Priopćenje za javnost

HHO o utakmicama Kosovo - Hrvatska i Finska - Hrvatska

10.10.2016.

HHO o utakmicama Kosovo - Hrvatska i Finska - Hrvatska
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski helsinški odbor (HHO) u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkoga nasilja“ prati sve utakmice Hrvatske nogometne lige, domaće kup utakmice, međunarodne utakmice hrvatskih klubova u sklopu Lige prvaka i Europske lige, te utakmice hrvatske državne vrste. 

Hrvatski nogometni savez ovdje prenosi dio priopćenja Hrvatskog helsinškog odbora (HOO) koji se tiče utakmica hrvatskih reprezentacija u Skadru i Tampereu.

Hrvatski nogometni savez uoči utakmice Kosovo - Hrvatska u Skadru, upozorio je na mogućnost neprimjerenog ponašanja dijela hrvatskih navijača kojima je očito krajnji cilj izazivanje prekida utakmice, a što bi moglo isključiti reprezentaciju Hrvatske iz prednatjecanja za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018.

Upozorenja HNS-a dobila su potvrdu i prije početka utakmice na ulicama Skadra. Na njima su hrvatski i kosovski navijači zajedno, kao uvertiru onom što se kasnije događalo na stadionu, počeli skandiranjima "Ubij, ubij Srbina" i "Srbe na vrbe" (https://www.youtube.com/watch?v=xbEiqpx94MY).

Tijekom utakmice Kosovo - Hrvatska u prvom poluvremenu došlo je do ružnog šovinističkog skandiranja hrvatskih i kosovskih navijača.

Šovinistički performans započeli su hrvatski navijači tijekom prvog poluvremena skandirajući ustaški pozdrav „Za dom spremni“, „Ajmo, ajmo ustaše“, te „Ubij, ubij Srbina“.

Potom se s hrvatskim navijačima udružuju kosovski, te dolazi do tzv. dovikivanja u kojem na poziv „Ubij“ odgovaraju navijači kosovske reprezentacija sa „Srbina“ Sve ovo jasno su mogli čuti gledatelji televizijskog prijenosa širom Europe. Naravno, takva šovinistička eksplozija dijela hrvatskih i kosovskih, nije ostala bez odjeka u srbijanskim medijima, od kojih su oni radikalniji svoje komentare sveli na gotovo istu šovinističko-navijačku matricu.

Hrvatski su mediji uglavnom osudili divljanje i eksploziju mržnje tzv. hrvatskih navijača, ali je dio njih upotrijebio ovaj incident za optužbe spram Hrvatskoga nogometnog saveza kao uzroka svega lošega, pa i ovakvog navijanja, argumentiranjem da je njegovim (ne)djelovanjem „razočaran“ dobar dio hrvatskih navijača.

Svi ti ružni događaji kojima je svjedočila ne samo naša, nego i europska javnost, sportske i ostale institucije, štete nažalost hrvatskim sportašima, ali i hrvatskoj državi i svim njenim građanima, predstavljajući nas kao dio „balkanske krčme“, a posebno hrvatskoj državnoj vrsti nanese golema šteta javnim sramoćenjem.

Ovakvo javno sramoćenje koje nanosi golemu štetu ne dešava se prvi puta, a njegovi su uzroci dublji nego što to vide pojedini autori i analitičari u našim medijima. Iako nije bez grijeha, jasno je da HNS ne može sam spriječiti takvo navijanje jer za to nema ni organizacione ni pravne instrumente.

Hrvatski nogometni savez (HNS) se i ovaj puta oglasio izjavom ograđujući se od ovakvog navijanja dijela hrvatskih navijača. Sumnjamo, međutim,da će i ova izjava HNS-a imati većeg učinka, tim više što ju najveći dio medija nije uopće prenio, a dio je iskoristio i ovaj incident za medijsko huškanje protiv HNS-a, uz tvrdnju da ništa ne poduzima u suzbijanju ovakvog ponašanja navijača, već se jedino zabrinjavaju zbog mogućih kazni FIFA-e i UEFA-e.

Ovakvi krajnji zaključci ne pridonose naravno rješavanju problema. Sa svoje strane Hrvatski helsinški odbor želi istaći da projekt „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ provodi uz podršku HNS-a, i za ovo svoje djelovanje ima podršku i HNS-a i klubova Prve HNL.

Međutim, ni djelovanje HNS-a, ni djelovanje HHO-a na prevenciji i suzbijanju nasilja na našim stadionima, neće imati veće učinke s obzirom da nerijetko svjedočimo obrani ovakve vrste navijanja zbog „nezadovoljstva“ radom HNS-a.

Pritom, valja se upitati je li moguće doći do razrješenja ove situacije kada dio političke elite, ali i istaknuti pojedinci u hrvatskoj Vladi, koji bi trebali biti predvodnici u suzbijanju nereda na stadionima, djeluju upravo obrnuto.

Tako smo nedavno imali priliku promatrati i slušati kako se iz političkih i predizbornih razloga zloupotrebljava sport, u ovom slučaju nogomet i stanje u njemu, zamjenom teza da „huligani sjede u ložama“ (sudionici i podsticatelji) što je izjavio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nakon utakmice u Francuskoj i skandala u St. Etienneu Istovjetnu retoriku koristio je i veliki dio sudionika nedavne predizborne kampanje bez obzira na stranačku opredijeljenost.

Ne treba stoga čuditi što je inicijativa predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, za sazivanje posebne sjednice Vlade s ciljem poduzimanja konkretnih mjera u suzbijanju nereda na stadionima, šutnjom i ignoriranjem pala u zaborav, konkretnije, jednostavno odbijena.

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora još jednom poziva sve institucije hrvatske vlasti i sportskih organizacija, kao i nevladine udruge te navijačke skupine, na zajedničko poduzimanje konkretnih mjera s ciljem suzbijanja neprihvatljivog ponašanja dijela naših navijača na nogometnim stadionima.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
Predsjednik

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri