Sudački seminar

Davor Šuker: "Spremajte se za Katar 2022.!"

06.07.2017.

Davor Šuker: "Spremajte se za Katar 2022.!"
Foto: Drago Sopta/HNS

Traje 51. seminar prvoligaških sudaca te 25. seminar kontrolora. Posljednjih godina praksa je da se najveći državni majstori ljeti okupljaju u Svetom Martinu na Muri, zimi pak u Medulinu. Ovaj četvrtak zaista je bio poseban – kamp je posjetio predsjednik HNS-a Davor Šuker. Premijerno su se pojavili ljudi iz klubova i medija, malobrojni i utoliko dragocjeniji...

Iskreni pljesak prolomio se kod hotela Golfer kad je došao slavni Šukerman; nekad vodeći planetarni goleador, sada šef nacionalne federacije. Dakako da su s njim bili viši savjetnik Zorislav Srebrić te prvi čovjek NS Međimurske županije Mato Kljaić. Prošla su dva desetljeća otkako na ovakvom skupu nije bilo vodeće persone nogometne unije, prethodni put nazočio je Josip Šoić u Opatiji 1997. godine. Što ne znači da su suci i kontrolori Davoru pod C, nisu ni pod B što je ne tako davno dokazao prisutnošću i poticajnim govorom na provjernom okupljanju u Sesvetama.

Foto: Drago Sopta/HNS


- Volio bih da ima više žena – podvukao je prezident svjestan da u dvorani sjedi samo Sanja Rođak-Karšić, vrsna internacionalka. – Ona je bila sudionica SP-a, na što smo posebno ponosni. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli hrvatskom nogometu. Jer kad smo počinjali kao djeca, na ulicama i livadama, nije bilo ovako.

Htio je reći – nisu se odmah sretali s djeliteljima pravde, pa naglasio:
- Sudac je najvažnija karika nogometa! Bez njega ne može početi utakmica, bez njega se ne može odigrati niti jedan turnir, od srednjoškolskog do svjetskog. Nastupe profesionalaca prije su snimale četiri kamere, po novom ih se poreda i 36, i sve se snimi, sve predoči. A kao što kaže g. Srebrić – svi traže samo greške. I ja sam vjerojatno, noseći „devetku“, iznudio poneki penal.

Onda je neposredne aktere pohvalio za gotovo blistavu proljetnu dionicu:
- Ako u prvom dijelu prvenstva nije bilo dobro, u drugom je bilo vrlo dobro! Promijenili smo sastav Komisije, usuglasili drukčije kriterije te način i mogućnosti avanziranja; ne stiže se iz osnovne škole na fakultet, napredovanje i stasanje je dugo, bitno je da vodeći među vama sude češće, da hvataju formu i zalet za međunarodne stadione. Vi možete daleko, vi niste lošiji od stranih vedeta, dapače, lako je zamisliti kako se osjećao i što je pričao gazda PSG-a nakon „onoga“ u Barceloni...

Foto: Drago Sopta/HNS

Podsjetio je na kroničnu boljku:
- Naravno da nam nije drago što još nismo imali predstavnika na EP-u i SP-u. Pojedinci su bili blizu, no nisu uspjeli ni oni ni Savez. Logično je da se UEFA i FIFA oslanjaju na one s najmanje pogrešaka. Na nama je da se najbolji profiliraju i forsiraju, da sude stalno, da stječu rutinu, sigurnost, klasu.

Zatim je istaknuo objektivnu ambiciju:
- Zašto hrvatski sudac ne bi sudio na Svjetskom prvenstvu A-selekcija 2022. u Kataru! Moramo se promijeniti, moramo se svi potruditi i cilj će napokon biti ostvaren. Uvijek ću biti na strani sudaca, samo naprijed. Imate moju maksimalnu podršku, molit ću da dobijete što više utakmica vani. Budite to što jeste: sposobni i pošteni, sudite ono što vidite i što vam srce kaže. Ja razumijem da se događaju sitnice koje sve preokrenu – uleti mušica u oko i ne primijetiš da je baš u tom djeliću sekunde branič u svom kaznenom prostoru povukao napadača...

Nakraju je ponovo poručio:
- Želim vam Katar! Hvala i sretno.

Foto: Drago Sopta/HNS

Ravnatelj Komisije za suce i aktualni dopredsjednik HNS-a Ante Kulušić, ex-nositelj FIFA-znaka i čovjek širokih obzora, zahvalio je predsjedniku pa se obratio sucima, pomoćnim sucima i kontrolorima:
- Iskrene čestitke za proljetni učinak. Bilo je stvarno vrhunski, majstorski. Zvuči paradoksalno, ali najviše nas je ujedinio Damir Batinić slučajnim propustom u 92. minuti susreta Cibalije i Dinama kad je, zaklonjen, pomislio da gosti zaslužuju kazneni udarac. Dotad je sudio briljantno. Potom je pak sedam kola mirovao. A što je njegov grijeh u usporedbi s onim na derbiju Lige prvaka Real Madrid - Bayern München!

O brojnim izmjenama i dopunama Pravila nogometne igre elaborirao je komisionar Domagoj Vučkov, donedavni nositelj inter-licence. Šteta što su ga slušala tek četvorica iz gostujućeg ešalona. Naime, HNS je u Sv. Martin pozvao relevantne ljude iz klubova i brojne medijske djelatnike ne bi li na licu mjesta od najmjerodavnijih tumača spoznali novine i cake iz komplicirane sudačke domene. Odazvali su se jedini Dinamov sportski direktor Marijan Vlak, Lokomotivin trener Mario Tokić, kondicijski trener Lokosa i Vatrenih Leonard Sovina te Nikola Lipovac iz Jutarnjeg lista kao usamljeni ataše javne riječi.

Evo što su rekli:

- Odazvao sam se službenom pozivu, kako ne, to mi je posao. Poželjno je znati što se događa, kakvi su trendovi. Mnogo je novih odredbi, mi nismo specijalisti da ih usvajamo trenutačno. Uvijek sam cijenio sudačku branšu, svjestan da je pod velikim pritiskom, zadnjih godina pogotovo. Usavršena je snimateljska tehnika, ubrzala se igra, sve se odvija u trenu, u hipu, zar nije nevjerojatno kakve se nijanse događaju u vezi sa zaleđem. Što je najnezgodnije, odluka ne može čekati duže od vremena potrebnog za prinošenje zviždaljke ustima. Normalno da se potkrade pogreška. Važno je da nije namjerna. Lako je poslije biti pametan... (Vlak)

Foto: Drago Sopta/HNS

- Nije mi bilo teško potegnuti iz Zagreba, dapače. I meni je dodatna obuka koristila. Tu sam i zbog respekta prema sucima. Svi smo ljudi, svi griješimo. Usudim se konstatirati da najmanje griješe hrvatski suci, pa oni su top-kvalitete! Prigovori koji se lansiraju na njihovu adresu uglavnom su iz zone alibija – stvarni krivci tako nastoje opravdati sebe... (Tokić)

- Ne treba se ustručavati novog znanja, informacija šireg spektra koje pomažu međusobnom povjerenju i uvažavanju. Odazvat ću se i drugi put... (Sovina)

Foto: Drago Sopta/HNS

- Nisam uopće razmišljao trebam li skoknuti do Sv. Martina, u takvim situacijama se ne važe. Zanimaju me PNI u svim modifikacijama, katkad i intrigiraju. Zašto propustiti priliku za osobnu edukaciju. Posrijedi je i odgovornost: novinari su kreatori s otvorene scene, njihov stav i ocjena odzvanjaju, a kako biti objektivan ako nisi upućen barem u ključne stavke... (Lipovac)

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri