Intervju s tehničkim direktorom HNS-a

Jozak: "Pozitivna ocjena za sve hrvatske selekcije"

07.11.2014.

Jozak: "Pozitivna ocjena za sve hrvatske selekcije"
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta završile su s natjecateljskim utakmicama u 2014. godini, a u razgovoru za hns-cff.hr tehnički direktor HNS-a dr. Romeo Jozak istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima te najavio nove projekte za naredno razdoblje.

Iza mladih selekcija su dva intezivna mjeseca, pa je Jozak ovoga tjedna okupio izbornike i stručne stožere muških U-21, U-19 i U-17 selekcije na redovitom sastanku na kojem su analizirani prethodni nastupi tih reprezentacija u kvalifikacijama za europska prvenstva.

S tehničkim direktorom HNS-a razgovarali smo o zaključcima nakon provedene analize i razvojnim projektima koji čekaju njega i Savez u narednom razdoblju.

hns-cff.hr: Što je bio predmet analize s izbornicima i kakve ste zaključke donijeli?

"Sastanak je prošao u vrlo dobroj atmosferi jer je jasno da ovo proteklo razdoblje zaslužuje pozitivnu ocjenu u svim selekcijama. Izbornici Gračan, Vulić i Pavlović podnijeli su izvješća, a potom smo analizirali neke ključne elemente s nogometnog aspekta. U posljednjih pola godine krenuli smo s jednim vrlo studioznim analitičkim pristupom, pratimo različite statističke, fizičke i nogometne parametre, te smo pokušali detektirati one segmente na kojima u budućnosti trebamo više raditi."

Foto: Drago Sopta/HNS

hns-cff.hr: U-21 reprezentacija nije se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo, no veseli broj igrača koji su priključeni A reprezentaciji?

“Naravno da je teško biti sretan i dati kompletnu pozitivnu ocjenu kada na kraju ne uspijete doći do rezultatskog cilja, no kada u obzir uzmemo sve okolnosti možemo biti zadovoljni. Primarni cilj je ipak stvaranje igrača za A selekciju, i u tom pogledu - posebno od ovog novog ciklusa - rezultati su vidljivi. K tomu, malo je bilo ne(s)pretno rješenje da se istodobno igra doigravanje za EP U-21 s Europskim kvalifikacijama, gdje se ipak moralo ići za prioritetima, a to je A selekcija. Nenad Gračan dobio je pozitivnu ocjenu i novi mandat. Provjerili smo dosta igrača, njih 40-ak, što je logično jer su igrači iz nekoliko uzrasnih kategorija sudjelovali u toj selekciji."

hns-cff.hr: U-19 reprezentacija uvjerljivo se plasirala u Elitno kolo - što ste primijetili u njihovim nastupima tijekom kvalifikacijskog turnira?

"Kao i sve naše aktualne selekcije, to je vrlo talentirana generacija. Zoran Vulić je iskusan, inteligentan trener koji se dobro prilagodio ovom poslu. On je 'fajter' i veliki autoritet za te mladiće što je vrlo bitno u ovoj prijelaznog uzrasnoj kategoriji iz juniorskog u seniorski nogomet. Odigrali smo dosta kvalitetnih prijateljskih provjera, s momčadima poput Francuske, Italije i Engleske, što je Vuliću dalo dovoljno vremena da se upozna s momčadi i oni s njim. Riješili smo prolazak dalje rutinski, što smo i očekivali. Nekoliko je igrača nedostajalo, imamo tu i "jokera" Halilovića iako vjerujem da ga nećemo koristiti, nije zaboravljen ni Robert Murić u Nizozemskoj. Ta generacija je do sada već pokazala potencijal, uskoro imamo ždrijeb i vidjet ćemo tko nas čeka na putu do Europskog prvenstva."

hns-cff.hr: Prema EP-u je uspješno krenula i U-17 reprezentacija, sa zapaženo velikim brojem Dinamovih igrača.

“Percepcija u javnosti je takva da se stalno ističe nekakva polarizacija, iako mislim da ovom prilikom čak i nije bilo velikih drama jer za to nema ni razloga. Izbornici ovise o svom rezultati i o stvaranju igrača, neće raditi protiv sebe da bi forsirali 'Plave umjesto Bijelih' ili 'Ljubičaste umjesto Žutih'. Naime, dogodio se jedan fenomen koji treba objasniti - Dinamu se dogodilo da ima generaciju, a to su dečki koji su osvojili Nike Premier Cup, u kojoj 11 igrača, bude li zdravlja, može zaigrati u prvoj momčadi Dinama, a puno ih je pretendenata i za još viša ostvarenja. Ne treba ovako rano isticati pojedince, ali neka prezimena se vrlo ozbiljno nameću. Ne sjećam se iskreno kada se dogodila takva koncentracija kvalitete u jednom godištu, '98, i logično je da izbornikov odabir bude takav. I turnir u Mađarskoj pokazao je da je to opravdano, nametnuli su se i igrali kao favoriti. Čeka nas Elitno kolo, s pravom se nadamo da tu možemo proći dalje na Europsko prvenstvo i mislim da od te generacije možemo očekivati puno."

hns-cff.hr: Ipak, brine li takva dominacija Dinamovih igrača? Radi li se o slučajnosti ili dubljim razlikama u radu Dinama i drugih klubova?

"Znam koliko Dinamo odvaja za nogometnu školu, kako financijski tako i kadrovski i vremenski, i znam da ti rezultati nisu slučajni. Igrača ne možete izmisliti ako ga nema u Hrvatskoj, ali Dinamo je napravio odličnu doselekciju. Neki od njih od početka su u Dinamu, neki su došli, napravljena je jaka selekcija i to se vidi po rezultatima u kadetskoj ligi. Izborniku to donekle i olakšava posao jer se radi o uigranoj ekipi. Mislim da je Hajduk sa svoje strane napravio sve kako bi sa svog područja doselektirao najbolje igrače, ali dogodilo se tako u tom godištu da je koncentracija kvalitete na sjeveru. S druge strane, Hajduk primjerice ima jako kvalitetno 2000. godište i tu će sigurno napraviti iskorak. Ne treba promatrati stvari kroz tu prizmu, jer svi ti igrači - kao što je slučaj i u A reprezentaciji - zajedno predstavljaju i zajedno se bore za Hrvatsku."

Foto: Drago Sopta/HNS


hns-cff.hr: Uskoro ćete obilježiti godinu dana rada u HNS-u. Na što ste se fokusirali u tom periodu i s kojim problemima ste se prvo uhvatili ukoštac?

"Svima nama prioritet je A reprezentacija, a da bi ona mogla ostvarivati rezultate, važno je da naša 'tvornica' radi kvalitetno i mislim da smo tu na dobrom putu. Sebi sam za važan cilj postavio završetak razvojnog programa HNS-a, svojevrsnog 'priručnika' koji sadrži principe, pravila, zahtjeve i naputke kako nogometno odgajati našu djecu."

hns-cff.hr: Gdje vidite prostor za poboljšanja u tom kontekstu?

"Mi postajemo svjesniji kvaliteta i mana naših igrača tek oko 14. godine kada počinje nacionalna liga, a od 15. godine formiraju se reprezentacije. Mi, stoga, do 15. godine ne vidimo puno kada govorimo o detekciji kvaliteta i mana naših igrača, a upravo je od 10. do 15. godine jedna vrlo osjetljiva faza razvoja u kojoj se već završava s puno nogometnih elemenata poput tehnike. To nam je svojevrsna slijepa točka, tu moramo reagirati i uvoditi sistematizaciju unificiranog rada među trenerima. Želimo znati što i kako radi i trener mlađih pionira u Slavonskom Brodu i u Dubrovniku. S kolegama iz Akademije predano radim na razvoju tog programa koji bi trebao biti spreman do siječnja."

hns-cff.hr: Potaknuli ste kandidaturu HNS-a za domaćinstvo europskih prvenstava za U-19 (M) i U-17 (Ž) reprezentacija.

"Dobivanje tih domaćinstava bio bi veliki impuls za nas. Pokrenuli smo i puno projekata u ženskom nogometu, u futsalu, radimo na puno okvira. U godinu dana bilo je važno postaviti neke temelje, sada nastavljamo s nadogradnjom. Za sada sam zadovoljan, a naravno, čeka nas još puno posla."

hns-cff.hr: Spomenuli ste ženski nogomet - A reprezentacija napravila je rezultatski pomak, no postoje i objektivne teškoće u razvoju ženskog nogometa, zar ne?

"Sigurno je da su naša kultura i mentalitet malo zatvoreni određenim predrasudama. U Savezu postoji kadar koji se vrlo predano bavi ženskim nogometom, imenovali smo i novog instruktora za ženski nogomet koji će blisko surađivati s našom izbornicom Marijom Damjanović u razvoju ženskog nogometa. Vjerujem da bi domaćinstvo U-17 Europskog prvenstvo dalo jak zamah ženskom nogometu, a imamo i drugih ideja i planova, poput stvaranja ženskih mladih ekipa u prvoligaškim klubovima. Brojke i financije nam ne idu u prilog, ali imamo entuzijazma, radimo korake naprijed i tako ćemo nastaviti. Živio sam u Kanadi i SAD-u i dobro znam kako se ženski nogomet radi na najvišoj razini. U našim okolnostima to ne ide jednostavno, ali idemo se boriti u tom smjeru."

Foto: Drago Sopta/HNS


hns-cff.hr: Produžili ste suradnju s izbornikom futsalske reprezentacije Matom Stankovićem, što sugerira da ste zadovoljni evidentnim napretkom u proteklom razdoblju?

"Futsal je pokazao proteklih godina da može 'zapaliti' javnost svojim rezultatima, počevši od Eura u Hrvatskoj. Jedan od iskoraka koje smo napravili jest formiranje U-21 reprezentacije, koja nema službena natjecanja, ali koja će nam dobro poslužiti za selekciju i razvoj mladih igrača. U A selekciji se zaista ozbiljno radi, ljudima izvana možda se to čini kao običan 'hakl', ali to je krvavi, ozbiljan rad i to možete osjetiti na svakom treningu. Futsal ide u dobrom smjeru, reprezentacija pod Stankovićevim vodstvom može i još više nego što je bilo do sada."

hns-cff.hr: I šećer na kraju ovog pregleda rada i rezultata svih reprezentacija - A selekcija. Sigurno ste zadovoljni startom u Europskim kvalifikacijama?

"Situacija je odlična. Niko je pokazao sve ono što smo u startu znali o njemu, da je veliki borac i da je domoljub. Išlo se u dosta radikalnu, rekao bih i hrabru smjenu generacija, što nam je djelomično dozvolio i Uefin novi sustav. S druge strane, glavni igrači nam nose igru velikih klubova, igraju u životnoj formi, a prosjek naše prve momčadi je oko 27-28 godina, što su najzrelije godine."

hns-cff.hr: Što znači da vjerujete u nastavak dobrih rezultata s početka ovih kvalifikacija...

"Da, mislim da je ovo ciklus u kojem bi ova generacija mogla ostvariti svoj maksimum. Sličan prosjek godina imali smo u Francuskoj 1998. godine, s igračima koji su dovoljno mladi da još imaju svježinu i motiv, a dovoljno stari da imaju potrebno iskustvo. U sjajnoj smo situaciji, ako bismo i u Italiji ostvarili pozitivan rezultat bio bi to šlag na torti ovog starta, to bi sigurno odjeknulo Europom. Trenutno to izgleda odlično, na pravom smo putu i igrački i atmosferom."

hns-cff.hr: Upravo ste vi i Niko Kovač među nositeljima promjena u hrvatskom nogometu, zagovaratelji modernih metoda i znanosti te hvatanja koraka s vodećim nogometnim nacijama. Zaostajemo li u tomu za drugima?

"Možda je prije i bilo tako, mislim da sada više ne zaostajemo. Teško se, naravno, uspoređivati sa Savezom poput njemačkog gdje radi 20 skauta i analitičara. Mi sada imamo dva analitičara, za A reprezentaciju i mlađe uzraste, imamo koordinatore za fizičku spremu u svim selekcijama, softverski smo odlično pokriveni aktualnim programima koji koriste i najbolje reprezentacije. Krećemo se u dobrom smjeru, no reprezentacija je samo završetak priče."

hns-cff.hr: A početak su klubovi. Kako unaprijediti metode i alate koje koriste hrvatski klubovi koji žive u financijski zahtjevnim okolnostima?

"Mi moramo doprijeti do klubova koji dominantno proizvode, i pritom ne mislim samo na Dinamo i Hajduk već na cijelu bazu, i polako mijenjati svijest, educirati ih i naučiti o važnosti i načinima korištenja modernih metoda. Savez je dobro digao kriterije rada i kvalitetu alata koje koristi, sada to moramo primijeniti na cijelu bazu. Ponosan sam i iznimno sretan što su od ove godine krenuli projekti “B” momčadi, kao i nacionalna liga starijih pionira. Vrijeme će sigurno pokazati koliko su to bili strateški ispravni razvojni potezi za hrvatski nogomet. U pripremi su i neki novi koji će vrlo brzo u “operativu", i koji će što direktno, što indirektno podići svijest o potrebi ulaganja i kvalitenijeg rada na svim nivoima razvoja."

hns-cff.hr: Može li Savez to učiniti sam?

"Kada su Nijemci prije 15 godina krenuli u revoluciju, u tomu su razgovarali na razini parlamenta. Oni su zaključili da je to strategija i njemačkog gospodarstva, ne samo sporta ili nogometnog saveza. Nogomet bi i u Hrvatskoj trebao biti nacionalna strategija, a ne samo HNS-ova. Nogomet je pokret, ali on je na neki način i gospodarska grana, kada to shvatimo - bit će nam lakše. Kada razvijamo nogomet, moramo razmišljati i o ekonomskim aspektima, a to znači da u promišljanje moraju biti uključeni i drugi resori osim sportskog. S razlogom često koristimo Njemačku kao primjer i u toj analizi je važno primijetiti da su oni svoju revoluciju - a sada su svjetski prvaci s najbolje posloženim klubovima, najgledanijom ligom i zdravom financijskom slikom - započeli od vrha. To mora biti pokazatelj i drugima, pa tako i nama."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri