Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Grassroots > Manjine

Svjetski dan Roma

Šuker: "Romi
zaslužuju
dostojanstven život u
Hrvatskoj"

08.04.2015.
Šuker: "Romi zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj"
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza, Svjetska organizacija Roma danas je na prigodan način obilježila Svjetski dan Roma.

Pod motom "Ujedinjeni loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva", danas je u Sesvetama održana konferencija kojom se obilježio Svjetski dan Roma.

Cilj Svjetske organizacije Roma je s partnerima raditi na pružanju mogućnosti u edukaciji i razvoju sporta romske populacije, a želja je kroz ovakve aktivnosti pokazati kako se romski narod i dalje suočava s diskriminacijom, rasizmom i segregacijom.

Hrvatski nogometni savez glavni je partner Svjetske organizacije Roma, a predsjednik HNS-a Davor Šuker osobno je došao dati podršku Romima. Šuker je reprezentaciji Roma donio nogometne lopte te je pozvao širu javnost da se priključi borbi protiv rasizma:

"Drago mi je što mogu biti ovdje i u ime HNS-a i svoje osobno mogu poručiti da se nećemo umarati u pomaganju koliko je to u našoj moći. Želimo napraviti ono čega u drugim zemljama nema, želimo kampove po manjim sredinama. Na ovakav način moramo podizati svijest o problemima i patnjama koje su Romi imali i još uvijek imaju. To je naša odgovornost prema prijateljima Romima kojima želim svu sreću da iz dana u dan dobiju sve više potpore jer zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj."

Šuker je dobio prigodno priznanje Svjetske organizacije Roma te je za borbu protiv rasizma i diskriminacije proglašen ambasadorom Roma Hrvatske.

"Zadovoljstvo mi je i čast što na današnji dan možemo poslati zajedničku poruku s Hrvatskim nogometnim savezom i predsjednikom Šukerom koji nam je prvi dao podršku na ovaj dan, zahvaljujemo mu se od srca. Šaljemo poruku mira, tolerancije i respekta te na tomu moramo raditi u narednom razdoblju. Želimo doći do razine da svi navijači poštuju igrače iz drugih zemalja, druge boje kože i druge nacionalnosti", izjavio je Toti Dedić, predsjednik Svjetske organizacije Roma.

Program je okončan tradicionalnim susretom između reprezentacije Roma i reprezentacije svećenika, koji su višegodišnji partner Roma prilikom ovakvih manifestacija.

Još vijesti

 • Dječji turnir nacionalnih manjina

  26.09.2018.

  Dječji turnir nacionalnih manjina

  Hrvatski nogometni savez i Svjetska organizacija Roma organizirali su nogometni turnir u Slavonskom Brodu. Na stadionu Nogometnog kluba Amater u Slavonskom Brodu održan je nogometni turnir za djecu...

 • Romska dječja momčad sudjelovala na Psunj-Sokol kupu

  04.09.2018.

  Romska dječja momčad sudjelovala na Psunj-Sokol kupu

  U Okučanima je održan prvi dječji Psunj-Sokol kup, na kojem je sudjelovala i romska U-13 malonogometna momčad. Romska nogometna momčad "Santos" pod vodstvom predsjednika Svjetske organizacije Roma u...

 • Deseti nogometni kamp nacionalnih manjina u Dubrovniku

  17.05.2018.

  Deseti nogometni kamp nacionalnih manjina u Dubrovniku

  Hrvatski nogometni savez i Svjetska organizacija Roma organiziraju deseti jubilarni nogometni kamp nacionalnih manjina 30. svibnja 2018. godine u Dubrovniku. Nogometni kampovi nacionalnih manjina u...

 • U Puli održan deveti kamp nacionalnih manjina

  23.04.2018.

  U Puli održan deveti kamp nacionalnih manjina

  Hrvatski nogometni savez i Svjetska organizacija Roma zajednički su organizirali devet nogometni kamp nacionalnih manjina na stadionu Aldo Drosina u Puli. Kamp se održao 20. travnja 2018. godine, a u...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.

Stadion Maksimir, Zagreb