Preminuo Vlado Schönauer

07.01.2013.

Preminuo Vlado Schönauer

Prije nekoliko dana, točnije 5. siječnja, preminuo je Vlado Schönauer, poznatiji kao i Geza. Još jedina istinska Hajdukova legenda otišla je u vječnost.

Vladimir Schönauer, rođen je u Splitu, 29. studenog 1930. godine. S nogometom je počeo u Splitu u Istarskoj ulici, a potom ispred Realke. Prve ozbiljnije utakmice igrao je na Starom placu, kada bi igrale gimnazija protiv gimnazije. Tako je dospio u Hajduka. Prvi trener koji mu je usadio nogometno znanje bio jasno, barba Luka Kaliterna. Za njega je Geza govorio da je filozof baluna. Kako je sam pričao na prvom treningu u dvoru kuće Dešković, dočekali su ga baluni 'obišeni na špagu'. Kada je to prošao onda treninzi u dvoru Doma Hajduka, pa tek onda Stari plac.

U prvu momčad Hajduka ušao je kao 19–godišnjak 1949. godine. Hajduk je pobijedio Kvarnera u Rijeci sa 5:2. Bila je to prijateljska utakmica. Poslije su slijedile šampionske sezone 1950., 1952. i u sezoni 1954./55. Geza je rado isticao sezonu 1950. godine kada je Hajduk osvojio titulu bez poraza. Nakon titule prvaka 1955. godine momčad se dijelom osula. Geza je otišao u beogradski BSK. Ostao je tamo dvije sezone i odmah krajem 1955. godine osvojio je Kup Jugoslavije.

Nakon dvije godine provedene na Karaburmi, Schönauer se 1957. godine vratio u Hajduk, i u dresu kako je volio govoriti svog najdražeg kluba igrao do 1962. godine. A, onda je otišao u Austriju u momčad Austrije iz Klagenfurta. Inače, treba reći da je Schönauer otišao u Austriju, na preporuku Vukasa. U Austriji je igrao dvije godine, a inače te 1962. godine završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Po vlastitom priznanju vani nije mogao izdržati više od dvije godine. Stalno ga je vuklo u Split. Vratio se 1964. godine i zaposlio kao šef recepcije hotela Marjan. Govorio je engleski, njemački i talijanski jezik. Tada je imao 34 godine, i govorio je da mu se nije još odlazilo iz nogometa. Zaigrao je zato u tadašnjem drugoligašu RNK Split. Igrao je godinu dana i onda 1965. godine prestao je s aktivnim igranjem. Punih šesnaest godina od toga deset u Hajduku s tri osvojene titule prvaka Jugoslavije.

Govorio je Geza da je posebno ponosan što je igrao u velikoj zlatnoj generaciji Hajduka pedesetih godina prošlog stoljeća zajedno sa Franom Matošićem, Bernardom Vukasom i Vladimirom Bearom.

U karijeri je uvijek igrao na desnome i lijevom krilu. Igrao je dobro s obje noge. Imao je karakterističan onaj svoj „bicikl“ koji ga je naučio Luka Kaliterna. Uz to imao je i dobar centaršut, odličan dribling. Uvijek je pucao u branku ciljano, nije bio od onih igrača koji udari loptu pa gdje ode. Posebno je volio izvoditi kornere. S lijeve strane desnom nogom, pa u peterac, felšom. Na takav način izluđivao je vratare, a znao je i gol postići direktno iz kornera. Točno 1. siječnja 1979. godine Schönauer je postao direktor stadiona na Poljudu, samo devet i pol mjeseci prije početka Mediteranskih igara. Tu je dužnost obnašao do 1990. godine, i odlaska u mirovinu. Još pet godina bio je šef protokola Hajduka.

Inače, Schönauer je za Hajduk odigrao 471 utakmicu i postigao 132 zgoditka. Odigrao je i pet utakmica za B reprezentaciju Jugoslavije i postigao jedan zgoditak. Bilo je to na utakmici Tunis – Jugoslavija. Ima i jedan nastup za studentsku reprezentaciju. Dugogodišnji je član uprave Hajduka, a jedno vrijeme obnašao je u dužnost direktora kluba.

Vladimir Schönauer, posebno je bio ponosan što je točno na stoti rođendan Hajduka, 13. veljače 2011. godine na utakmici protiv Slavije iz Praga, zajedno s Vladimirom Bearom, izveo početni udarac. Vladimir Schönauer Geza bio je istinska Hajdukova legenda; legenda za sva vremena.

Komemoracija u povodu smrti Vladimira Schönauera održati će se u srijedu u 12 sati na stadionu na Poljudu, a sahrana istog dana u 15 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri