Priopćenje za medije

Započeta reforma sudačke organizacije

27.01.2017.

Započeta reforma sudačke organizacije
Foto: Drago Sopta/HNS

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza je na današnjoj sjednici razmotrio analizu suđenja u jesenskom dijelu natjecanja Maxtv Prve lige koju je napravila Komisija nogometnih sudaca.

Analizom je utvrđeno da je suđenje u pravilu bilo dobro uz utvrđenje da je na devet utakmica bilo propusta sudaca prilikom primjene tehničkih mjera, disciplinskih mjera ili Pravila nogometne igre (zaleđe). Suci koji su pogriješili dobili su adekvatne sankcije.

Komisija nogometnih sudaca je zatražila, a Izvršni odbor podržao taj stav, da klubovi (treneri, igrači, dužnosnici), kojima asistiraju neki neobjektivni mediji, trebaju prestati raditi pritisak na suce i sudačku organizaciju u cjelini i ne trebaju tražiti opravdanje za eventualne neuspjehe u navodnim sudačkim greškama.

Upravo je takva atmosfera linča nagnala povjerenike za suđenje za Maxtv Prvu ligu i Drugu HNL, Dušana Kukića i Ivana Košutića da zbog prevelikog i neutemeljenog pritiska klubova i javnosti daju mandate na raspolaganje.

Izvršni odbor je prijedlog prihvatio i razriješio povjerenike za suđenje njihovih dužnosti, ujedno im se zahvaljujući za njihov dosadašnji doprinos i kvalitetan rad.

Do kraja tekućeg prvenstva dužnost povjerenika za suđenje Maxtv Prve lige obavljat će dopredsjednik HNS-a Ante Kulušić, koji, dok obavlja tu dužnost, neće sudjelovati u odlukama Izvršnog odbora. Za isto razdoblje za povjerenika za suđenje Druge HNL imenovan je Igor Pristovnik, međunarodni sudački kontrolor. Na prijedlog Ante Kulušića, IO je donio odluku da će se do završetka tekućeg prvenstva suci za utakmice Prve i Druge HNL određivati ždrijebom.

U sklopu reforme sudačke organizacije razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Komisije nogometnih sudaca. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci bit će imenovan novi saziv Komisije.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri