Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Grassroots > Manjine

Svjetski dan Roma

Šuker: "Romi
zaslužuju
dostojanstven život u
Hrvatskoj"

08.04.2015.
Šuker: "Romi zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj"
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza, Svjetska organizacija Roma danas je na prigodan način obilježila Svjetski dan Roma.

Pod motom "Ujedinjeni loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva", danas je u Sesvetama održana konferencija kojom se obilježio Svjetski dan Roma.

Cilj Svjetske organizacije Roma je s partnerima raditi na pružanju mogućnosti u edukaciji i razvoju sporta romske populacije, a želja je kroz ovakve aktivnosti pokazati kako se romski narod i dalje suočava s diskriminacijom, rasizmom i segregacijom.

foto: HNS

Hrvatski nogometni savez glavni je partner Svjetske organizacije Roma, a predsjednik HNS-a Davor Šuker osobno je došao dati podršku Romima. Šuker je reprezentaciji Roma donio nogometne lopte te je pozvao širu javnost da se priključi borbi protiv rasizma:

"Drago mi je što mogu biti ovdje i u ime HNS-a i svoje osobno mogu poručiti da se nećemo umarati u pomaganju koliko je to u našoj moći. Želimo napraviti ono čega u drugim zemljama nema, želimo kampove po manjim sredinama. Na ovakav način moramo podizati svijest o problemima i patnjama koje su Romi imali i još uvijek imaju. To je naša odgovornost prema prijateljima Romima kojima želim svu sreću da iz dana u dan dobiju sve više potpore jer zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj."

foto: HNS

Šuker je dobio prigodno priznanje Svjetske organizacije Roma te je za borbu protiv rasizma i diskriminacije proglašen ambasadorom Roma Hrvatske.

"Zadovoljstvo mi je i čast što na današnji dan možemo poslati zajedničku poruku s Hrvatskim nogometnim savezom i predsjednikom Šukerom koji nam je prvi dao podršku na ovaj dan, zahvaljujemo mu se od srca. Šaljemo poruku mira, tolerancije i respekta te na tomu moramo raditi u narednom razdoblju. Želimo doći do razine da svi navijači poštuju igrače iz drugih zemalja, druge boje kože i druge nacionalnosti", izjavio je Toti Dedić, predsjednik Svjetske organizacije Roma.

Program je okončan tradicionalnim susretom između reprezentacije Roma i reprezentacije svećenika, koji su višegodišnji partner Roma prilikom ovakvih manifestacija.

foto: HNS

 • U Gunji održan 15. kamp nacionalnih manjina

  30.10.2019.

  U Gunji održan 15. kamp nacionalnih manjina

  Hrvatski nogomet savez i partner HNS-a na području nacionalnih manjina SOR organizirali su još jedan u nizu kampova nacionalnih manjina. Uz podršku Hrvatskog nogometnog savez, Svjetska organizacija...

 • 15. nogometni kamp nacionalnih manjina u Gunji

  23.10.2019.

  15. nogometni kamp nacionalnih manjina u Gunji

  HNS i Svjetska organizacija Roma organiziraju 15. nogometni kamp za djecu pripadnike nacionalnih manjina. Hrvatski nogometni savez 15. kampom nacionalnih manjina nastavlja suradnju sa Svjetskom...

 • U Baranji održan 14. nogometni kamp nacionalnih manjina

  23.09.2019.

  U Baranji održan 14. nogometni kamp nacionalnih manjina

  Početkom rujna održan je 14. nogometni kamp nacionalnih manjina Republike Hrvatske, pod nazivom Baranja 2019. Sudjelovalo je oko 150 djevojčica i dječaka u dobi između 6 i 16 godina s područja...

 • HNS i SOR organiziraju nogometni kamp u Kneževim Vinogradima

  27.08.2019.

  HNS i SOR organiziraju nogometni kamp u Kneževim Vinogradima

  Hrvatski nogometni savez u suradnji sa Svjetskom organizacijom Roma u Hrvatskoj organizira još jedan nogometni kamp nacionalnih manjina. Nogometni kamp nacionalnih manjina održat će se 3. rujna u...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Švicarska - Hrvatska

07.10.2020.

AFG Arena, St. Gallen