Božićni intervju s izbornikom

Kovač: "Mladi daju novu energiju cijeloj momčadi"

17.12.2014.

Kovač: "Mladi daju novu energiju cijeloj momčadi"
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski izbornik Niko Kovač dao je intervju za službene stranice Hrvatskog nogometnog saveza, u kojemu rezimira godinu na izmaku.

Nogometno vrlo uzbudljiva 2014. godina bliži se kraju, a šef stručnog stožera hrvatske reprezentacije Niko Kovač osvrnuo se na brojna zbivanja i bacio pogled prema budućnosti Vatrenih.

Hrvatsku je preuzeo uoči dodatnih kvalifikacija protiv Islanda. Kako gledate na proteklih godinu dana?

"U dobroj situaciji možemo proslaviti blagdane, u dobrom raspoloženju. Sretni smo onime što smo postigli - plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo, odigrali smo nekoliko dobrih utakmica u kvalifikacijama. Uzeli smo 10 bodova, i makar ima još mjesta za napredak, vidi se da sve više i više igrači primjenjuju ono što tražim od njih, ispunjavaju zahtjeve i to veseli ne samo mene, nego cijeli stručni stožer i, vjerujem, cijelu domovinu".

Koje ste lekcije naučili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

"Osjetio sam u kratkom razdoblju što znači biti popularan, a što biti nepopularan. Mislim da smo ostali prizemljeni poslije Islanda, no znam da mi je kao treneru rezultat vrlo bitan. Isto tako, znam da je važan i stil koji forsiramo, a ne mogu se uvijek sve utakmice dobiti. Nekada se i izgubi, no važan je način na koji se to onda dogodi. Mislim da su svi jednakog razmišljanja - da smo na dobrom putu".

Poslije svjetske smotre uslijedilo je i pomlađivanje reprezentacije, a rezultati su izvrsni, kao i atmosfera u svlačionici.

"Počeo sam s trenerskim poslom u drugoj momčadi Red Bulla, vodio sam mladu reprezentaciju Hrvatske, i uvjerio sam se koliko je važno vidjeti što mogu mladi. U prvim se momčadima svi oslanjaju na iskustvo i rutinu, ali ja se nikada nisam bojao dati priliku mladima. Znam da će oni sve zahtjeve ispuniti na terenu, oni su gladni i žedni uspjeha i daju novu energiju cijeloj momčadi. Samo im treba dati samopouzdanje i prigodu, a oni će to znati vratiti".

Kako objasniti razliku između Dinamovih nastupa kod kuće i u Europi, odnosno Rijekinih nastupa u Europi?

"Teško je to objasniti s obzirom da nisam svakodnevno s igračima. Rijeka ima jedan veliki plus, a to su navijači i prekrasan ambijent Kantride. Svaki igrač treba podršku, a to u ovom trenutku Rijeka ima, a Dinamo nažalost nema. Dinamo ima kvalitetu i uz pomoć punih tribina mogao bi pokazati mnogo više".

Što je obilježilo nogometnu 2014. godinu?

"Na Svjetskom prvenstvu Njemačka je zaslužila naslov, Real Madrid je ove godine napravio veliki iskorak u Ligi prvaka, a svi koji su osvojili svoja nacionalna prvenstva pokazali su da su najjači. Nogomet raste, sve je brži i zanimljiviji za gledatelje i nadamo se da će tako i nastaviti".

Izbornik Kovač govorio je i o kvalifikacijskim utakmicama koje su najbliže onome što on želi od Hrvatske, o odnosu koji je kao izbornik morao uspostaviti s bivšim suigračima, o oporavku Luke Modrića, a dvojbi Messi - Ronaldo, a pripremio je i blagdansku poruku svim navijačima hrvatske reprezentacije.

Cijeli intervju možete pogledati na HNS|Video:

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri