2. Konferencija o sigurnosti i zaštiti

Kostelić: "Moramo pokušati utjecati na ljude koji šire govor mržnje"

16.05.2016.

Kostelić: "Moramo pokušati utjecati na ljude koji šire govor mržnje"
Foto: Drago Sopta/HNS

U Zagrebu je otvorena 2. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama.

Prva Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama uspješno je održana prošle godine u Opatiji, a nova je ovih dana na rasporedu u Zagrebu.

Konferenciju su ovoga ponedjeljka otvorili Janica Kostelić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije MUP-a RH, Dane Herceg, predsjednik Visokog prekršajnog suda RH te Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

"Osim što sam sportaš, navijač sam Hrvatske i uvijek kad imam priliku odlazim na utakmice i natjecanja. Moramo razmišljati i krenuti prvenstveno sami od sebe kada se na utakmicama netko pokraj nas koristi govorom mržnje, ne smijemo se ustručavati i uljudno upozoriti tu osobu da se izražava na krivi način te da tomu nije mjesto na sportskim događajima. Moj prijedlog kao sportaša jest da pokušamo krenuti od sebe i da što izravnije pokušamo utjecati na ljude koji oko nas šire govor mržnje", rekla je Janica Kostelić na otvaranju konferencije.

Foto: Drago Sopta/HNS

Damir Vrbanović kazao je nekoliko riječi o pitanju sigurnosti u sportu.

"Konferencija je po mnogo čemu simbolična s obzirom da nam se bliži veliko natjecanje stoga je interes po pitanju sigurnosti velik. Glavna tema na Kongresu Fife koji se ovih dana održavao u Meksiku, a na kojem sam sudjelovao, bilo je pitanje sigurnosti. Svi smo u sportu iznimno ranjivi jer se pitanje terorizma preselilo i na sportska borilišta. Moramo zajedno razgovarati o mnogim vezanim temama i načinu kako se boriti s potencijalnim zlom koje nam stoji nad glavama, ne samo u nogometu već i u svim sportovima."

Foto: Drago Sopta/HNS

Krunoslav Borovec otkrio je što se i kako u Hrvatskoj radi po pitanju prevencije i smanjenja nereda u nogometu, ali je otkrio je nekoliko detalja o sigurnosti na nadolazećem Europskom prvenstvu.

"Želim istaknuti da smo bili dosta aktivni u okviru Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nereda na sportskim natjecanjima te samo usvojili akcijski plan za prevenciju i smanjenje nereda u nogometu. Važno je da imamo puno više rezultata u primjeni strategije isključenja nasilnika sa sportskih natjecanja. Često se stječe dojam kako se vezano uz sigurnost u sportu, a posebno u nogometu ništa posebno ne događa, no rezultati koje pokazuju kazneno pravosuđe i prekršajno sudovanje imaju svoje efekte."

"No, i dalje smo suočeni s istim oblicima ponašanja na sportskim natjecanjima koji su bili prisutni i ranije, no najveći teret hrvatskog nogometa kada je u pitanju sigurnost po meni je govor mržnje i netrpeljivost s čime se i najteže nosimo kroz policijske i pravosudne mjere. Pred nama je razdoblje u kojem se itekako intenzivno moramo i dalje baviti ovom problematikom, pred nama je EP, hrvatska policija šalje tamo ekipu od osam policijskih službenika koji će surađivati s tamošnjom policijom. U Francuskoj ne prijeti samo opasnost od navijačkih nereda i navijačkih skupina, već i terorističkih napada", zaključio je Borovec.

Foto: Drago Sopta/HNS

Prvoga dana konferencije na rasporedu je bila prezentacija projekta "Promicanje standarda Vijeća Europe za zaštitu, sigurnost i usluge na nogometnim utakmicama i drugim sportskim događanjima (PROS4) i informacije o potporama za sport u Europskoj uniji, kao i razgovori o Erasmusu i sportu, a istu je iznijela Marija Crnković, voditeljica Službe za sportska udruženja i međunarodne poslove MZOS. Uslijedilo je zatim izvješće Ravnateljstva policije o trenutnoj situaciji na našim stadionima, a koje je iznio Krunoslav Borovec.

U drugome dijelu dana Siniša Nikšić, predsjednik Odjela za prekršaje iz područja javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda RH govorio je o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kroz prizmu prekršajnog sudovanja, dok je dan zaključo Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, koji je iznio iskustva HHO-a u četverogodišnjem praćenju nasilja i govora mržnje na hrvatskim stadionima kroz projekt "Izravna prevencija navijačkog nasilja i moguća rješenja".

Drugoga dana konferencije na rasporedu su prezentacija "Strategija isključenja kao faktor smanjenja nereda na nogometnim utakmicama" Krešimira Antolića iz GNK Dinamo, a zatim će Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije govoriti o ulozi medija u smanjenju nereda na nogometnim utakmicama. Konferenciju će zaključiti povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković akcijskim planom borbe protiv rasizma i diskriminacije na nogometnim utakmicama.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri