Najveća utakmica hrvatskog nogometa

11.07.2013.

Najveća utakmica hrvatskog nogometa

Prije točno 15 godina hrvatski nogomet proživio je svoj najveći uspjeh - legendarna generacija osvojila je broncu na Svjetskom prvenstvu.

Oči cijelog svijeta bile su uprte u Park prinčeva, a 50.000 gledatelja dočekalo je dvije maksimalno razočarane selekcije pred kojima je bila ona toliko važna, a toliko teška utakmica.

Susret težak brončane medalje i ulaska u nogometne almanahe.

Hrvatska i Nizozemska odličnim igrama tijekom SP-a u Francuskoj nisu samo zasluženo dogurale do polufinala već su u tim polufinalima opasno pomirisali finale. Nizozemska je u izvrsnoj utakmici ispala od Brazila nakon za njih često nesretnih jedanaesteraca, a Hrvatska je imala ono kratko vodstvo na Stade de Franceu pred "sleđenom" francuskom nacijom.

No, Claudio Taffarel zatvorio je vrata finala Tulipanima, a Lilian Thuram uništio je hrvatski san.

Utakmica za 3. mjesto postala je u takvim okolnostima psihološka bitka, a Hrvatska je imala idealnog čovjeka na klupi za takvo stanje. Miroslav Ćiro Blažević izvukao je najbolje iz svojih igrača, vratio ih je u život nakon Francuske i pronašao taktička rješenja za susret s reprezentacijom koja je igrala vjerojatno i najbolji nogomet na tom natjecanju.

Izvrsnog Darija Šimića, koji nije mogao igrati zbog kartona, odlično je u obrani zamijenio Soldo, a ofenzivnim Nizozemcima Blažević je odlučio suprotstaviti samo jednog napadača, nezamjenjivog Davora Šukera, s Jurčićem kao pojačanjem u veznoj liniji.

Hrvatska je odlično startala. U 13. minuti Jarni je probio lijevi bok, gurnuo loptu prema Robertu Prosinečkom koji sjajnim okretom izbacuje iz ravnoteže čuvare i pogađa suprotni kut Van der Sarovog gola za 1:0 Hrvatske.

Vodstvo, međutim, nije dugo trajalo. U 21. minuti obrana Hrvatske ostavila je previše prostora Boudewijnu Zendenu koji je lijepim udarcem svladao Dražena Ladića za 1:1. No, Ladića taj pogodak nije pokolebao, u nastavku je pružio briljantnu partiju odigravši zasigurno utakmicu karijere, dajući tako ogroman doprinos hrvatskom uspjehu.

U 36. minuti Davor Šuker postigao je najvažniji pogodak u karijeri prepunoj važnih pogodaka. Stanić i Bilić oduzeli su loptu Nizozemcima, Prosinečki je krasnom loptom u prostor gurnuo Asanovića koji proigrava Bobana - kapetan produžuje do Šukera na rub kaznenog prostora, a najbolji strijelac Hrvatske svih vremena perfektno pogađa suprotnu "malu mrežicu" za 2:1 Hrvatske.

I naslov najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva.

Obrana na čelu s Ladićem izdržala je do kraja sve napade i udarce Nizozemaca koje su Ladićeve bravure dovodile u očaj. Konačno, sudac je odsvirao kraj, a Hrvatska je mogla početi slaviti najveći uspjeh hrvatskog nogometa i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta uopće.

"Sada možemo i umrijeti. Nije važno, ionako smo besmrtni", zabilježio je Šukerove riječi Branko Stipković u svojoj knjizi "Bronca 98".

Spektakularan je bio povratak brončanih u domovinu. Od Zračne luke Zagreb do Trga Francuske Republike okupilo se 200 tisuća navijača koji su dočekali izabranike Ćire Blaževića, a u posebnom primanju predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je sve zaslužne igrače, članove stručnog stožera i HNS-a.

Redom kneza Branimira s ogrlicom okićeni Blažević i Mikša, Redom hrvatskog trolista Boban, Šuker, Ladić, Asanović, Prosinečki, Bilić, Štimac, Jarni, Šimić, Stanić, Soldo, Vlaović, Jurčić, Bokšić, Grabovac i Srebrić, Redom hrvatskog pletera svi ostali: Marić, Tudor, Jurić, Krpan, Kozniku, Mrmić, Vasilj, Tomas, Mamić, Šerić, Ivanković, Katalinić, Šušak, Radman, Čop, Novalić, Herjavec, Tironi, dr. Nemec, dr. Čepulić, Cvrk, Sudac, Balen, Gorički, Vrbnjak, Radanović, Čuljak, Muros, Matošin, Mesić, Pilčić, Odak.

"Hvala vam na velebnom rezultatu. Dali ste nemjerljiv prilog svojoj Hrvatskoj, domovinskoj i iseljenoj, svih osam milijuna stopilo se s vama", izjavio je predsjednik Tuđman svojoj omiljenoj momčadi.

Svjetsko prvenstvo 1998., utakmica za 3. mjesto

Hrvatska - Nizozemska 2:1

1:0 Robert Prosinečki 13.
1:1 Boudewijn Zenden 21.
2:1 Davor Šuker 36.

Hrvatska: Ladić, Štimac, Soldo, Stanić, Jarni, Bilić, Jurčić, Asanović, Prosinečki (od 78. Vlaović), Boban (od 87. Tudor), Šuker.

Nizozemska: Van der Sar, Stam, F. de Boer, Zenden, Numan, Davids, Jonk, Seedorf, Cocu (od 46. Overmars), Bergkamp (od 58. Van Hooijdonk), Kluivert.

Foto: FIFA.COM

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri