Izmjena Pravilnika o licenciranju

Odluke Izvršnog odbora HNS-a

25.11.2014.

Odluke Izvršnog odbora HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza su uz razgovor o događajima na utakmici Italija - Hrvatska u Milanu i neodigranoj utakmici MAXtv Prve lige između Dinama i Hajduka donesene i još dvije važne odluke.

Raspravljajući o događajima koji su u proteklih desetak dana izazvali veliki interes javnosti, Izvršni odbor usvojio je sljedeće zaključke:

1. Najoštrije se osuđuju sva nasilna, huliganska, diskriminirajuća i druga nezakonita postupanja tzv. navijača u Milanu. Isto tako, osuđuje se nezabilježeno solidariziranje HNK Hajduk s dijelom navijača koji imaju zakonsku prepreku ulaska na stadion i koji su sprječavali da drugi navijači kupe ulaznicu za utakmicu u Zagrebu.

2. Pozdravlja se i podržava postupanje Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatski nogometni savez poziva na suradnju i druge državne institucije u borbi protiv huliganizma na stadionima.

3. Daje se podrška disciplinskim i natjecateljskim tijelima Hrvatskog nogometnog saveza da i dalje dosljedno primjenjuju i provode propise i svoje odluke baziraju isključivo na propisima, u cilju digniteta natjecanja.

4. Naglašava se da je HNK Hajduk član HNS-a i Prve lige i da iz tog članstva proizlaze prava i obveze. Jedna od temeljnih obveza je da poštuje propise HNS-a, ali i državne propise, u ovom slučaju Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Ističe se da je ovakav postupak HNK Hajduk velika opasnost za taj klub i nogometnu organizaciju te da je krajnji čas da se povede konstruktivni razgovor s čelnicima natjecanja i HNS-a u kojem će se pronaći rješenje kojim bi se u budućnosti izbjegle ovakve i slične situacije kojima dolazi u pitanje djelovanje HNK Hajduk i integritet natjecanja.

5. Hrvatski nogometni savez ostat će i dalje ustrajan u borbi protiv svih nogometnih huligana koji nanose štetu hrvatskoj reprezentaciji, klubovima i hrvatskom nogometu u cjelini.

Nadalje, izmijenjen je Pravilnik o licenciranju klubova na način da su infrastrukturni kriteriji „video nadzor na stadionu“ i „brojači ulaznica“ postali A kriterij za Prvu ligu, što znači da klub čiji stadion nema ispunjene te kriterije ne može dobiti licencu za natjecanje u Prvoj ligi u nat. god. 2015/16.

Ispunjenje tih uvjeta je i obveza iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a svi klubovi su upoznati s dolazećom promjenom u svibnju ove godine na zajedničkom sastanku s MUP-om.

Izvršni odbor također je donio odluku kako će se utakmica Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Norveške 28. ožujka 2015. godine igrati u Zagrebu na stadionu "Maksimir".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri