Hrvatska sutkinja među elitom

Lada Rojc postala Fifina instruktorica suđenja

25.01.2017.

Lada Rojc postala Fifina instruktorica suđenja
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska sutkinja Lada Rojc imenovana je Fifinom instruktoricom suđenja, što je status kojim se može pohvaliti samo 55 osoba na cijelom svijetu.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) uvrstila je Ladu Rojc među 55 sudačkih instruktora za muški i ženski nogomet, kao jednog od samo 14 europskih predstavnika. Veliko je to priznanje za Ladu Rojc, ali i hrvatsko suđenje te Hrvatski nogometni savez.

Nakon igračkih dana u dresu prvoligaša Radnika 99 od 1999. do 2003. godine - uključujući i nastup u finalu Hrvatskog kupa protiv Osijeka - sudačku je karijeru započela 2002. godine, a status savezne sutkinje stekla dvije godine kasnije.

Lada Rojc Fifinu sudačku značku ima od 2005. godine, a dijelila je pravdu i obnašala dužnost delegata u nižim muškim domaćim natjecanjima i svim ženskim natjecanjima, dok je međunarodni ugled potvrdila na europskim i svjetskim smotrama.

Od 2007. godine i finala Europskog prvenstva U-19, nanizala je između ostaloga i suđenje utakmice otvaranja i polufinala na Svjetskom prvenstvu U-17, polufinala i utakmice za treće mjesto na Svjetskim prvenstvima U-20, susret otvaranja i finale seniorskog Europskog prvenstva u Finskoj, suđenje na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kao i polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, na velebnom Old Traffordu u Manchesteru.

Istovremeno, Lada Rojc je profesorica geografije i povijesti u Velikoj Gorici, a pritom govori četiri strana jezika. 

S obzirom na novostečeni status, Ladu Rojc očekuje sudjelovanje u radu tehničkog osoblja i dodatno obrazovanje sutkinja na raznim natjecanjima pod okriljem Fife. Prvi će joj zadatak, nakon prisustvovanja seminaru, biti nadzor suđenja na elitnom turniru u portugalskom Algarveu, koji počinje 25. veljače.

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri