Preko HNS-a do svjetskog uspjeha

15.05.2013.

Preko HNS-a do svjetskog uspjeha

Priča o uspjehu Cometa i tvrtke Analyticom neraskidivo je vezana i za Hrvatski nogometni savez.

U sivilu hrvatskog gospodarstva danas je malo pozitivnih priča, a poduzetnik Ivica Pavić zaslužan je za jednu od takvih. Direktor i vlasnik tvrtke Analyticom primio je prošloga vikenda nagradu za najboljeg mikropoduzetnika na Nacionalnom savjetovanju Ministarstva poduzetništva i obrta, a uspješan pohod na svjetsko tržište započeo je kroz suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom.

Naime, Pavić je autor Cometa, ekspertnog sustava za upravljanje natjecanjima kojeg je prvi počeo koristiti HNS, a koji agregira sve ključne poslovne procese i podatke u sportskim organizacijama (klubovi, igrači, suci, delegati, treneri, natjecanja itd.). Upravo je Comet danas najrašireniji sustav tog tipa na svijetu.

Hrvatski nogometni savez raspisao je 2003. natječaj za izradu informacijskog sustava za registraciju igrača, trenera i službenih osoba te vođenje natjecanja. Pavić je napravio prijedlog rješenja koje je od strane Uefe (kao financijera projekta) i HNS-a odabrano kao najbolje.

Razvijeni Comet postao je općeprihvaćeno rješenje te je besprijekorno funkcionirao u Hrvatskoj, no plasman na druga tržišta je zapeo:

"Imali smo velike probleme, od susjednih država nadalje, jer tada to u nogometnim savezima nije bio prioritet u poslovanju. U cijeloj regiji jedino je HNS inzistirao na primjeni suvremenog informacijskog sustava te je uz financijsku pomoć Uefe to i realizirao", otkriva Pavić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Pavić je potom krenuo u doškolovanje (nakon FER-a MBA u Lausannei) te skupljanje novih poslovnih iskustava, a novi prostor za razvoj Cometa otvorio se 2009. kada su Fifa i Uefa od nacionalnih saveza počele zahtijevati i subvencionirati uvođenje integriranih informatičkih rješenja:

"Pokazalo se da uz nas samo po jedna irska i njemačka tvrtka imaju dovoljno kvalitetan proizvod i naša borba je krenula."

U toj borbi za klijente, Analyticom trenutno pokriva najviše država - uz Hrvatsku, Albaniju, Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Cipar, probili su se i na južnoameričko tržište gdje Comet koriste sve zemlje osim Brazila i Argentine:

"Brazil nam je još na nišanu. Uz to, Comet je prihvatila i nogometna konfederacija Južne Amerike CONMEBOL te se nadamo da će se od 2014. godine i Copa America i Copa Libertadores voditi elektronički preko Cometa", govori Pavić za Slobodnu Dalmaciju.

Razvoj Cometa ne staje, kao ni širenje na nova tržišta. U tomu je veliku ulogu odradila uspješna suradnja s HNS-om koji je i danas važan promotor Cometa u svim međunarodnim nogometnim krugovima.

Savez koji se može pohvaliti četvrtom reprezentacijom svijeta i svjetski tržišni lider u ovakvom softveru - to su partneri kakvi pristaju jedan drugomu.

Na fotografiji: Južna Amerika u prepoznatljivim kvadratićima - radionica Cometa u Peruu

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri