Tjedan za pamćenje

Robert Jarni: "Fantastično je sve to što se događa"

28.07.2017.

Robert Jarni: "Fantastično je sve to što se događa"
Foto: Arhiva HNS

Bio je i ostao u fokusu za sva vremena: Robert Jarni osvojio je svjetsko zlato u Čileu 1987. s Jugoslavijom U-20, ta je generacija inicijalno kao U-21 a zaključno kao U-23 bila srebrna 1990. na prvenstvu Europe, tu je dakako i bronca s Hrvatskom 1998. na Coupe du Mondeu u Francuskoj. Naš najbolji lijevi bočni, Čakovčanin stasao u Hajduku, nosio je dres nadasve slavnih Juventusa i Real Madrida, danas je pak izbornik reprezentacije U-19.

Idu dani, godine, desetljeća tako da će RJ 26. listopada proslaviti već 49. rođendan. Neka, barem on se ima za čim okrenuti…
- Eto me u Splitu, puno je obveza tako da i ne stignem na Brač.

Nedavno je sa selekcijom U-17 bio na smotri u Japanu. Ona njegova, s dečkima rođenim 1. siječnja 1999. i kasnije, 9. kolovoza u Zadru prijateljski igra s Talijanima.
- U listopadu idemo na još jedan interkontinentalni turnir, u Katar, bit će to završna priprema uoči prvog kvalifikacijskog ispita za EP momčadi U-19 dogodine u Finskoj.

Na domaćem terenu od 8. do 14. studenoga dočekujemo Dansku, Latviju i San Marino, dalje ide tandem prvoplasiranih.
- Elitno kolo je u ožujku 2018. Ne zna se gdje, ne bi bilo loše da smo opet organizatori budući da će samo prvak u Finsku.

Petorica vodećih s kontinentalne revije stječu pravo participiranja na SP-u sastava U-20 sredinom 2019. Na zasad nepoznatoj destinaciji, domaćinstvo žele Indija, Peru i Indonezija… Ne doima se baš da je taj hrvatski uzrast impresivan, ali izbornik se ne zamara procjenama:
- Sve ćemo snimiti, sve provjeriti, zatim se maksimalno truditi ne bismo li istesali primjernu formaciju. Hrvatska niti s jednim kadrom nikad nigdje nije jer ne smije biti inferiorna!

Robert je zapravo idealan sugovornik na temu međunarodnih kupova, s obzirom na to da je u njima sudjelovao braneći boje i interese Hajduka, Torina, Juventusa, Betisa i Reala:
- Takvu priliku nisam imao s Barijem, Las Palmasom i Panathinaikosom. A sa spomenutom petorkom nastupao sam u sve tri konkurencije: Kupu prvaka, Kupu Uefe te Kupu pobjednika kupova. Hajduk nažalost nije prošao Tottenham kojeg smo umjesto u Splitu zbog ratnih okolnosti dočekali u Linzu, Torino je ispao od Arsenala, Juventus dospio u finale Kupa Uefe eliminirajući CSKA Sofiju, Maritimo, Admiru Wacker, Eintracht Frankfurt i Borussiju Dortmund gubeći od Parme u razigravanju za pokal, Betis se suprotstavljao Bordeauxu onda Chelseaju, Real Madrid je u skupini Lige prvaka bio iza Intera a ispred Spartaka iz Moskve i Sturma, ali smo u četvrtfinalu zapeli na Dinamu iz Kijeva.

Da bi mlađi naraštaji spoznali Jarnijevu klasu dovoljno je pobrojiti asove s kojima je dijelio svlačionicu u Juventusu – Ciro Ferrara, Alessio Tacchinardi, Paulo Sousa, Antonio Conte, Angelo di Livio, Roberto Baggio, Didier Deschamps, Gianluca Vialli, Alesandro del Piero, Fabrizio Ravanelli, trener Marcello Lippi, odnosno Realu – Bodo Illgner, Christian Panucci, Fernando Hierro, Manolo Sanchis, Roberto Carlos, Clarence Seedorf, Fernando Redondo, Raul Gonzalez, Davor Šuker, Christian Karembeu, trener Guus Hiddink. Impozantno, opstoji i pridjev – strašno.
- Europa je uvijek poseban izazov. Isplati se potruditi. Pogotovo je našim klubovima zanimljivo vidjeti gdje su glede taktičke, fizičke i tehničke spreme. Stječeš novac i iskustvo, apsolutno napreduješ.

Teče jedan vrijedan tjedan, s trećim pretkolom Rijeke u pohodu na Ligu prvaka te trećim pretkolom Dinama, Hajduka i Osijeka na putu prema Europskoj ligi. Rezultati su uistinu prekrasni!
- Rijeka nije ni čudo ni iznenađenje, njena fenomenalna priča traje nekoliko sezona i logički se nastavlja poslije naslova prvaka i kup-pobjednika Hrvatske. Tih 1:1 u Salzburgu obećava uspješan uzvrat na Rujevici. Uvjet je da se Red Bulla ni slučajno ne podcijeni. Da, i ja se nadam da će Riječani proći, ne samo u play-off, nego i u skupinu LP iako te nije jednostavno. Ali bi bilo spektakularno.

Što mu se dopada u dotičnom teamu?
- A što ne. Prepoznatljiv stil, čvrstoća, igrači za koje nema nogometnih tajni. Upečatljiv je vrh napada s Marijom Gavranovićem i Alexanderom Gorgonom, s Markom Vešovićem koji se neprestano dodaje, uključuje. Ne manjka ni kontri ni polukontri, kadar se iz sezone u sezonu selekcionira jako pažljivo. Ljetos odljev nije prevelik, makar treba priznati da je drukčije bez Franka Andrijaševića koji je bio zaista važan faktor. Nekako ga nadoknađuju, zasad.

Uloga Matjaža Keka?
- On je sve napravio, on sve vodi.

Valjda će Dinamo obračunati s društvom iz norveškog Odda…?
- Nije 2:1 bogata prednost, nije ni minorna. Svaka je utakmica otvorena. Modrima držim palčeve. Nezgodno ih je komentirati – mnogo je odlazaka i dolazaka, ne fali ni drugih turbulencija. Srećom, potencijal nije upitan.

Robertovi susjedi i nasljednici s Poljuda putuju više no zgodno, onako tvrdi i rastrčani, optimistični, odgovorni i opasni?
- Djeluju solidno, homogeno. U Kopenhagenu su šanse stvarali i oni i konkurenti, šteta što naši nisu zabili. Nije Bröndby nesavladiv, no značajan je hendikep što se idućeg četvrtka s praznih tribina neće čuti ni glas.

Da, ako u posljednji tren UEFA ne ublaži kriterije i otvori vrata… Ovako bi Majstor s mora ostao bez potpore koja ga čini jačim 20 do 30 posto!
- I više. Torcida stvarno nosi.

Poneka rečenica o Joanu Carrillu?
- Vrijeme je najmjerodavniji sudac. Ja i nisam redoviti promatrač. Sad je kudikamo bolje. Naime, ne slažem se da je u proljeće sve to izgledalo OK. Bitno je da se stabiliziraju. U vezi s ostankom u Europi očekujem da Ohandza ponovo bude džoker; činjenica je da unese pomutnju kadgod uđe.

Osijek je hit dana:
- Opravdano, tko bi vjerovao da će slaviti u Eindhovenu. Nadam se da u Gradskom vrtu veselje neće trajati predugo – u nedjelju dolazi Dinamo, u četvrtak PSV koji je naučio lekciju i dat će sve ne bi li bio na dostojnoj razini. Zoran Zekić sigurno će pripremiti odgovor, očito je da radi perfektno. Mene oduševljava stoper Mateo Barać, slažem se da je Muzafer Ejupi „killer“, ne znam zašto češće na sceni, nasred terena, nije Aljoša Vojnović.

Robert Jarni vježbao je polaznike budimpeštanske Puškašove Akademije, koja je svojevrsni pobratim NK Osijeka, zapažanja?
- Mađari su shvatili da je uputno surađivati s Osječanima čija je škola ponajbolja u Hrvatskoj, druga strana također crpi nemalu korist. Bude li kamp u Pampasu i nalik Puškaševom, bit će veleban, a to je čisti dobitak.

Najnoviji pokazatelji sugeriraju da je Prva HNL vrlo dobra neovisno o brojnim poteškoćama, poglavito financijskim i infrastrukturnim?
- Prva HNL je dobra. Ispostavlja se da našim igračima nedostaje više ritma, sigurno ima mjesta za pomak u toj domeni. I još nešto: talenti se prerano odlučuju za selidbu u inozemstvo, odu sa 16/17 godina i nestanu, izgube se, izgore. Ne bi se trebalo ići prije 21/22. Naravno da je sve je stvar vlastite vizije i ambicije.

Novi prijedlog:
- Svakom klubu preporučujem radno mjesto skauta, ono je nužno, ono je dragocjeno. U vezi s tim ne smije se štedjeti, dapače, zarada je najčešće neusporediva.

Ima li imalo straha da Vatreni mogu zakomplicirati plasman na SP 2018. u Rusiju?
- Ne, problema nema, niti će ih biti.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri