Reakcija HNS-a na izmjene Zakona o sportu

Zar je normalno da jedan klub ima 64 zastupnika?

03.03.2015.

Zar je normalno da jedan klub ima 64 zastupnika?
Foto: Arhiva HNS

Hoćemo li dopustiti da jedna udruga navijača, zbog navodnih interesa jednog kluba, u kreiranju Zakona o sportu zaobiđe resorno Ministarstvo i SVE nacionalne sportske saveze te u Zakon uvede stavke koje su protuustavne, koje će uništiti amaterski, a ozbiljno zaprijetiti i profesionalnom nogometu te posljedično nanijeti štetu i klubu za kojeg se, navodno, navedena Udruga bori?

Brojke su neumoljive - nogomet predstavlja više od 50 posto hrvatskog sporta. U 1608 nogometnih klubova registrirano je čak 141.300 nogometaša, pa Hrvatski nogometni savez okuplja daleko najveći broj sportaša i klubova.

Hrvatski nogometni savez borit će se protiv inicijative da 0.6% klubova odlučuje o sudbini ostalih 99.4% klubova, što je prijedlog udruge Naš Hajduk!

Foto: Arhiva HNS

Razumljiv je interes sportaša, navijača, javnosti, medija, politike i drugih društvenih čimbenika za stanje u nogometu, kao što bi trebalo biti razumljivo da i nogomet treba imati odgovarajući utjecaj u kreiranju politike sporta.

ZAKON O SPORTU

Pa ipak, u radnoj skupini koja je pripremala nacrt prijedloga Zakona o sportu, kao ni u radnoj skupini koja dorađuje taj Nacrt, nema niti jednog predstavnika bilo kojeg nacionalnog sportskog saveza! Nacrt Zakona o sportu trenutno uopće ne definira sport i sportaše?!

Hrvatski nogometni savez želi poboljšani Zakon o sportu koji je osnovni propis koji regulira sportsku djelatnost i organizaciju u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga, HNS je već ranije inicirao promjene Zakona o sportu i drugih zakona vodeći računa o primjedbama klubova i županijskih nogometnih saveza. Naši prijedlozi, usmjereni na bolju regulaciju liječničkih pregleda sportaša, statusa trenera, poboljšanje infrastrukture ili financiranje sporta nikada nisu bili usvojeni.

Foto: Arhiva HNS

Putem Hrvatskog olimpijskog odbora i u suradnji s drugim nacionalnim savezima ekipnih sportova HNS je pronašao način prezentirati svoje primjedbe na Nacrt prijedloga Zakona o sportu.

Suradnja i dogovor jedini su put k pronalaženju optimalnih rješenja za novi Zakon o sportu i hrvatski sport u cjelini. Hrvatski nogometni savez spreman je ponuditi prijedloge koji bi pomogli razvoju hrvatskog sporta. Pri tomu mislimo na rješavanje pitanja statusa sporta i sportaša, financiranja sporta, uređenja statusa profesionalnih i amaterskih sportaša, statusa trenera. Ukratko, BITNIH tema za sport i sportaše.

ISHITRENE I NEPROMIŠLJENE INICIJATIVE

Nasuprot takvom načinu djelovanja, suočeni smo s inicijativama za ishitreno i nepromišljeno mijenjanje Zakona o sportu u onom dijelu koji se odnosi na tijela upravljanja županijskih i nacionalnih sportskih saveza, što jasno pokazuje da predlagatelje ne zanima interes sporta već samo pozicije onoga što oni smatraju "moći". Prijedlog udruge navijača Naš Hajduk za izmjenama Zakona o sportu po hitnom postupku očiti je primjer takvog načina razmišljanja te ujedno podcjenjivanje resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te svih sportskih subjekata.

Uski i jednostrani pogledi na tematiku rezultirali su prijedlozima koji ne samo da su u određenim aspektima protuustavni i diskriminatorni već su i nerijetko apsurdni.

Primjerice, prema prijedlogu Udruge Naš Hajduk, skupština prosječnog županijskog nogometnog saveza brojila bi oko 250 članova (?!), dok bi recimo Zagrebački nogometni savez imao 514 članova (?!), gdje bi Dinamo, Lokomotiva i Zagreb imali po 64 člana. Pitanje je, samo, gdje bi se održavale takve skupštine?

Foto: Arhiva HNS

Situacija gdje sedam prvoligaša i drugoligaša može nadglasati 116 ostalih klubova u jednoj županiji je uistinu krasan primjer demokracije u izvedbi "Našeg Hajduka".

KONTRA USTAVA, ZAKONA, FIFE, LOGIKE I SPORTA

Takvi prijedlozi u suprotnosti su sa Zakonom o udrugama, načelima autonomije udruga prilikom uređivanja unutarnjeg ustrojstva, ali i propisima Fife o pravu nacionalnog saveza da sam odredi unutarnje ustrojstvo, sukladno načelima pravedne i razmjerne zastupljenosti članova. Naravno, prijedlog da se takav način ustrojstva skupštine propiše samo u pojedinim sportovima (a zapravo samo u nogometu), bez ikakvih objektivnih kriterija, teški je oblik diskriminacije.

O prijedlogu da se udrugama navijača dopusti da upravljaju klubovima koji su u vlasništvu dioničara, pa makar bili ti dioničari država ili lokalna samouprava, ne bi trebalo raspravljati dok postoje ustavna odredba o jamstvu prava vlasništva i odredbe Zakona o trgovačkim društvima.

Namjera da se takav besmislen i neustavan zakon usvoji u Hrvatskom saboru u hitnom postupku svjedoči o ignoriranju odredbe Poslovnika Hrvatskog sabora koja govori da se zakon u hitnom postupku može donijeti samo kada to zahtijevaju osobito opravdani razlozi, koji u prijedlogu moraju biti posebno obrazloženi.

Hrvatski nogometni savez podržat će donošenje novog cjelovitog Zakona o sportu koji će ponuditi bolja rješenja za hrvatski sport od sadašnjeg, pod uvjetom da tekst Zakona bude usvojen nakon sveobuhvatne javne rasprave svih sportskih subjekata i bude postignut konsenzus oko ključnih pitanja.

S druge strane, Hrvatski nogometni savez učinit će sve u svojoj moći kako bi zaštitio 1608 klubova, 141.300 nogometaša i hrvatski nogomet u cjelini od nepromišljenih, ishitrenih i apsurdnih rješenja koja bi rezultirala uništavanjem amaterskog i degradiranjem profesionalnog sporta u Republici Hrvatskoj.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri