Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

Grassroots > Manjine

Suradnja HNS-a i Svjetske organizacije Roma

Dedić: "Radimo na
korist Hrvatske i
hrvatskog nogometa"

22.04.2015.
Dedić: "Radimo na korist Hrvatske i hrvatskog nogometa"
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

O suradnji Svjetske organizacije Roma i Hrvatskog nogometnog saveza razgovarali smo s predsjednikom Svjetske organizacije Roma Totijem Dedićem.

8. travnja Svjetski dan Roma obilježen je i prigodnim nogometnim programom pod sloganom "Ujedinjeni loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva, a gost je bio i predsjednik HNS-a Davor Šuker, nakon čega je odigrana prijateljska utakmica reprezentacije Roma RH i svećenika RH.

Predsjednik Organizacijskog odbora, Toti Dedić, posebno se zalaže za toleranciju i poštovanje prema svima.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast da na ovaj dan možemo poslati zajedničku poruku s Hrvatskim nogometnim savezom, na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom, koji nam je prvi dao podršku. Na tome mu ja i moji sunarodnjaci srdačno zahvaljujemo".

"Šaljemo poruku mira, tolerancije i poštovanja - za koju se nadam da neće ostati samo na ovom danu - da se poštuju nogometna prava stranih igrača, koji dolaze iz Afrike, Južne Amerike ili različitih dijelova Balkana, da ih navijači cijene i nagrade pljeskom. Na našu radost, to traže i Europska unija i Ujedinjeni narodi, i FIFA, i UEFA i HNS, koji želi suradnju sa Svjetskom organizacijom Roma i ostalim udrugama koje rade na dobrobit nogometa", rekao je.

Prošle je godine napravljen još jedan veliki korak prema integraciji, istaknuo je Dedić.

"Imali smo u Daruvaru prvi, povijesni nogometni kamp nacionalnih manjina s preko stotinu djece Roma, Srba, muslimana, Čeha, Slovaka, Mađara i ostalih za koji smo dobili ocjenu deset. Nadam se da ćemo ove godine imati još tri kampa, ali idemo stepenicu po stepenicu, da to bude ono što hrvatskom nogometu treba, da se radi na uključivanju manjina i edukaciji".

Mladima je posebno važno imati priliku pronaći svoje mjesto u društvu upravo kroz nogomet.

"Mlađa populacija traži integraciju kroz nogomet. Nogomet je za sve, što naglašava i HNS, i nadam se ćemo sve to odraditi na ponos cijele države".

Podršku su pružili i hrvatski svećenici, a uključivanje Roma u akcije HNS-a bilo bi na korist cjelokupnom hrvatskom nogometu, podsjeća Dedić.

"Svećenici su nama velika podrška, a mi Romi dolazimo iz svih krajeva te igramo u hrvatskim dresovima, a imamo talentirane igrače te radimo na korist Hrvatske. Želimo uključiti manjine, pa tako i Rome, u kampove HNS-a, gdje bi oni mogli ponosno igrati i za hrvatske reprezentacije. To je naša zajednička budućnost".

Dedić je naglasio važnu ulogu koju igra Hrvatski nogometni savez u akcijama njegove organizacije.

"Nadam se da ćemo ostati prijatelji i partneri, sa zajedničkim vizijama, idejama i projektima. Bez HNS-a ne možemo ništa, HNS mora procijeniti da naš projekt vrijedi i da može biti koristan za sve manjine u Hrvatskoj".

Predsjednik Šuker dodatno je nagrađen za svoj dosadašnji angažman na tom području.

"Živjeli smo za taj dan, on je dobio deklaraciju da je punopravni član romske zajednice. Ona se dodjeljuje plemenitim ljudima koji pomažu siromašnima i onima koji traže svoju bolju budućnost", zaključio je Toti Dedić.

Još vijesti

 • Dječji turnir nacionalnih manjina

  26.09.2018.

  Dječji turnir nacionalnih manjina

  Hrvatski nogometni savez i Svjetska organizacija Roma organizirali su nogometni turnir u Slavonskom Brodu. Na stadionu Nogometnog kluba Amater u Slavonskom Brodu održan je nogometni turnir za djecu...

 • Romska dječja momčad sudjelovala na Psunj-Sokol kupu

  04.09.2018.

  Romska dječja momčad sudjelovala na Psunj-Sokol kupu

  U Okučanima je održan prvi dječji Psunj-Sokol kup, na kojem je sudjelovala i romska U-13 malonogometna momčad. Romska nogometna momčad "Santos" pod vodstvom predsjednika Svjetske organizacije Roma u...

 • Deseti nogometni kamp nacionalnih manjina u Dubrovniku

  17.05.2018.

  Deseti nogometni kamp nacionalnih manjina u Dubrovniku

  Hrvatski nogometni savez i Svjetska organizacija Roma organiziraju deseti jubilarni nogometni kamp nacionalnih manjina 30. svibnja 2018. godine u Dubrovniku. Nogometni kampovi nacionalnih manjina u...

 • U Puli održan deveti kamp nacionalnih manjina

  23.04.2018.

  U Puli održan deveti kamp nacionalnih manjina

  Hrvatski nogometni savez i Svjetska organizacija Roma zajednički su organizirali devet nogometni kamp nacionalnih manjina na stadionu Aldo Drosina u Puli. Kamp se održao 20. travnja 2018. godine, a u...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.

Stadion Maksimir, Zagreb