"Nećemo se umoriti u skrbi za nogomet"

Održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza

21.12.2016.

Održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza
Foto: Drago Sopta/HNS

U Zagrebu je održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza, uz presjek učinjenog u 2016. godini i potvrde planova za iduće razdoblje.

Uz prisustvo 44 skupštinara i usvajanje zapisnika travanjske Skupštine, prikazan je film o uspjesima reprezentacije, kao i film o HNS-ovim projektima i aktivnostima u godini na izmaku, te su prihvaćeni program rada saveza i financijski plan za 2017. godinu. 

Financijski je plan predstavila i po skupinama prihoda i rashoda obrazložila Ružica Bajrić, voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove. Kao i svake godine bez završnice europskih i svjetskih prvenstava, HNS ostvaruje manjak prihoda nad rashodima. Planirani rashod pokrivat će se iz viška prihoda poslovanja iz prethodnih godina. U 2017. godini prihodi će iznositi 130 milijuna kuna, a rashodi 136 milijuna kuna. HNS ne planira ni kratkoročno ni dugoročno zaduživanje, kao niti izdavanje zajmova.

Novi predsjednik Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin, boravio je u utorak u Zagrebu, a sudionicima Skupštine poslao je video-poruku:

"Želim vam dobar i uspješan rad na Skupštini te uspjeh u suočavanju sa svim izazovima hrvatskog nogometa u budućnosti. U ovo blagdansko vrijeme, također želim Vama i vašim obiteljima puno sreće i zdravlja". 

Foto: Drago Sopta/HNS

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, zahvalio je cijeloj bazi Hrvatskog nogometnog saveza na neumornom radu 365 dana u godini.

"Nikada se nećemo umoriti u skrbi za hrvatski nogomet. Hrvatski nogomet ostvario je brojne ciljeve i postigao zapažene rezultate. Odlazak na veliko natjecanje prioritet je svakog saveza, tako je i HNS-u. Zato molim izbornika Čačića da nas povede prema Rusiji jer bi nam taj plasman puno značio. Uspješne su nam bile i mlade reprezentacije, od U-15 do U-21. Kroz te selekcije nastaju naši A-reprezentativci koji nas vode na velika natjecanja. Bilježimo i uspješan nastup naših klubova u Europi".

"Svi znamo koja je rak-rana hrvatskog sporta - uz sigurnost i zaštitu - infrastruktura. Imamo prekrasnu dvoransku infrastrukturu na čemu treba zahvaliti državi. No, što se nogometa tiče, nemamo ništa. Neka nam uzor bude Mađarska, koja je pretrpana projektima i novim stadionima. Treba nam jedan pravi stadion. Ne znam do kada ćemo moći izvlačiti ove naše rezultate jer normalno da smo zabrinuti. Borit ću se u Fifi i Uefi da više nema kazni praznih stadiona jer tu svi ispaštaju - igrači, izbornik, Savez".

"Stotine milijuna kuna slijeva se u hrvatski budžet od kladionica, a u sport se vrati jako malo. HNS pozdravlja osnivanje Državnog ureda za sport. Hrvatski sport po svemu zaslužuje posebnu pozornost državnih institucija. HNS nikada nije odbio poštovati bilo koji hrvatski zakon, pa tako ni Zakon o sportu te tako i njegovu izmjenu i dopunu.

"Praksa potvrđuje potrebu Hrvatske nogometne televizije. Imamo odlične odnose s novim rukovodstvom Fife i Uefe. Ponosni smo što imamo savjetnika g. Infantinu, našeg Zvonimira Bobana. Prioritet nam je Rusija, Imamo domaće Europsko prvenstvo U-17, prvo takvo u Hrvatskoj. I sad vas pitam - cijeli svijet će to gledati, imat ćemo 11-12 tisuća noćenja u predsezoni, nogomet je to napravio - a imamo li mi osim Rujevice pristojan stadion?"

"Udružimo se, budimo zajedno i nastavimo raditi zajedno", poručio je Šuker.

Foto: Drago Sopta/HNS

Branko Mikša, počasni predsjednik HNS-a, pozvao je na jedinstvo u izgradnji nogometne budućnosti Hrvatske:

"Rezultati su u kontinuitetu jako dobri i imaju veliki potencijal da možemo biti sigurni kako imamo velike šanse ponoviti ili čak nadmašiti rezultat iz Francuske. Gledajući mlađe selekcije, imamo i svijetlu budućnost. Nakon svih tih silnih rezultata, događa se problem u sinergiji između nogometa i politike, a to je iracionalno i protiv interesa obje strane. Moramo inzistirati na stvaranju klime koja bi dala dodatni zamah razvoju nogometa. Pritom prvenstveno mislimo na stvaranje odgovarajuće infrastrukture koja je na sramotnoj razini, ne u odnosu na zapadnu Europu nego u odnosu na zemlje iz okruženja. Nogomet svojim rezultatima to apsolutno zaslužuje. Koristim priliku da pohvalim sve koji su se borili za ligu 10 jer smo dobili kvalitetu, izjednačeno prvenstvo i sigurno ćemo dobiti još bolje rezultate po pitanju broja gledatelja ako sagradimo infrastrukturu".

Mladen Vedriš, također bivši predsjednik Saveza, naglasio je:

"Vidjeli smo festival svega onoga što nam je nogomet donio, a bilo bi jako dobro da Hrvatska ima financijski rejting kakav ima Hrvatski nogometni savez, s ravnotežom i ulaganjem. Treba se suočiti s izazovima kvalitetne infrastrukture, na razuman način koristiti europska sredstva u povoljnoj atmosferi za nogomet. Nogometna je organizacija pružila ruku suradnje".

Foto: Drago Sopta/HNS

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, čestitao je na svemu učinjenom tijekom 2016. godine i prenio pozdrave gradonačelnika Milana Bandića:

"Zagreb je sjedište gotovo 80 sportskih saveza i ne mogu ne primijetiti da osim sjajnih rezultata hrvatskih selekcija, HNS se sjajno vodi i usudim se reći da to na hrvatskom sportskom nebu u smislu organizacije, logistike i vodstva može biti uzor svima. Neki to gledaju drugačije, ali činjenice je teško osporiti, a ovo svečano vrijeme je prava prilika to spomenuti. Kada su u pitanju projekti i nogometne utakmice, mi smo tu, i možete računati na našu partnersku suradnju".

Predsjednik Svjetske organizacije Roma, Toti Dedić, istaknuo je ponos zbog kvalitetne suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom:

"Proteklih godina odradili smo toliko projekata, kampova, skupova, druženja, utakmica i konferencija da je to teško sve pobrojati, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške predsjednika Šukera i cijelog nogometnog saveza. Posebno nas veseli uspjeh kampova nacionalnih manjina. To je jedinstven projekt u cijelom svijetu koji smo prezentirali diljem Europe i svugdje smo vidjeli samo oduševljenje. Veseli nas što je i UEFA prepoznala značaj tog projekta s nagradom za jedan od tri najbolja grassroots projekta u Europi. Trudimo se kroz nogomet boriti protiv predrasuda, protiv rasizma i diskriminacije i protiv siromaštva. Lopta nas sve spaja".

Foto: Drago Sopta/HNS

Josip Kuterovac, predsjednik Nogometnog saveza Vukovarsko-srijemske županije, prisjetio se poplava u istočnoj Slavoniji:

"Sjećam se kako je predsjednik odmah reagirao i došao u poplavljena područja, a Savez je odmah pomogao. Predsjednik je tada rekao da će pokušati pomoći tim klubovima te je iskoristio svoj utjecaj pri Fifi i Uefi i osigurao velik novac. Započelo se s obnovom, napravljena su četiri igrališta, a bit će napravljen i stadion u Gunji. Zaista je za naježiti se kada čujete koliko su zahvalni ljudi u tim sredinama Savezu, Fifi i Uefi. Vratili smo život u ta sela. Prenosim i zadovoljstvo gospodina iz Uefe koji je bio oduševljen viđenim, kao i zahvale svih klubova koji su dobili vrhunske uvjete".

Branko Kaptalan, predstavnik Nogometnog saveza Osječko-baranjske županije, uz zahvalu HNS-u i predsjedniku Šukeru na pomoći u financiranju novih prostorija:

"Vjerujemo da će nova Vlada Republike Hrvatske  na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem biti prijatelj sporta i nogometa te da će pomoći nogometu u segmentima u kojima treba pomoć Pozivam sve odgovorne institucije da aktivnije krenu s provođenjem važnog Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kako bi omogućio klubovima i svim pravim navijačima da na nogometnim stadionima stvore pozitivnu atmosferu koja nam je potrebna".

S nekoliko se riječi Skupštini obratio i Mato Kljaić, predsjednik Nogometnog saveza Međimurske županije:

"Dok svi uživamo u odličnim nastupima hrvatske reprezentacije, Hrvatski nogometni savez stoji iza brojnih natjecanja za seniore, mladež, žene i malonogometaše. Kroz stotine utakmice svakoga vikenda, a u kojima participira više od sto tisuća nogometaša,  stvaraju se novi Modrići i Mandžukići, a istodobno održava status nogometa kao najpopularnijeg i najmasovnijeg sporta u zemlji. Veseli nas što napore Saveza uz uspjehe reprezentacije prate i uspjesi klubova".

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri