a.

Nakon uvodnog govora predsjednika HNS-a gospodina Davora Šukera, članovima Skupštine se u ime Uefe obratio Grigorij Surkis. Nakon komplimenata na račun svih uspjeha hrvatskog nogometa, tijekom čega je spominjao imena igrača poput Vukasa, Zebeca, Čajkovskog, Jerkovića, Šukera, Bobana i Prosinečkog, Surkis je poslao i jasnu poruku i apel Uefe hrvatskoj Vladi da pomogne u rješavanju problema nasilja na nogometnim terenima:

"Nogomet više nije samo fenomen. Kao društvena pojava, on privlači pažnju svih slojeva društva bez iznimaka. Takva pozornost nas obavezuje - svi mi koji sudjelujemo u ovom procesu, od igrača preko sudaca do dužnosnika, moramo biti u skladu sa svojim novim ulogama jer upravo o nama ovisi s kakvim emocijama gledatelj dolazi na tribine i odlazi sa stadiona.Pretpostavljam da je suvišno uvjeravati ovaj skup u to - hrvatski nogomet stekao je izniman ugled diljem svijeta tijekom proteklih sto godina i danas također stoji na početku jednog novog razdoblja".

"Jako se dobro sjećam vaše velike reprezentacije koja je 1998. osvojila svjetsku broncu - to je bila sjajna momčad koja je u izvanrednoj borbi pobijedila moju ukrajinsku reprezentaciju. Vaši poznati igrači ostavili su prepoznatljiv trag - Bernard Vukas, Zlatko Čajkovski, Branko Zebec igrali su za europsku reprezentaciju: Jerković i Šuker bili su najbolji strijelci SP-ova, dok su Robert Prosinečki i Zvonimir Boban bili najbolji igrači juniorskog SP-a 1987. godine. Njihovi nasljednici ulažu puno truda kako bi nastavili tim putem i ide im odlično. Vaša zemlja spada među one koji obiluju nogogometnim talentima - od Srne, Kranjčara preko Modrića, Mandžukića do Vide, Rakitića i mnogih drugih. Nije slučajno da je Hrvatska posljednjih godina sudjelovala na prestižnim nogometnim natjecanjima. U analima hrvatskog nogometa ostalo je puno trenutaka s kojim se može ponositi".

"No, brižno čuvajući tradicije Miroslava Blaževića i Vlatka Markovića, Zvonimira Bobana, Davora Šukera i Alena Bokšića, mora primjerenije reagirati na strane predmete koji se unose na stadione. Nemogućnost upravljanja situacijom dosegnula je kritičnu točku zbog čega je Platini uputio apel hrvatskoj Vladi. Postoji realna mogućnost udaljavanja vašeg Saveza iz natjecanja koja se odvijaju pod okriljem Uefe i Fife".

"Te Platinijeve riječi nisu bile slučajno upućene izvršnoj vlasti - Uefa vjeruje kako upravo oni moraju pokazati netolerantnost prema bilo kakvom obliku vandalizma. Samo u tom slučaju možemo očekivati da ostali gledatelji pomognu hrvatskoj Vladi u istjerivanju huligana sa stadiona. Uefa je voljna pružiti punu pomoć u rješavanju svih problema. Moja se misija sastoji u tomu da se između HNS-a i središnje vlasti uspostavi potpuna komunikacija kako bi se sproveo akcijski plan Uefe. Njegova se bit sastoji u tomu da se u najkraćem roku donese odluka o stvaranju radne skupine koja bi stvorila zakonski okvir i povukla administrativne poteze za poboljšavanje infrastrukture i funkcioniranje stadiona. Takav pristup usavršavanju pravne podloge pomoći će suzbijanju nasilja na stadionima".

"Vaši susjedi Srbi imali su sličan problem na stadionima i dobar su primjer kako se krenulo u rješavanje problema; susreo sam se tamošnjim rukovodstvom i bio sam ugodno iznenađen poslovnim ozračjem naših pregovora. Tijekom okruglog stola koji je vodio predsjednik Vlade, okružen ministrima, koji moraju voditi ovu bitku. Uefa je zadovoljna dijalogom sa službenim Beogradom; očekujemo i od hrvatske Vlade sličan pristup kako bi se probleim riješio. Bilo bi logično suprostaviti se tom zlu zajedničkim snagama. Vrlo je vjerojatno kako će dodatni poticaj uzajamnoj suradnji poslužiti suradnja vaše zemlje za Euro 2020. Poznata je želja HNS-a da se i zgradi novi stadion koji bi mogao ugostiti utakmice takvog natjecanja. Uvjerevam vas kako ovaj cilj zaista zaslužuje da se što prije riješite loših navika. U ime Uefe izražavam nadu u zajednički rad", poručio je Ukrajinac.

Gospodin Surkis dao je dodatni poticaj Hrvatskoj da kroz rješavanje ovih problema nasilja na nogometnim terenima postane ozbiljan kandidat za domaćinstvo Eura 2020. koji će se održati u 13 europskih gradova.

U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Surkisu je odgovorio pomoćnik ministra za sport, gospodin Petar Skansi.

Skansi je okupljenima pročitao pismo poslano gospodinu Michelu Platiniju kao odgovor na Uefin dopis Vladi kojeg potpisuju ministri Željko Jovanović (MZOS) i Ranko Ostojić (MUP), u kojem, između ostaloga, stoji:

"Mjerodavna tijela Republike Hrvatske odavno su prepoznala važnost aktivne borbe protiv nasilja u sportu, nasilja na sportskim igralištima te svakog oblika diskriminacije. U rad Nacionalnog tijela za borbu protiv nasilja u sportu uključeni su visoki predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) koji imaju zadatak poduzeti sve raspoložive mjere s ciljem suzbijanja svih oblika nasilja i diskriminacije na sportskim borilištima. Vlada Republike Hrvatske i dalje ce inzistirati na provedbi zakona jer je to jedini način prevencije nasilja, huliganima i svih nepravilnosti. Iz tog nam je razloga potpuno neprihvatljiv stav Hrvatskog nogometnog saveza koji svoju odgovornost za nerješavanje problema pokušava prebaciti na Vladu Republike Hrvatske.

Naše je mišljenje, a sigurni smo kako nije usamljeno, kako sigurnosna situacija u Republici Hrvatskoj nije lošija niti vise zabrinjavajuća od ostatka Europe, koja se također susreće s rasnom diskriminacijom, neredima koji često završavaju s najtežim oblikom nasilja. Fenomen ekspanzije nereda i nasilja na nogometnim utakmicama počesto je povezan s problematikom koja nema dodirnih točaka sa sportom. To ne znači da nismo svjesni problema i da ga ignoriramo, ali se nikako ne možemo složiti s njegovim potenciranjem u Vašem pismu, pogotovo u svjetlu kladioničarskih i korupcijskih afera koje ovih dana potresaju samu UEFA-u. Također, smatramo neprimjerenim tezu kako isključivo o Vladi Republike Hrvatske ovisi sudbina hrvatskog nogometa jer organizator natjecanja nije Vlada Republike Hrvatske već Hrvatski nogometni savez i Udruga profesionalnih klubova Prve Hrvatske nogometne lige koji su dobili jasne upute vezane uz primjenu postupka licenciranja nogometnih klubova, a koji će uvelike pomoći Ministarstvu unutarnjih poslova prilikom primjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Zaključno, ovakav način obraćanja putem otvorenog pisma predsjedniku Vlade Republike Hrvatske smatramo diplomatski neprimjerenim, ali svejedno smo uvjereni i očekujemo kako će sve uključene strane poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem da nadolazeća utakmica između reprezentacija Republike Hrvatske i Republike Srbije prođe bez incidenata kako bismo u budućnosti eliminirali bezrazložna prozivanja nadležnih tijela Vlade Republike Hrvatske."

Gospodin Surkis bio je iznenađen reakcijom predstavnika Ministarstva:

"Da kažem da sam iznenađen malo bih rekao. Nadao sam se da ću govoriti o dijalogu i postići dijalog s Vladom. Nisam očekivao da ćemo na ovoj Skupštini čuti o tomu da predsjednik Vlade smatra otvoreno pismo upućeno hrvatskoj Vladi nediplomatičnim. Ako se takvi neredi i dalje budu događali na stadionima, postavit će se pitanje o privremenom isključivanju hrvatskih momčadi iz natjecanja pod pokroviteljstvom Fife i Uefe što znači da hrvatski klubovi i reprezentacije neće moći sudjelovati niti u prijateljskim utakmicama".

"Radi se o mogućoj izolaciji hrvatskog nogometa. Reći ću da sam duboko iznenađen i pogođen ovime što sam čuo. Mislim da je gospodin Platini sam u stanju adekvatno odgovoriti na ovaj dopis Vlade i mislim da ova izjava predsjednika Vlade u situaciji kada se radi o realizaciji akcijskog plana i kada se želi postići dijalog posve nelogična. Prošle godine održan je kongres Fife u Budimpešti. U svom pozdravnom govoru predsjednik mađarske vlade Viktor Orban rekao je sljedeće riječi: Vlast za nogomet može biti kao blagoslov i može biti kao prokletstvo. U ovim riječima je duboki smisao."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri