Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Povijesna obljetnica

60 godina od
prijateljske utakmice
Hrvatske i Indonezije

20.10.2016.
60 godina od prijateljske utakmice Hrvatske i Indonezije
foto: Arhiva HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Prije 60 godina Hrvatska je zaigrala prijateljski susret s Indonezijom nad kojom je slavila na Maksimiru.

Hrvatska nogometna reprezentacija 12. rujna 1956. godine na stadionu Maksimir u Zagrebu odigrala je povijesnu prijateljsku utakmicu s Indonezijom te je slavila s 5:2. Bila je to prva utakmica hrvatske reprezentacije za vrijeme Jugoslavije te je time zauzela posebno mjesto u povijesti hrvatskog nogometa. 

Nogometaši Indonezije prvo su utakmicu odigrali s reprezentacijom Jugoslavije koja je upisala pobjedu 4:2, a za koju je tada igralo šest hrvatskih igrača: Vladimir Beara, Tomislav Crnković, Bruno Belin, Ivica Horvat, Bernard Vukas te Branko Zebec.

Povodom odigravanja utakmice između Hrvatske i Indonezije, za koju se založio i izbornik Indonezije Antun Pogačnik, formirana je Izborna komisija koja je dogovorila kako će za Hrvatsku igrati igrači koji nisu igrali za Jugoslaviju kako bi se pokazala visoka vrijednost hrvatskog nogometa i kvaliteta hrvatskih igrača.

Izborničku funkciju obnašali su u susretu Bruno Knežević, Leo Lemešić i Franjo Wölfl, uz pomoć Ljube Benlića, dok su za Hrvatsku zaigrali Ante Vulić, Svemir Delić, Ante Vidošević, Stane Krstulović, Vladimir Klaić, Ante Žanetić, Sulejman Rebac, Željko Matuš, Dražan Jerković, Joško Vidošević i Aleksandar Benko. Golove za Hrvatsku postigli su Matuš, Krstulović, Benko te Rebac koji je bio dvostruki strijelac pa je tako hrvatska reprezentacija upisala uvjerljiviju pobjedu od snažne Jugoslavije za koju je zaigralo šest istaknutih hrvatskih nogometaša.

Još vijesti

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Španjolska

15.11.2018.

Stadion Maksimir, Zagreb