Sjednica Sudačke komisije

Zaključci Komisije nogometnih sudaca

31.05.2016.

Zaključci Komisije nogometnih sudaca
Foto: Drago Sopta/HNS

U sjedištu HNS-a održana je redovna 21. sjednica Sudačke komisije na kojoj je obavljena analiza suđenja Prve i Druge HNL te se analizirala ostala sudačka problematika.

Pregledom video zapisa spornih situacija na odigranim utakmicama obavljena je kompletna analiza suđenja nogometnih sudaca od 27. do 36. kola MAXtv Prve lige i Završnice HNK-a (polufinale i finale) te je pritom zabilježeno nekoliko utakmica s evidentnim pogreškama sudaca.

U susretu 27. kola Prve lige između Hajduka i Zagreb sudac je bio Marijo Strahonja, prvi pomoćni sudac bio je Goran Pataki, a kontrolor Branko Stipković.

Sudac i pomoćni sudac pogriješili su u procjeni tehničke mjere dosudivši kazneni udarac za domaću momčad koji nije postojao. Greška sudaca. Isti su adekvatno sankcionirani od strane kontrolora sudaca prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U sklopu 30. kola Prve lige između Osijeka i Splita sudac je bio Ivan Bebek, a kontrolor Dragutin Vuk.

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke mjere dosudivši kazneni udarac za domaću momčad koji nije postojao. Greška suca utakmice. Isti je adekvatno sankcioniran od strane kontrolora sudaca prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U susretu Osijeka i Slaven Belupa u sklopu 32. kola Prve lige četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a kontrolor Dragutin Poljak.

Četvrti sudac na navedenoj utakmici nije obavio svoju dužnost u duhu PNI te je od strane Kontrolora sudaca adekvatno sankcioniran prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U 36. kolu Prve lige u susretu Lokomotive i Dinama pomoćni sudac bio je Davor Kožarec, a kontrolor Predrag Borovec.

Drugi pomoćni sudac komunikacijom je obavijestio suca utakmice da je pogriješio u procjeni prekršaja koji se dogodio u kaznenom prostoru gostujuće momčadi, a ne izvan kaznenog prostora. Pomoćni sudac od strane kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

Sve ostale prvenstvene nogometne utakmice od 27. do 36. kola Prve lige odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.  

Utakmice Završnice HNK-a (polufinale i finale) također su odigrane u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.

Ocjene sudaca dobivene od strane kontrolora sudaca verificirane su bez primjedbi.

Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a nakon obavljene analize suđenja nogometnih sudaca na prvenstvenim utakmicama od 27. do 36. kola MAXtv Prve lige te na utakmicama Završnice HNK-a (polufinale i finale) za natjecateljsku godinu 2015./2016. konstatirala je da je suđenje bilo "više nego dobro", a određene greške sudaca adekvatno su sankcionirane od strane kontrolora sudaca.

Pregledom video zapisa spornih situacija s prvenstvenih utakmica od 22. do 33. kola Druge lige obavljena je analiza suđenja.

Na pojedinim utakmicama bilo je određenih pogrešaka sudaca u primjeni tehničkih i stegovnih mjera te su od strane kontrolora sudaca adekvatno sankcionirani.

U sklopu 25. kola Druge lige u susretu Šibenika i Hrvatskog Dragovoljca sudac je bio Marko Cestarić, drugi pomoćni sudac Emir Trklja, a kontrolor Domagoj Vučkov.

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i stegovne mjere, dok je drugi pomoćni sudac pogriješio u primjeni PNI-zaleđa. Od strane kontrolora sudaca adekvatno su sankcionirani prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U 26. kolu Druge lige u susretu Segeste i Cibalije sudac je bio Mario Repušić, a kontrolor Slavko Čulina.

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i stegovne mjere. Od strane kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U 30. kolu Druge lige u susretu Dugopolja i Cibalije sudac je bio Matej Varga, prvi pomoćni sudac Ivan Galović, a kontrolor Zlatko Šimčić.

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i stegovne mjere, dok je prvi pomoćni sudac pogriješio u primjeni PNI – zaleđe. Od strane kontrolora sudaca adekvatno su sankcionirani prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U 31. kolu Druge lige u susretu Cibalije i Sesveta prvi pomoćni sudac bio je Ivan Lacović, a kontrolor Damir Pervan.

Prvi pomoćni sudac pogriješio je u primjeni PNI – zaleđe. Kontroloru sudaca dostavlja se DVD navedene utakmice na revidiranje ocjene prvom pomoćnom sucu.

U 33. kolu Druge lige u susretu Šibenika i Cibalije sudac je bio Vedran Jelenčić, a kontrolor Dušan Kukić.

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničkih i stegovnih mjera te je imao slabu kontrolu utakmice. Suđenje je bilo ispod očekivanja. Od strane kontrolora sudaca adekvatno je sankcioniran prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U 33. kolu Druge lige u susretu Lučka i Zadra sudac je bio Marko Linić, a kontrolor Marijan Matočec.

Sudac utakmice pogriješio je u primjeni tehničke i stegovne mjere te je od strane kontrolora suđenja adekvatno sankcioniran prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

Sve ostale prvenstvene nogometne utakmice od 22. do 33. kola Druge lige  odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje. Ocjene sudaca dobivene od kontrolora sudaca verificirane su bez primjedbi. Sudačka komisija konstatirala je da je suđenje sudaca i pomoćnih sudaca Druge lige od 22. do 33. kola bilo "dobro". Određene greške sudaca u primjeni tehničkih i stegovnih mjera na navedenim utakmicama adekvatno su sankcionirane od strane kontrolora sudaca prema Uputama o ocjenjivanju sudaca.

U nastavku sjednice Sudačka komisija raspravljala je o ostaloj sudačkoj problematici:

  1. Verificirani su rezultati provjere nogometnih sudaca/sutkinja postignuti na jednodnevnim seminarima.
  2. Seminar za nogometne suce Prve, Druge i Trećih HNL te Prve HNL žene – ponavljači održan je 24. ožujka 2016. godine u Božjakovini.
  3. Kontrolni seminar nogometnih sudaca Prve HNL održan je 30. ožujka 2016. god. u Božjakovini.
  4. Temeljem članka 17./19. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima u subotu, 7. svibnja 2016. godine održani su ispiti za zvanje regionalne kategorije nogometnih sudaca u gradovima Sesvete, Virovitica i Split.

- na ispit je bilo pozvano: 38 kandidata + dvije kandidatkinje

- ispitu je nazočilo: 36 kandidata + dvije kandidatkinje

- iz opravdanih razloga nisu nazočila: dva kandidata

- ispit je položilo ukupno: 36 kandidata + dvije kandidatkinje

  1. Temeljem članka 21., 22., i 23. Pravilnika o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima u subotu, 14. svibnja 2016. godine održani su ispiti za zvanje savezne kategorije nogometnih sudaca. Ispit se održavao u dva dijela: Božjakovina (fitness test) te u prostorijama Nogometne akademije HNS-a (pismeni i usmeni dio ispita).

- za ispit se prijavilo: 27 kandidata + jedna kandidatkinja

- ispitu je nazočilo: 23 kandidata + jedan kandidat

- ispitu opravdano nisu nazočila: četiri kandidata

- ispit je položilo: 16 kandidata + jedna kandidatkinja

- ispit nije položilo (fitness test): sedam kandidata

  1. Odlukom Sudačke komisije 36 kandidata i dvije kandidatkinje temeljem članka 19. Pravilnika proglašavaju se u zvanje „regionalni nogometni sudac“.

Potrebno je da navedene kandidate Izvršni odbor HNS verificira te da se objave u službenom glasilu HNS.

  1. Odlukom Sudačke komisije 24 kandidata i jedna kandidatkinja temeljem članka 31. Pravilnika proglašavaju se u zvanje „savezni nogometni sudac“.

Izvršni odbor HNS-a navedene kandidate mora verificirati te da objaviti u službenom glasilu HNS-a.

  1. Temeljem Fifina Cirkularnog pisma broj pet od 1. travnja 2016. god. dostavljene su Izmjene i dopune PNI za 2016./2017. godinu i iste će biti primjenjive za nacionalni savez od 1. lipnja 2016. god.

- Potrebno je da se navedena Pravila prevedu te da se napravi nova knjiga PNI za 2016./2017. godinu.

  1. Odlukom Sudačke komisije predloženi su termini za održavanje seminara nogometnih sudaca i kontrolora sudaca:
  2. Prva HNL - od 7. do 10. srpnja 2016. godine
  3. Druga HNL - od 12. do 13. kolovoza 2016. godine
  4. Treća HNL - naknadno će se odrediti
  5. Prva HNL žene - naknadno će se odrediti
  6. Prva HMNL - naknadno će se odrediti

 Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a  

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri