O Zakonu o sportu

Vrbanović: "HNS nije u obvezi preustroja"

09.02.2016.

Vrbanović: "HNS nije u obvezi preustroja"
Foto: Drago Sopta/HNS

Na Hrvatski nogometni savez ne primjenjuju se odredbe članka 47. st.8. Zakona o sportu koje govore o iznimkama kod sastava skupštine.

I. Dana 9. kolovoza 2015. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

II. Novim izmjenama propisano je člankom 47. st. 8. sljedeće:

NACIONALNI SPORTSKI SAVEZ

Iznimno, skupštinu nacionalnoga sportskog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. ovoga Zakona, čine:

– predstavnik pojedinoga županijskoga sportskog saveza odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba s jednim glasom,

– predstavnik pojedinoga sportskoga kluba koji sudjeluje u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja s dva glasa,

– predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nižim stupnjevima natjecanja od najvišega stupnja nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom i

– predstavnik udruženja sportaša i trenera koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom.

III. Nacionalni sportski savezi na koje se odnose gore navedene odredbe o sastavu skupštine dužni su u roku od šest mjeseci (tj. do 9. veljače 2016.) provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu.

IV. Hrvatski nogometni savez nije savez osnovan u sportu kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status.

Prema Nomenklaturi sportova i sportskih grana Hrvatskog olimpijskog odbora sport nogomet ima tri sportske grane - nogomet, mali nogomet (futsal), nogomet na pijesku. Niti u jednom sportu nema podjele na muški i ženski. Npr. postoji samo dvoranski rukomet, a ne muški i ženski dvoranski rukomet.

U članku 1. st. 2. Statuta HNS-a stoji: „Nogometni sport u ovom Statutu označava: nogomet, mali nogomet (futsal) i nogomet na pijesku“.

Prema članku 47. stavku 4. Zakona o sportu, nacionalni sportski savez uređuje sustav natjecanja u sportu za koji je osnovan.

Sukladno tom članku, HNS je 2013. donio Odluku o sustavu stalnih natjecanja u kojoj stoji:

Prva hrvatska nogometna liga - prvi stupanj natjecanja

Prva hrvatska nogometna liga za žene - prvi stupanj natjecanja

Prva hrvatska malonogometna liga - prvi stupanj natjecanja.

Prema Odluci o sustavu stalnih natjecanja HNS-a na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu lige u prvom stupnju nacionalnog natjecanja brojile su:

Prva hrvatska nogometna liga - 10 klubova

Prva hrvatska nogometna liga za žene - 10 klubova

Prva hrvatska malonogometna liga -  12 klubova

Ukupno se u prvom stupnju natjecanja u sportu nogomet natječu 32 kluba, od kojih 10 ima profesionalni status, što znači da u nogometu profesionalni status nema polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja.

V. Temeljem iznesenog zaključuje se da se na Hrvatski nogometni savez ne primjenjuju odredbe članka 47. st.8. Zakona o sportu koje govore o iznimkama kod sastava skupštine u savezima koji su osnovani za sportove u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, podsjetio je na konferenciji za medije u utorak:

"Već smo se u kolovozu oglasili mišljenjem da je donošenje izmjena i dopuna Zakona o sportu ishitreno i nepotrebno, pogotovo u hitnoj proceduri koja nije utemeljena na propisima. Zalagali smo se za novi Zakon, koji se u okviru radnih tijela približavao finalizaciji, no dogodilo se drugačije te smo uz druge potpisnike zatražili procjenu ustavnosti".

"HNS nije bio u nikakvoj obvezi preustroja, a Statut mu je u skladu sa Zakonom. Normalno nastavljamo dalje s radom i nastavit ćemo se pridržavati propisa, iz svih članaka", dodao je.

Na neke medijske napise Vrbanović je odgovorio:

"Neka opet dođe i Sportska inspekcija ako treba, a nismo mi ti koji tumačimo Zakon, mi ga samo čitamo i provedemo kako piše. Najavili smo i svoj dolazak na sastanak s ministrom, spremni smo na svaku vrstu dijaloga i podržavamo uvođenje reda tamo gdje ga treba uvesti".

Tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Vladimir Iveta još je nekoliko dodatnih riječi posvetio pojedinostima o spomenutim izmjenama i dopunama Zakona o sportu:

"Od 11 članaka smatramo da je njih pet neustavnih. Zakon je prepun raznih diskriminacija, premda se neke ne tiču izravno HNS-a. Ne postoji ni najmanji razlog za hitno donošenje, što je povreda poslovnika Hrvatskog sabora, a privilegirani su sportaši, treneri i klubovi iz prvog stupnja natjecanja, koji bi imali nadmoć u odlučivanju. Kolege iz HOO-a imale su primjedbe na financijske odredbe, mi mislimo da su propisi o transparentnosti sasvim u redu, a predlagači izmjena i dopuna očito ne razlikuju prekršaje od teških kaznenih djela", rekao je.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri