Grigorij Surkis gost na skupštini HNS-a

11.03.2013.

Grigorij Surkis gost na skupštini HNS-a

Prenosimo u cjelosti govor Grigorij Surkisa, člana Uefinog komiteta Uefe

Poštovani kolege! Dragi prijatelji! Dragi Davore!

U ime i po nalogu gospodina Michela Platinija od srca Vam čestitam na održavanju redovne Skupštine Hrvatskoga nogometnog saveza. Predsjednik UEFA-e i njezin izvršni odbor žele našem skupu aktivan i plodan rad i polažu velike nade u ovo okupljanje.

U naše vrijeme, koje leti nadzvučnom brzinom, kada se svijet mijenja pred našim očima, iz dana u dan postajući sve globalniji, naš omiljeni sport odlučno nadilazi svoja načela – prekrasne priredbe, igre za milijune. Nogomet više nije samo fenomen. Kao društvena pojava, on privlači pažnju svih slojeva suvremenoga društva bez iznimaka.

I takva netremična pozornost nas obavezuje. Svi mi koji neposredno sudjelujemo u ovom dinamičnom procesu (igrači i treneri, sudci i uprava), moramo biti u skladu sa svojom novom ulogom. Jer upravo o nama često ovisi s kakvim emocijama gledatelj dolazi na tribine i odlazi sa stadiona. Pretpostavljam da je suvišno uvjeravati naš cijenjeni skup u to.

Hrvatski nogomet koji je kroz stoljetnu povijest stekao ogroman ugled i poštovanje diljem cijele Europe u svim državama nogometnoga svijeta bez iznimaka, danas također stoji na pragu novog razdoblja svog razvoja.

Jako se dobro sjećam Vaše velike reprezentacije koja je osvojila brončano odličje na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Reprezentacija je uistinu bila sjajna, bez obzira na to što je na putu za Francusku ta izvanredna momčad u žestokoj borbi pobijedila ukrajinsku reprezentaciju.

Vaši poznati igrači ostavili su prepoznatljiv trag u povijesti nogometa. Bernard Vukas, Zlatko Čajkovski i Branko Zebec igrali su za europsku reprezentaciju u Londonu 1953. godine. Dražen Jerković i Davor Šuker bili su najbolji strijelci na svjetskom prvenstvu 1962. i 1998., dok su Robert Prosinečki i Zvonimir Boban bili najbolji igrači svjetskog juniorskog prvenstva 1987. godine.

Njihovi nasljednici ulažu puno truda kako bi bili u skladu s postavljenim standardima. I jako dobro uspijevaju u tome! Nije tajna da Vaša zemlja spada među one koje obiluju nogometnim talentima. Dario Srna i Mario Mandžukić, Niko Kranjčar i Luka Modrić… Mogao bih još dugo nabrajati imena, poznata cijelom svijetu. Rakitić, Čorluka, Vukojević, Strinić, Kalinić,Vida i mnogi, mnogi drugi…

Nije slučajno da je hrvatska momčad posljednjih godina redovito sudjelovala u najprestižnijim međunarodnim natjecanjima – Svjetskom prvenstvu (SP) 2002., Europskom prvenstvu (EP)-2004., SP-2006., EP-2008. A 2012. treći put uzastopno reprezentacija je igrala i u finalnim utakmicama EP-a, koje se održavalo, kao što znate, na stadionima Ukrajine i Poljske.

U analima hrvatskoga nogometa ostalo je zapisano puno trenutaka kojima se on s pravom može ponositi. Međutim, brižno čuvajući tradicije Vlatka Markovića i Miroslava Blaževića, Zvonimira Bobana, Alena Bokšića i Davora Šukera te odgajajući dostojne nasljednike velikih majstora prošlosti, HNS mora primjerenije reagirati na strane i opasne za ugled igre novitete unesene na stadione.

Ipak, nemogućnost upravljanja situacijom dosegnula je kritičnu točku, što je prisililo Predsjednika UEFA-e Michela Platinija da uputi apel Vladi RH. Naime, postoji realna mogućnost da se postavi pitanje o udaljavanju predstavnika Vašeg Saveza iz sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima koja se odvijaju pod pokroviteljstvom FIFA-e i UEFA-e.

«Izvršni odbor UEFA-e veoma je zabrinut spoznajom da su nogometne utakmice, u kojima sudjeluju hrvatske momčadi, popraćene nasiljem i neredima, – navodi se u službenom obraćanju Predsjednika UEFA-e Predsjedniku Vlade RH gospodinu Zoranu Milanoviću. – Sa stajališta UEFA-e glavni čimbenik koji ugrožava postizanje napretka po ovom pitanju, je odsutnost utjecaja i odgovornosti od strane najviše vladine razine.»

Ove Platinijeve riječi nisu bile slučajno upućene političkom vodstvu Vaše države. Po mišljenju UEFA-e, upravo hrvatska državna tijela moraju preuzeti inicijativu u svoje ruke i pokazati sugrađanima i cijeloj europskoj zajednici netolerantnost prema bilo kakvim manifestacijama vandalizma koje diskreditiraju najpopularniju u svijetu igru. Samo u tom slučaju možemo se nadati da će većina razboritih navijača, koji istinski vole nogomet, postati aktivni saveznici vlade u uvođenju reda na stadionima.

Europski nogometni savez spreman je pružiti svestranu pomoć u kompleksnom rješavanju ovoga strateškog pitanja. U okviru mandata, koji sam dobio od Michela Platinija, ovlašten sam informirati o tome hrvatsko vodstvo i predložiti konkretni plan preventivnih mjera. Moja se misija sastoji u tome da se između središnje vlasti i Vašeg nogometnog saveza postigne potpuno uzajamno razumijevanje te da se razrade konkretni mehanizmi suradnje u realizaciji akcijskoga plana UEFA-e.

Njegova se bit sastoji u tome da se u najkraćem mogućem roku na razini vlade donese odluka o osnivanju opunomoćene međuinstitucionalne radne skupine. Do kraja svibnja ove godine radna skupina mora razraditi program uvođenja zakonodavnih promjena na nacionalnoj razini kao i drugih administrativnih poteza potrebnih za poboljšanje infrastrukture stadionâ i kvalitete upravljanja stadionima.

Takav pristup usavršavanju pravne podloge, po mišljenju UEFA-e, omogućit će učinkovitiju borbu u suzbijanju nasilja za vrijeme nogometnih utakmica.

Važno je naglasiti da su aktivno izlaženje u susret inicijativi UEFA-e pokazali Vaši susjedi koji su se susreli sa sličnim problemima na svojim stadionima. Krajem prošloga tjedna po nalogu Michela Platinija posjetio sam Srbiju, gdje sam se susreo ne samo s Vašim kolegama iz nogometnoga saveza, već i s najvišim političkim vodstvom države.

Priznajem da sam bio ugodno iznenađen poslovnim ozračjem i odgovornošću, kojima su bili popraćeni naši pregovori. Tijekom okrugloga stola, kojim je predsjedavao Predsjednik Vlade, okupili su se čelnici ključnih ministarstava i institucija čijim se zajedničkim snagama mora voditi beskompromisna borba s tim pojavama, neprimjerenim prirodi nogometa. Primjerice, konkretnim rezultatom svestranih konzultacija sa stručnjacima i vodstvom UEFA-e može se smatrati osnivanje u Srbiji specijalnog tijela – Nacionalnog vijeća za suzbijanje nasilja u sportu.

UEFA je zadovoljna rezultatima dijaloga sa službenim Beogradom. Mi se nadamo da će i hrvatsko vodstvo slijediti ovaj pozitivni primjer i ništa manje odgovorno pristupiti pronalaženju načina rješavanja davno nastalog problema. Na kraju krajeva problem u jednakoj mjeri baca sjenu ne samo na srpski, već i na hrvatski nogomet. Zbog toga bi bilo posve logično suprotstaviti se tom zlu zajedničkim snagama, precizno koordinirajući i usuglašavajući svoje poteze, čija bi učinkovitost, bez sumnje, mogla znatno porasti.

Vrlo je vjerojatno da će kao dodatni poticaj takvoj uzajamno korisnoj suradnji poslužiti perspektiva sudjelovanja Vaše zemlje na Europskom prvenstvu. Europska je nogometna obitelj već upoznata sa namjerom HNS-a inicirati izgradnju novog suvremenog stadiona koji bi mogao pretendirati na održavanje finalnih utakmica EURO-2020.


Uvjeravam Vas da ovaj cilj zaista zaslužuje da se što prije riješite ružnih navika. Izjavljujem ovo sa svom odgovornošću imajući sasvim nedavno iskustvo u organizaciji i provedbi takvog veličanstvenog nogometnog praznika kao što je EURO-2012.

Poštovani kolege! Na kraju svoga kratkog nastupa, još jednom u ime UEFA-e izražavam nadu u plodan i uspješan zajednički rad u ime našega zajedničkog cilja.

Zahvaljujem na pažnji.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri