Borba protiv huligana

Igralište - sveto mjesto sporta

21.03.2017.

Igralište - sveto mjesto sporta
Foto: Arhiva HNS

Pogledajte ovu tablu, ploču, pano, ovaj „plakat“ s engleskih stadiona. Najstrože upozorenje onima koji bi htjeli zakoračiti tamo gdje ne smiju ni u snu. Nekad jesu, i te kako, ali su im zakonski akti na poticaj Margaret Thatcher, barunice, prve žene na premijerskoj dužnosti Ujedinjenoga Kraljevstva, to ultimativno zabranili pa na stadionima diljem Otoka više nema ograda – kulturni navijači (a takvi su svi) sjede nedaleko crta terena. U Hrvatskoj se pak našetavaju kaznenim prostorom vitlajući metalnom šipkom...

Pravila nogometne igre vrlo precizno tretiraju tzv. vanjske čimbenike koji se nekom nezgodom zateknu na terenu za igru. Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), kao ključni organ FIFA-e za tu problematiku, odredbom o tehničkom prostoru definirao je kretanje službenih predstavnika pojedine momčadi kojima je – iscrtanim gabaritima – stopirano uzdužnoj liniji prići na manje od jednog metra. Posebna priča su zamjenski igrači, čije eventualno utrčavanje, ma kako bezazleno, inicira trenutačno odstranjivanje i određenu sankciju u stegovnom postupku. Možda niste znali da liječnik i fizioterapeut nipošto ne mogu na igralište dok im to ne odobri sudac, a „zeleno“ će uključiti u pet slučajeva: 1) ako je ozlijeđen vratar, 2) ako sudar vratara i igrača zahtijeva neodgodivi pregled, 3) ako je nasušna pomoć suigračima nakon uzajamnog sudara, 4) ako je posrijedi teška ozljeda, 5) ako je riječ o ozljedi koja je posljedica prekršaja za kojeg se izriče stegovna mjera, a brzina medicinske intervencije neizostavna.

Uostalom, predobro znamo kako je nedavno fantastični Šime Vrsaljko vađenjem jezika klupskom frendu Fernandu Torresu onemogućio gušenje i zahvaljujući tome spasio život dok nisu ušprintali Atleticovi doktori i dovezli se dežurni bolničari.

U Engleskoj se dakle ulazak nepozvanih u igralište smatra kriminalnim činom, provalom na koju se uzvraća energičnim procesuiranjem. Sankcija nije tajnovita: zatvor vremenski analogan težini i metodi prijestupa te neupitna zabrana dolaska na stadion do kraja života!

Rigorozno? Shvatite kako želite.

Izvorište energičnosti bilo je zaista strašno. Riječ je o dvije tragedije golemih razmjera:

- prva je datirana na 25. svibnja 1985. i finalu Kupa prvaka Liverpool - Juventus na Heyselu u Bruxellesu, kad su simpatizeri engleske momčadi navalili na talijanske u akciji osvete za uvrede i batine koje dobili godinu prije na rimskom susretu s Romom. Na Heyselu su probili ogradu, polomili žicu i upali na tuđi sektor. Napadnuti su pokušali bježati što dalje, u tom nevjerojatnom metežu popustila je betonska konstrukcija pa se tribina urušila. Poginulo je 39 osoba (32 Talijana), ranjeno oko 500;

- druga se dogodila 15. travnja 1989. uoči polufinala FA kupa Liverpool - Nottingham Forest na Hillsboroughu u Sheffieldu, s 96 mrtvih i 766 ozlijeđenih u stampedu trošnim gledalištem. Isprva su optuženi navijači Liverpoola (opet oni!), ali je istraga duža od dva desetljeća utvrdila razne propuste loše organizacije i pogreške šefa sigurnosti, svakako i zakašnjelu pomoć stradalnicima.

Bili su to dani „kad je umro nogomet“. No oživjele su mjere beskompromisne premijerke Thatcher.

U međuvremenu je na jednoj konferenciji o sigurnosti na sportskim borilištima u Beogradu govorio i Adrian Roberts, povjerenik za tu domenu iz Crystal Palacea:

- Sve polazi od Vlade. Ona je ta koja daje ovlasti i uređuje nadležnosti policiji te sudstvu. Pa ako u našoj zemlji netko utrči u teren, bit će uhapšen, proslijeđen prekršajnom sucu i kažnjen doživotnim izgonom sa svih engleskih stadiona. Nema milosti! Međutim, izostane li podrška pravosuđa, na dnevnom neredu su veliki problemi...

Hrvatima ne mora reći dvaput, oni su se u to uvjerili bezbroj puta!

Uzalud predsjednik Davor Šuker ponavlja „HNS je nemoćan, nužna je intervencija države!“. Riječi odlaze u vjetar. Dakako da se ta nemoć ogleda u mnogim činjenicama, pogotovo u tome da nogometna unija nema ni instrumente ni modalitete djelovanja. Ima država sa svojom zakonskom regulativom, s policijom i sudstvom.

Nažalost, pomaka nema.

Štoviše, stanje je sve gore.

Maskirani huligan koji se u 90. minuti Jadranskog derbija Hajduka i Rijeka spustio sa Sjevera, zgrabio metalnu vatrogasnu štipaljku te sasvim neometano uz glasnu ili spontanu aklamaciju gledatelja krenuo travnjakom za apsolutno nedužnim sucem Marijom Zebecom orgijajući gotovo tri minute dok su ga redari i zaštitari nastojali udobrovoljiti grljenjem (!), prenoćio je u pritvoru. Optužen je zbog kršenja tri zakona (o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, o prekršaju protiv javnog reda i mira, o osobnoj iskaznici) i pet prekršaja (uskočio u igralište, bio maskiran, rabio predmet za nanošenje ozljeda, narušio red i mir, nije imao odgovarajući dokument).

Valjda mu glavni krimen neće biti što je identifikacijska isprava izdana u Vinkovcima, ne u Splitu u kojem je navodno već nekoliko mjeseci...?

Neće odgovarati kazneno, već prekršajno. Zato što Zebeca nije odalamio onom šipkom. Nije jer ga nije sustigao. Prijeti mu od 5 do 25 tisuća kuna globe te od 30 do 60 dana zatvora.

- Zakoni su dobri, samo se ne provode - kaže ugledni zagrebački odvjetnik i šef Komisije za propise HNS-a Nikola Badovinac.

Specijalist i za pravno-sportsku domenu nastavlja:

- U nekim segmentima potrebna je veća rigoroznost jer jedino se tako mogu suzbiti svi ti neredi, ekscesi, incidenti, napadi, rušilačko ponašanje, nerijetko i iživljavanje, divljanje. Naravno da Vlada RH može predložiti strože mjere. A kao što je poznato, zakone verificira Sabor.

Nikad „papir“ neće riješiti sve. Ništa bez čvrste volje i, kako naglašava Badovinac, dosljednosti onih koji nemaju pravo ni na mrvicu popustljivosti. Inače će sve otići dovraga. 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri