Zaključci konferecije o sigurnosti

"Mediji ne smiju prenositi poruke mržnje"

15.02.2017.

"Mediji ne smiju prenositi poruke mržnje"
Foto: Drago Sopta/HNS

Drugoga dana 3. Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama glavna tema bila je uloga i važnost medija u smanjenju nereda na nogometnim utakmicama.

Drugi dan HNS-ove konferencije koja je okupila 40-ak uglednih stručnjaka iz pravosudnih tijela, policije, nevladinih udruga, medija i nogometne obitelji otvorila je Nataša Muždalo, voditeljica Službe za natjecateljski sport, sportsku infrastrukturu i stručne kadrove u sportu Središnjeg državnog ureda za sport, koja je govorila o dosadašnjim učincima i planovima rada Nacionalnog odbora Vlade RH za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu.

"Jedan od razloga osnivanja Odbora je i poboljšanje komunikacije i suradnje između različitih dionika, pa je upravo i ova HNS-ova konferencija važan doprinos ostvarivanju tog cilja. Nažalost, zbog dvije promjene vlasti izgubili smo kontinuitet rada Odbora, očekujemo skora imenovanja i nastavak rada", najavila je Muždalo i dodala kako je novi Zakon o sportu među ključnim koracima u neposrednoj budućnosti:

"Imamo izvrstan Zakon o sprječavanju nereda, ali Zakon o sportu ima nedorečenosti - vjerujem da bi u 4. kvartalu 2017. godine potpuno novi, sveobuhvatni Zakon o sportu trebao ugledati svjetlo dana. Želimo ostvariti i suradnju s Hrvatskim novinarskim društvom kroz koju bismo izradili preporuke kako pratiti sportska događanja i posebno incidente."

 

Upravo se o medijima govorilo u idućoj temi koju je otvorio Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara. Ozmec je dao kratki pregled važnosti etike u sportskom novinarstvu, govorio je u utjecaju novih medija i naglasio važnost stalnog obrazovanja i edukacije novinara, zaključivši sa sljedećom rečenicom:

"Mediji nisu neprijatelji."

Glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko, naglasio je da su i mediji spomenuti u Zakonu o sprječavanju nereda:

"U tom Zakonu ima odredbi koje se tiču medija, a mislim da se nikad nisu primijenila u praksi. Novinari ne smiju izražavati stajališta koja potiču mržnju niti prenositi tuđe takve poruke - a kod nas postoje mediji koji se time hrane. Postoje novinari koji su više aktivisti nego novinari. Često se relativiziraju incidenti, dobar primjer je napad na Brunu Marića. Imamo i problem s prijetnjama novinarima, koji se onda s razlogom pitaju - što to meni treba?"

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora naglasio je važnost edukacije:

"Polako se mijenja ta klima prema praćenju takvih događaja... Uvijek se javlja dilema kako informirati javnost o događaju, a da istodobno ne promoviramo ili potičemo takva ponašanja? Mi namjeravamo raditi jednu edukaciju, održati pet okruglih stolova na kojima bismo govorili o problemu sa stajališta ljudskih prava i etike. Dio medija nažalost jedva čeka incidente, i nije lako djelovati u takvom društvu."

Glavni urednik HNTV-a Ivan Blažičko dao je nekoliko konkretnih primjera gdje se mediji nisu držali osnovnih načela:

"Bojim se da je jedan dobar dio borbe za kvalitetnim novinarstvom izgubljen pojavom novih medija. Često se kreira paralelna stvarnost koja nema veze s istinom. Njegujemo kulturu nepovjerenja, zla, incidenta, činjenice postaju nebitne, a bitno je samo ložiti, ložiti, ložiti..."

Doajen hrvatskog sportskog novinarstva Zdravko Reić je dodao:

Foto: Drago Sopta/HNS

"Ovaj skup je fantastičan, a Savez mora tražiti još više načina kako se otvoriti i pristupiti medijima. Klubovi moraju biti nukleus u tom razvoju kulture navijanja... U inozemstvu klubovi imaju hrabrosti i stava reći ne skupini navijača koja čini incidente, pogledajte primjere Atletica ili West Hama."

Reić se dotaknuo i odnosa države:

"U Saboru 48 sati raspravljaju o proračunu, a niti jedna riječ nije sport. Kako ćemo dalje ako državu nije briga za sport? Važno je da svako opere svoj prag, moramo svi biti bolji - država, policija, mediji, klubovi, Savez."

Povjerenik za sigurnost HNS-a, Miroslav Marković, u završnoj je prezentaciji govorio o smanjenju nereda na nogometnim utakmicama kroz izmjene zakonodavstva kao i kroz komunikaciju s navijačima.

"Žao mi je što s nama ovom prilikom nisu predstavnci prekršajnih sudova, ali i navijačkih udruga. Vodili smo razgovore s predstavnicima većine navijačkih udruga, svidjela im se ideja da budu ravnopravni partneri za ovim stolom u konstruktivnom razgovoru, da podijele svoje viđenje odnosa s klubovima, lokalnom sredinom, policijom i nacionalnim savezom. Nažalost, u jednom trenutku komunikacija je prekinuta, ali nadam se da ćemo u budućnosti kroz rad Odbora i okrugle stolove pronaći zajednička rješenja. Pokušat ćemo opet, preko klubova.. Želimo komunikaciju s navijačima, to želim jasno reći. Kao i da moramo jasno odrediti tko su navijači, a tko su huligani."

Foto: Drago Sopta/HNS

Na kraju programa, Marković je prezentirao sljedeće zaključke rada konferencije:

1. Unatoč svim naporima i svemu što čini MUP RH, i dalje je prisutna problematika nereda na sportskim natjecanjima. Stoga treba i dalje inzistirati na striktnoj provedbi i primjeni svih zakonskih rješenja.

2. Nacionalni odbor za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu treba što prije započeti ponovno s radom.

3. Državne institucije nadležne za sport trebaju zajedno s lokalnom upravom i subjektima nogometne organizacije pronaći način kako konačno početi poboljšavati stanje infrastrukture u RH.

4. Vrlo važnom ističe se nazočnost većeg broja predstavnika medija na ovoj konferenciji te će se i u budućnosti još više otvarati ova problematika prema medijima i javnosti kako bi njihova uloga u sprječavanju nereda bila značajnija i konstruktivnija.

5. U narednom periodu, klubovi moraju pronaći načine kako započeti komunikaciju s navijačima te će i HNS u tomu aktivno sudjelovati.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri