Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Županijski savezi

Zadržat ćemo našu
mladost

17.12.2012.
Zadržat ćemo našu mladost
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • Weibo
  • RSS

Predsjednik NS Brodsko-posavske županije Dubravko Galović progovorio je o aktualnoj problematici svoje sredine...

Četvrti su Savez po brojnosti, imaju sedam liga na županijskoj razini, čak 101 nogometni klub, centar Slavonski Brod šesti je po veličini u Hrvatskoj, no minule su sezone ostali čak i bez drugoligaša, a slavna, "stara" Marsonia spuznula je u rang 2. županijske lige. OK, imaju tri trećeligaša (Cernik, Oriolik, Marsonia 1909), ali za grad koji je preko Marse dao Olića, Mandžukića, Mujčina... tužno, pretužno.

"Nažalost, ne postoji sinergija lokalne samouprave, nogomet kao da je u ovome gradu neželjeno dijete. Lokalna uprava jednostavno ne vidi nogomet, dok primjeri iz Cernika i Oriolika, koje potpomaže lokalna uprava i od njih stvara stabilne trećeligaše, jasno govori o nužnosti takve vrsti pomoći", priča predsjednik Brodsko-posavskog Županijskog nogometnog saveza, Dubravko Galović.

"Savez broji pet djelatnika, a budžet punimo iz prihoda koji se ostvaruju kotizacijom, kaznama, seminarima... Preskroman je kako bismo mi sami pokrenuli akciju u gradu, godišnje, naime, raspolažemo s oko 450 tisuća kuna".

Pa ipak, u crnome tunelu postoji i jedna dobra vijest. Ma što dobra, odlična! Klinci iz Marsonije 1909 putem amaterskog su finala Slavonskom Brodu nakon pet godina ponovno podarili barem jednog prvoligaša; juniori i kadeti te nove Marse igrat će, naime, sljedeće sezone Prvu HNL juniora i kadeta.

"I proteklih smo sezona dolazili u amatersko finale, ali nikako nismo uspjeli izboriti prvoligaški rang. Slijedom toga, iz kluba i grada odlazili su najbolji mladi pojedinci, a sada ćemo napokon našu mladost zadržati u gradu. Jer dosta te zaista sjajne generacije komotno može igrati Treću HNL zajedno s Prvom HNL juniora", malo se ozario Galović.

"U totalnoj besparici uspjeli smo osigurati milijun i pol do dva milijuna kuna što je bilo ključno za izdržavanje te sezone, a nadam se da će to još netko prepoznati i priključiti se projektu naših malih, ali jedinih prvoligaša. Treneri su mladi, cijeli stručni i tehnički kadar je pomlađen, a momci su zaista dobri..."

Klinci će igrati na stadionu uz Savu, koji će, iako je derutan, dati pravi prvoligaški štih nadarenim klincima Hrvatske.

Problem je stadion

Loše su zastupljeni u nogometnim forumima, u Prvoj HNL imaju jednog delegata i nula sudaca, no za to krive sami sebe i vjeruju da će kroz nekoliko godina uspjeti stvoriti bolji kadar koji će aktivno sudjelovati u radu nacionalnog Saveza i raznih komisija.

"Boli, međutim, što nemamo adekvatan stadion kojim bismo mogli ugostiti službene utakmice mlađih dobnih kategorija. Ovako smo zaista u nogometnom zapećku", požalio se Galović.

Učitaj više