Osnaži, pokreni i voli svoje srce

Nogometna obitelj podržala Svjetski dan srca

29.09.2016.

Nogometna obitelj podržala Svjetski dan srca
Foto: Arhiva HNS

U organizaciji Svjetskog srčanog saveza (WHF) danas se obilježava Svjetski dan srca. Projektu za podizanje razine svijesti i obrazovanja o zdravlju srca te kardiovaskularnim bolestima jedan od partnera jest i Uefa, a podršku mu je i ove godine dao Hrvatski nogometni savez.

Svake se godine 29. rujna obilježava Svjetski dan srca (WHD) te je to odlična prilika da se ljudi diljem svijeta na najbolji mogući način informiraju o kardiovaskularnim bolestima (CVD). Iste uključuju bolesti srca te srčane udare koji su u današnje vrijeme vodeći uzrok smrti diljem svijeta. Naime, bolesti srca uzimaju preko 17.5 milijuna života svake godine, a procjenjuje se kako će ta brojka do 2030. godine narasti na 23 milijuna. Upravo stoga izuzetno je važno kontrolirati ključne rizične faktore uz pomoć zdravih dijeta, bavljenja fizičkim aktivnostima, prestanka pušenja te održavanja zdravog krvnog tlaka.

Svjetski dan srca, osmišljen od strane Svjetskog srčanog saveza (WHF), stoga daje priliku da kao poseban događaj koji se obilježava diljem svijeta, ukaže i obrazuje pojedince, obitelji, zajednice, vlade raznih zemalja, ali i brojne sportske organizacije i nacionalne saveze o navedenom problemu, ali i da isti daju svoj doprinos boljoj obrazovanosti i upućenosti stanovništva u probleme i moguću smrtnost koju kardiovaskularne bolesti sa sobom nose.

Europska pa tako i hrvatska nogometna obitelj i ove godine, pod sloganom "Osnaži svoj život", želi dodatno obrazovati i uputiti ljude u važnost i prednosti zdravog načina života, očuvanja svoga zdravlja, posebice zdravlja srca koje osnažuje čovjekovo tijelo, kao i potrebite aktivnosti, rekreacije, ali i srcu zdrave okoline u kojoj se nalazimo. Sve to, naravno, i kako bi se smanjila prerana smrtnost upravo od kardiovaskularnih bolesti.

Svjetski srčani savez (WHF) do 2025. godine želi za 25% smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima te stoga predlaže sljedeće promjene kako bi osnažili svoje srce:
-osnažite svoje srce i okrenite se zdravijoj prehrani, smanjite unos masnoća, soli i šećera, kao i konzumaciju alkohola tijekom tjedna
-pokrenite svoje srce tako da održavate aktivan način života uz minimalno 30 minuta fizičke aktivnosti barem pet puta tjedno, a igranje nogometa svakako je jedan od odličnih načina i primjera za to
-volite svoje srce tako da potražite profesionalnu pomoć kako bi prestali pušiti ili kako bi se održala nepušačka i zdrava okolina na radnom mjestu i šire

Foto: Arhiva HNS

Pridružite se i Vi ovome projektu, okrenite se zdravijim navikama i načinu života te donesite pravilne odluke za zdravlje Vašeg srca bilo u Vašoj svakodnevici, poslovnom ili obrazovnom okruženju, kao i mjestu za igru, rast i razvoj Vaše djece.

Samom projektu možete se priključiti tako da se okrenete zdravijim navikama kako za Vas tako i Vašu obitelj, ali i za Vaše kolege i suradnike, a možete pripomoći i u širenju svijesti o istom na Vašim profilima na društvenim mrežama uz hashtagove #WHD2016, #WorldHeartDay, #PowerYourLife, #SvjetskiDanSrca, a posebice dijeljenjem Vaših zdravih odluka i primjera.

Više o samom Svjetskom danu srca te Vašem doprinosu možete saznati i na worldheartday.org gdje možete sudjelovati i u zanimljivom kvizu putem kojega možete saznati koliko sami znate o kardiovaskularnim bolestima te kako ih spriječiti.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri