Mlade nade

Mladen Ivančić, Milivoj Bračun i Dario Bašić o selekciji U-17 i Euru na našim stadionima

20.01.2017.

Mladen Ivančić, Milivoj Bračun i Dario Bašić o selekciji U-17 i Euru na našim stadionima
Foto: Drago Sopta/HNS

Dok Sammiromanija trese nogometnom Hrvatskom mi se okrećemo kadetskoj selekciji koja će od 3. do 19. svibnja 2017. sudjelovati na EP-u kojem smo domaćini. O Malim Vatrenima govore izbornici kroz čije su ruke prošli ili prolaze.

Sve će to doći brzo jer vrijeme leti. Ove godine Hrvatska je organizator kontinentalne završnice uzrasta U-17. U osam gradova (Rijeka, Kostrena, Zagreb, Lučko, Zaprešić, Sesvete, Velika Gorica, Varaždin) nastupat će 16 sastava.

Podsjećamo na sustav kvalifikacija:
- Natjecanjem su obuhvaćene 54 članice Uefe, nije jedino Kosovo jer je primljeno kad je ciklus već započeo;
- U prvom izlučnom turnusu borile su se 52 reprezentacije, po četiri u 13 skupina;
- Nisu Njemačka kao vodeća po koeficijentu i Hrvatska kao domaćin pa joj je finalni turnir zagarantiran;
- U Elitno kolo, koje je na rasporedu u drugom dijelu ožujka, plasirale su se po dvije vodeće postave iz 13 skupina, pet najboljih trećeplasiranih, a uključuje se i Njemačka tako da slijedi razigravanje u osam skupina po četiri sudionika;
- Vizu za Hrvatsku izborit će osam prvoplasiranih i sedam drugoplasiranih, njima se dakle priključuju Croate;
- Ždrijeb EP-a, četiri skupine po četiri momčadi, bit će sredinom travnja najvjerojatnije u Zagrebu.

Smiju igrati nogometaši rođeni 1. siječnja 2000. i kasnije. Našima će, naprimjer, ovo biti peto EP. Sve je počelo davno prije hrvatskog osamostaljivanja, 1982. kao prvenstvo U-16 koje je 2002. preinačeno u U-17. Rekorder po broju naslova, osam, je Španjolska. Aktualni prvak iz Azerbajdžana 2016. je Portugal. Važno je da će petorica najuspješnijih s predstojećeg EP-a steći pravo odlaska na SP u Indiju od 19. kolovoza do 10. rujna ove godine.

Izvjesno je da dotična Hrvatska nije ekstra kvalitetna i moćna, svakako ne poput one koju je popunjavao naraštaj rođen 1998. pa 2015. odveo i na kontinentalnu smotru u Bugarsku i na svjetsku u Čile. Kako je postojeće kandidate doživljavao Mladen Ivančić, njihov prvi izbornik?
- Kod mene su bili u kategoriji U-14 i U-15. Nakon uvodnog selekcioniranja. Uočavao se talent, njega ne manjka nikad. Međutim, problem je širina, to jest skučena baza; nije isto kod nas sa 4,5 milijuna stanovnika ili u zemljama koje broje 50-60 ili 75 milijuna!

Mladen naglašava:
- Do stabilizacije dolazi kad momci imaju 16 ili 17 godina, tada su promjene najveće. Nadam se da je pomak očit i da ćemo meritorno loviti cilj, a on podrazumijeva jedno od prva dva mjesta u skupini i prolazak u četvrtfinale.

Oslobođeni smo kvalifikacija, što jest i nije dobro?
- Zato se išlo na razne turnire i prijateljske susrete, uigravalo, napredovalo. S puno volje i malo sreće sve se može!

Milivoj Bračun vodio je tu generaciju sedam-osam mjeseci, dok je bila U-16. Tražio i štošta pronalazio, no rezultati nisu bili sukladni željama (vjerojatno se očekivalo previše) i stoga se dogodio razlaz.
- Bili su to počeci, dosta upitnika s obzirom na činjenicu da u tom godištu nema klupskog natjecanja na državnoj razini, a nije isto Dinamu igrati s Trnjem i Dubravom ili s Hajdukom i Rijekom. Siguran sam da mnogo znači kadetska Prva HNL – kaže Milivoj, odbijajući usporedbu generacija: - Ona je nezahvalna, na neki način i nemoguća. Uostalom, imaš to što imaš.

Ili nemaš.
- Meni je krivo što nije bilo više termina za okupljanje. Za doradu tehničkih i taktičkih elemenata. Uvijek je dragocjeno pet dana druženja i usavršavanja, vrijeme i prostor za garantirana poboljšanja; kad bismo se na toliko našli u Umagu, bilo je super!

U međuvremenu je zamijetio izraženiju kvalitetu. Preporuka?
- Što češće i što više trenirati kao momčad. I osigurati barem tjedan dana neposrednih priprema za EP. Manje utakmica, više treninga.

Službeni ravnatelj Dario Bašić ponaša se normalno, daleko i od euforije i depresije. Bitno je da ne manjka optimizma:
- Do Eura su zakazane dvije provjere – u veljači ugošćujemo Španjolsku, u ožujku Ukrajinu. Na području Rijeke ili Zagreba, ovisno o vremenskim prilikama. U ta dva roka bit ćemo skupa po četiri-pet dana. Pokušati štošta isprobati i ispraviti, i na treninzima i na utakmicama.

Glede udarne formacije nema osobitih dvojbi:
- Okosnica je poznata, možda se promijene akteri za najviše dva-tri mjesta. Prijavljuju se dvojica vratara i šesnaestorica igrača u polju. Moramo misliti na polivalentnost, opredijeliti se pametno, pragmatično. Konkurencija je solidna.

Računa na 10, eventuralno 15 dana finalne dorade:
- Ovisi o dogovoru s klubovima, koji još neće završiti nacionalno prvenstvo. Želimo i dvije probne partije s mladima iz drugoligaških sredina. Ili možda s nekom selekcijom iz Europe koja nam neće biti suparnik u prvoj fazi EP-a.

Osnovna ocjena Hrvatske?
- Dosad smo pokazali dva lica. Jedno vrlo dobro (na Miljanićevom memorijalu u Staroj Pazovi), korektno i u Japanu sa starijim protivnicima, a podbacili smo na Croatia Cupu, daleko od naših pravih mogućnosti. Onda je sve popravljeno s dvije pobjede u Kataru. Na pravom smo putu, što je najvažnije.

Potvrđuje da je plan ući među osmoricu najboljih Europljana:
- Samo da su svi u pogonu i na discpoziciji...

Posebno hvali discipliniranost, ozbiljnost i odgovornost, ukazuje pak na nedovoljnu kombinatoriku i brzinu igre:
- Srećom, dižemo se iz dana u dan, čvrstom obranom sanirajući neke propuste u organizaciji i realizaciji. Nedostaje individualne vrijednosti, zato se okrećemo drugim vrlinama i rješenjima.

Ne bi se bunio da iskrsne pojačanje za svaku liniju, defenzivnu, veznu i ofenzivnu. Ima li odakle?
- Da, pokušavamo i s prilično došljaka iz inozemstva. Snimamo na svim stranama i stalno nam netko zapne za oko!

Dosad su na sceni bili ovi dečki, koji će 2017. biti 17-godišnjaci:

Dominik Kotarski, Josip Šutalo, Josip Tomašković, Tin Hrvoj, Bartol Franjić, Tomislav Krizmanić, Jurica Pršir, Leon-Habib Ernst, Antonio Marin (Dinamo), Vice Baždarić, Stipe Radić, Ante Palaversa, Jurica Bajić, Michele Šego (Hajduk), Ivan Nekić, Josip Mitrović, Matej Vuk (Rijeka), Bruno Čovo, Di Mateo Lovrić, Roko Baturina (Split), Petar Mikulić (Inter), Toni Fruk (Hypo Limač), a ino-galeriju predvode Gabrijel Galinec, Hrvoje Čuljak (Augsburg), Alois Dominik Oroz (First Vienna), Marin Pudić (Bayern), Ante Čičak (Old Boys Basel), Marin Martinović (Basel 1893), Emir Murati (Milan)...

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri