Joe Šimunić danas slavi 35. rođendan

18.02.2013.

Joe Šimunić danas slavi 35. rođendan

Najiskusniji hrvatski stoper Joe Šimunić danas slavi 35. rođendan. Iako rođen i nogometno stasao u Australiji, dolaskom u Europu odlučio je zaigrati za zemlju svojih roditelja - Hrvatsku. I nije pogriješio.

Protiv Južne Koreje upisao je svoj 100. nastup za reprezentaciju, a obzirom na trenutačnu formu ne vidi se skorašnji datum njegova oproštaja od A vrste.

Josip 'Joe' Šimunić rođen je 1978. godine u glavnom gradu Australije Canberri. Već sa 18 godina probio se u najbolju momčad Melbourne Knightsa gdje je u svojoj prvoj sezoni postao najbolji mladi igrač lige. Dvije godine kasnije, u vrijeme kada smo slavili broncu s prvenstva u Francuskoj, Joe seli u Europu, u njemački klub HSV. Iako mu je HSV bila odskočna daska, tu se ipak nije previše naigrao pa 2000. godine odlazi u Herthu. U devet sezona u ovom klubu Joe Šimunić postao je legenda koje se navijači i danas sjećaju. Tu je prvi put iskusio čar igranja u europskim natjecanjima, a u svojoj posljednjoj sezoni sportski list Kicker proglasio ga je najboljim stoperom Bundeslige. U ljeto 2009. Šimunić odlazi u Hoffenheim gdje se s manjim i većim uspjesima zadržao sve do 2011. godine. Kako pred kraj nije često igrao, a budući da je izbornik Bilić računao na njega za Euro u Poljskoj i Ukrajini, Šimunić je potpisao ugovor s hrvatskim prvakom Dinamom s kojim je dva puta igrao u skupini Lige prvaka.

Reprezentativnu karijeru Joe Šimunić započeo je 2001. godine u prijateljskoj utakmici s Južnom Korejom. Iako nije igrao u kvalifikacijama za SP u Japanu i Južnoj Koreji, zbog ozljede Igora Tudora (danas pomoćnika izbornika, op.a.) Šimunić je dobio pozivnicu za samo prvenstvo gdje je zaigrao u sve tri utakmice hrvatske reprezentacije. Od tog trenutka iskusni stoper nezamjenjiv je u A vrsti, a posebno zanimljivo je da je nedavno svoj stoti nastup imao protiv reprezentacije s kojom je debitirao.

Iako je Šimunić, kada je bio mlađi, često tretiran kao nespretan, sklon pogreškama i burnim reakcijama zbog kojih je dobivao žute i crvene kartone (pamte se tri žuta kartona u srazu s Australijom na SP-u u Njemačkoj), danas ga navijači cijene upravo zbog činjenice da je Šimunić s loptom spretniji od nekih veznjaka; to mu je često omogućilo da kvalitetno i mirno iznese loptu iz faze obrane, a reprezentaciji da brže krene u protunapade.

Josip Šimunić nedavno je izjavio da će igrati dok će ga zdravlje poslužiti. Stoga je vrlo lako moguće da njegov posljednji veliki uspit bude upravo festival nogometa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. To bi bio dostojan oproštaj od nogometa za legendu kakva je Joe. Sretan rođendan!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri