Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Reprezentacija > Muška > U-17

Razgovor s izbornikom U-17 reprezentacije

Pavlović: "Naša
prednost su
nadarenost i
nacionalni naboj"

29.10.2014.
Pavlović: "Naša prednost su nadarenost i nacionalni naboj"
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Hrvatska U-17 reprezentacija uspješno je prošla prvi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2015. godine osvojivši prvo mjesto na turniru u Mađarskoj. Za hns-cff.hr izbornik Luka Pavlović govori o dojmovima nakon prve godine mandata na klupi hrvatskih kadeta...

Luka Pavlović sjeo je na klupu U-17 reprezentacije 25. listopada 2013. godine, a godinu dana kasnije uspješno je odradio svoje prvo natjecanje s kadetskom selekcijom - Hrvatska je na kvalifikacijskom turniru u Mađarskoj osvojila prvo mjesto i tako se plasirala u Elitno kolo.

Hrvatska je prolaska dalje došla uz pobjede protiv Kazahstana (8:1) i domaćina Mađarske (2:1) te remi protiv Izraela.

hns-cff.hr: Izborniče, kakvi su dojmovi nakon Mađarske, provedite nas malo kroz cijeli turnir.

"Sveukupno, jako sam zadovoljan i igrama i rezultatom, kao i onime što smo odradili tijekom priprema u Sv. Martinu na Muri. Protiv Kazahstana smo odigrali dosta dobro, s puno prilika, udaraca i na kraju krajeva i osam golova. Igrali smo dobro i protiv Izraela, no oni su bili prilično kvalitetni i odgovorni u fazi igre prema natrag. U tomu su bili prilično agresivni, čak i fanatični, pa nismo uspjeli stvoriti velik broj prilika iako smo u posjedu dominirali. Dobro je da smo imali takvog protivnika jer će sigurno biti sličnih utakmica u Elitnom kolu, pa će nam dobro poslužiti za analizu. Mađari su dobra momčad, 10 utakmica zaredom nisu izgubili, no nama je više odgovaralo što oni žele igrati prema naprijed i tu smo bili opasniji te na kraju zasluženo pobijedili."

hns-cff.hr: Kako je razvoj budućih A reprezentativaca jedan od glavnih zadataka u mlađim selekcijama, vidite li pojedince koji imaju takve potencijale?

"Jasno je da imamo kvalitetnih pojedinaca, kod kojih je sada važno prepoznati elemente na kojima moraju još raditi kako bi postali uistinu zanimljivi igrači dugoročno za svoje klubove i reprezentaciju. Iz ovog svog mandata do sada mogao bih izdvojiti Lovrena, Brekala i Kalaicu, tu su i Sosa, Moro i Borovec, kao i dečki iz inozemstva, Crnički iz Bayerna te Kotlar iz Basela.

hns-cff.hr: Kakvi su rezultatski potencijali ove generacije? Po prvi puta će na završnici nastupiti 16 selekcija (u odnosu na dosadašnjih osam), što otvara lakši put do Europskog prvenstva - je li to realan cilj za Hrvatsku?

"Ovo je kvalitetna selekcija i jasno je da ćemo biti ozbiljan konkurent za odlazak na EP. Potrebno je i malo sreće na ždrijebu, ali sigurno je da imamo dovoljno kvalitete za prolazak, a ako ćemo još biti domaćini turnira i ako svi budu zdravi - šanse nam dodatno rastu. Morat ćemo odraditi dobru analizu onoga što smo do sada napravili i kvalitetno se pripremiti za suparnike koji će nas čekati u Elitnom kolu."

hns-cff.hr: Sastav reprezentacije otkriva dominaciju igrača Dinama. Radi li se o slučajnosti da se Dinamu "dogodila" takva generacija, koja je nadarenost već pokazala osvajanjem 'Nike Premier Cupa' ili je pokazatelj trenutnih odnosa snaga u radu s mlađim selekcijama?

"Dinamo je sigurno u svojoj selekciji vrlo stručan i rigorozan, a njihovi skauti su rašireni po cijeloj Hrvatskoj, imaju najbolje informacije i dovode najbolje igrače. Svi koji su bili s reprezentacijom to su i zaslužili, nema privilegiranih klubova. Imamo mi tu i Crničkog iz Bayerna koji je pokazao da je kvaliteta, tu su Kotlar iz Basela, Nevistić iz Osijeka, Lukanović iz Parme... Priče me ne zanimaju, za Hrvatsku igraju najbolji!"

hns-cff.hr: U kojim je segmentima mladi hrvatski nogometaš u prednosti pred vršnjacima iz drugih zemalja, a gdje zaostaje?

"Sigurno je da smo mi nadarena nacija te da imamo izražen nacionalni naboj koji nas krasi, prati i izvuče u teškim situacijama - osjetio sam to i sada u Mađarskoj. Naše znanje, naše vještine, to je neupitno i tu smo daleko iznad prosjeka. Međutim, moramo raditi na nekim elementima kako bismo bili na najvišoj razini, prvenstveno u kondicijskom i taktičkom dijelu. Potrebna je viša razina taktičke svijesti kako bismo parirali najboljim reprezentacijama, to je detalj koji nedostaje. To prepoznaju i klubovi, posebno Dinamo koji puno inzistira i radi na tomu."

hns-cff.hr: Kako biste ocijenili svoju suradnju s klupskim trenerima i voditeljima omladinskih škola u Hrvatskoj?

"Komuniciram s njima prije svakog okupljanja, a kako u Zagrebu igraju četiri kluba, pa svi često gostuju ovdje, imam priliku često uživo razgovarati s trenerima i voditeljima škola. Ta komunikacija je nužna, jedino tako možemo napraviti kvalitetnu selekciju i ostvariti rezultat."

hns-cff.hr: Imate dosta iskustva rada s mladima nogometašima u klupskom nogometu - koliko je drugačiji izazov raditi u nacionalnoj reprezentaciji, s puno manje vremena za rad?

"Istina, ovdje je manje vremena za rad, posebno za prijateljske utakmice kada praktički nemamo vremena za ozbiljan trening. Sada smo imali malo više vremena prije turnira u Mađarskoj, a puno pažnje posvetili smo kondicijskom dijelu kako bismo pripremili igrače na ovakav mini-turnir. Radili smo dosta i na psihičkom planu, kao i određenim tehničkim i taktičkim elementima za koje smo kroz analizu procijenili da nisu dovoljno kvalitetni."

Učitaj više