Gudelj: "Europa nam se s pravom čudi"

04.05.2013.

Gudelj: "Europa nam se s pravom čudi"

Uoči početka Europskog prvenstva za kadete, razgovarali smo s izbornikom reprezentacije Ivanom Gudeljom.

Legendarni vezni igrač Hajduka i jugoslavenske reprezentacije pokazao se uspješnim i u trenerskom poslu, posebno u radu s mladima.

 

Izuzetno talentiranu generaciju igrača do 17 godina uspješno je proveo kroz pakao kvalifikacija, između ostaloga i kroz elitnu fazu u kojoj su protivnici Hrvatske bile odlične reprezentacije Francuske, Španjolske i Belgije.

S izbornikom Ivanom Gudeljom razgovarali smo u Sv. Martinu na Muri, neposredno prije odlaska reprezentacije u Slovačku gdje će u nedjelju protiv Italije mladi Hrvati odigrati prvu utakmicu na Europskom prvenstvu. Uz Talijane, protivnici Hrvatskoj bit će Ukrajina i Rusija; prva tri idu na Svjetsko prvenstvo, a u polufinale EP-a plasirat će se dvije najbolje selekcije.

Gudelj je na startu razgovora priznao kako su pripreme prošle tako dobro da je - zabrinut:

"Sve je predobro. Čovjek je iz iskustva malo oprezan kada je takva situacija, u životu obično postoji neka ravnoteža, a nama sve ide odlično. Prvi puta nemamo ozlijeđenih, atmosfera je dobra, a dečki jedva čekaju početak natjecanja."

U četvrtak je reprezentaciju U-17 posjetila i delegacija HNS-a, a Gudelj je apostrofirao jednu poruku koju je momcima poslao predsjednik Davor Šuker:

"Do sada nismo nikad postavljali imperative, ne postoji riječ 'moramo', to nismo radili ni u elitnom krugu niti ćemo sada. Predsjednik Šuker je odlično napomenuo dečkima, vidi se da ima iskustva - idemo iz utakmice u utakmicu, i zbog toga nam je jedina preokupacija trenutno Italija. Osnovni cilj nam je plasman na SP, drugi cilj je plasman u polufinale, a onda je sve otvoreno."

Talijani su opasna ekipa, ali Gudelj vjeruje da ima recept za njih:

"Snimali smo ih u 3-4 utakmice, izvukli njihove dobre i slabije strane. Radi se o odličnoj reprezentaciji, taktički izuzetno izbalansiranoj momčadi koja fazu obrane igra odlično. Igraju klasičnih 4-4-2, nemaju veliku kreativnost, ali fizički su dobri. Mi imamo protuigru za njih, nepredvidivi smo i očekujem od naših talentiranih igrača da probiju njihov sustav."

Shvatljivo je da Gudelj i stožer toliko inzistiraju upravo na prvoj utakmici:

"Prva utakmica je na ovakvim turnirima vrlo važna, usmjerava dosta toga. Ako pobijedimo Italiju, 90 posto smo sigurni za SP, a nedostaje nam onda još bod ili tri do plasmana u polufinale. K tomu, imaš i pozitivnu atmosferu. I do sada iz iskustva znamo koliko je ona važna, pogotovo ne izgubiti na početku."

Izbornik nije krio zadovoljstvo uvjetima u kojima se reprezentacija pripremala:

"Stožer je odličan, ovdje je mirno, uvjeti su dobri, nema opterećenja. Drago mi je da su stigli i predsjednik i direktor reprezentacija i ostali ljudi iz Saveza, to je poticaj ovim dečkima, da vide koliko se računa o njima vodi."

Hrvatske mlade selekcije godinama proizvode igrače za A reprezentaciju, a Gudelj to objašnjava dobro postavljenim ciljevima - na prvom je mjestu razvoj igrača za reprezentaciju, a tek onda rezultat:

"Mogu reći da iz ovakvih generacija velik broj igrača dolazi u A selekciju, kao što je i danas takav slučaj. Nama zbog toga rezultat nije primaran, iako nije zanemariv; da se ovi dečki i nisu plasirali na EP, bio bih uvjeren da će iz te generacije biti nekoliko igrača za A selekciju, a to je najvažnije."

Malo je reprezentacija na svijetu koje se mogu pohvaliti sličnim brojem igrača koji do A reprezentacije dolaze kroz selekcije mlađih uzrasta:

"Europa se čudi, i s pravom se čudi, da mi imamo A reprezentaciju koja može biti četvrta na svijetu. Španjolci su evo stalno prvi na europskim i svjetskim prvenstvima, ali i oni kažu da nemaju takav priljev igrača iz mladih selekcija kao mi."

A upravo od aktualne U-17 reprezentacije očekuje se puno i u budućnosti. Kao čovjek s puno iskustva u radu s mladim igračima, Gudelj je priznao da se radi o posebnoj momčadi:

"Mi ovdje imamo 2-3 igrača koji su iznimno, iznimno talentirani. Halilović, Roguljić, Bašić, Vojković, Brodić, Mamić, Šunjić, Ćaleta-Car, Murić, ma skoro svi koji su ovdje postat će pravi igrači, govorimo o A selekciji, o Prvoj ligi, o profesionalcima; ne mogu jasno svi biti reprezentativci."

Kao i njegovi igrači, izbornik se činio prilično rasterećenim, ali odlučnim i ambicioznim. Hrvatska ne krije želju da u Slovačkoj napravi veliki rezultat, a Gudelj tvrdi da će s psihičke strane biti lakše nego u prethodnoj fazi natjecanja:

"Kao izbornik mogu reći da nam je lakše sada nego što je bilo igrati elitnu skupinu. Protivnici su ionako uvijek teški, a tamo samo prvi ide dalje. Lakše je tako igrati."

Gudelj je u Slovačku poveo sljedeći sastav:

Marko Marić (Rapid Beč), Marko Stolnik (Dinamo), Petar Mamić (Dinamo), Ivan Šunjić (Dinamo), Duje Ćaleta-Car (Šibenik), Franjo Prce (Hajduk), Josip Bašić (Hajduk), Ante Roguljić (Adriatic Split), Fran Brodić (Dinamo), Alen Halilović (Dinamo), Frane Vojković (Hajduk), Ivo Grbić (Hajduk), Hrvoje Džijan (Dinamo), Anton Krešić (Zagreb), Lukas Čuljak (Bayern), Ivan Fiolić (Dinamo), Karlo Lulić (Osijek), Robert Murić (Dinamo).

Uz njih su u Slovačkoj i Ivan Bedi kao vođa delegacije, treneri Dražen Madunović i Josip Omrčen-Čeko, Marijan Mrmić kao trener vratara, Dr. Želimir Orkić, fizioterapeut Dubravko Magić i tajnik reprezentacije Slaven Savić.

Hrvatska nastup na EP-u otvara u nedjelju utakmicom protiv Italije, a ukoliko imate mogućnost, susret možete pratiti na Eurosportu 2. Na web stranicama Hrvatskog nogometnog saveza čekaju vas izvještaj i izjave aktera, a pozivamo Vas da se priključite i Facebook stranici hrvatske reprezentacije na kojoj ćemo vam donijeti ekskluzivne fotografije iz Nitre uoči, tijekom i nakon utakmice.

Europsko prvenstvo selekcija do 17 godina, skupina B:
5. svibnja:
Rusija - Ukrajina 14.30 (Zlate Moravce)
Hrvatska - Italija 17.30 (Nitra)
8. svibnja:
Rusija - Hrvatska 14.00 (Zlate Moravce)
Ukrajina - Italija 18.00 (Nitra)
11. svibnja:
Ukrajina - Hrvatska 19.30 (Zlate Moravce)
Italija - Rusija 19.30 (Nitra)

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri