Intervju tjedna

Filip Bradarić: "Sretan sam i ponosan zbog suživota s Vatrenima!"

28.08.2017.

Filip Bradarić: "Sretan sam i ponosan zbog suživota s Vatrenima!"
Foto: Drago Sopta/HNS

Šef A-reprezentacije Ante Čačić za kvalifikacijske utakmice s Kosovom i Turskom pozvao je i četvoricu iz HT Prve lige: Dominika Livakovića (Dinamo), Zorana Nižića (Hajduk), Bornu Barišića (Osijek) te Filipa Bradarića (Rijeka). Kvartet vedeta velike četvorke, a razgovarali smo s riječkim Splićaninom.

Možda se nije posve znalo, ali se i te kako slutilo da će Filip Bradarić postati vrhunski nogometaš – profesionalac, reprezentativac, internacionalac. Njemu je ta dionica bila predodređena. Zbog nedvojbenog talenta i sportskih gena koji potječu od oca Stipe, vrsnog igrača futsala, zbog savršenog izgleda i isto takvog odgoja, zbog karaktera ujedinjenog s kvalitetom. Dakako da mu nije bio problem Hajdukov „inkubator“ zamijeniti stasanjem u amaterskom Stobreču, redovito spremnom učiti, očvrsnuti, napredovati. Danas je tu gdje jest: jedan od kapetana državnog prvaka i pobjednika kupa, kandidat za udarnu postavu Vatrenih, defenzivni vezni kojeg već u ovom prijelaznom roku žele prominentni talijanski i njemački klubovi, i tko zna čiji…?

- Istina je da se zakuhalo s raznih strana. Sve će se rasplesti ovih dana, budući da prijelazni rok završava 31. kolovoza. I sve je u rukama riječkog predsjednika Damira Miškovića. Ispostavi li se da su zadovoljne sve strane, mogu ići. U protivnom ostajem na Rujevici, prezadovoljan kao i dosad – mirno govori Bradarić.

Dugo se spominje Bologna i boss njene svlačionice Roberto Donadoni, slavni član Milana i Azzurra koji inzistira na tom transferu, Filipovom preseljenju na Dall'Aru?
- Javno od početka lipnja. Ja sam, naravno, prihvatio predsjednikov apel za ostankom dok ne završi trka za Ligu prvaka i Europsku ligu; bila je to i moralna obveza – ukoliko ti netko pruži ruku, moraš i ti njemu. Ni sada nema žurbe, panike još manje. Moje pogotovo jer upravo krećem u kamp nacionalne selekcije, čemu se posvećujem totalno. Prema tome, ako bude, bude.

Kako je proživio/preživio prošli tjedan i žestoki uzvrat s Olympiakosom?
- Burno. Nije bilo lako. Nijanse su presuđivale hoćemo li u Ligu prvaka. Na kraju nismo, ali ne žalimo svjesni da je suparnik ipak bolji.

Povlači zanimljivu paralelu:
- Kolektivno je jači Red Bull Salzburg, kojeg smo eliminirali u prethodnom kolu, no grčka momčad ima nekoliko klasnih pojedinaca. U vezi s međunarodnim natjecanjima je, ponavljam, sve je u redu, naša je realnost Europska liga. Dičim se svime što smo napravili te zahvaljujem suigračima, stručnom stožeru i upravi. Ovog ljeta bio je to naš maksimum i na dnevnom redu smiju biti samo čestitke.

Kako procjenjuje sljedeće euro-takmace?
- Skupina je intrigantna. S Milanom kao nagradom. S Austrijom Beč koja se nekako progurala pokraj izvrsnih Osječana. S AEK-om koga treba svladati i na neki način kazniti za prazan hod s njegovim susjedom iz okruga Atena-Pirej, mislim da nam je on baš po mjeri!

Puno ovisi o rubrici odlasci-dolasci?
- Stižu pojačanja. Normalno da je nužno vrijeme za privikavanje i uigravanje. Nema straha za Rijeku!

Što očekuje u tuzemnim natjecanjima?
- Nastavak uspješnog niza.

Sigurno peče domaći poraz od Dinama?
- Nismo previše patili nakon tih 0:2, zato što su okolnosti bile specifične. Naime, nikad u tom sastavu nismo bili ni na treningu. Kamoli na utakmici, k tome još na derbiju. Znači da nije prava slika. A i bili smo fokusirani na Europu, teško je istim stilom na dva kolosijeka. Bitno je da smo, poslije svega, smogli snage za korektan nastup u uvijek nezgodnom Zaprešiću, za sigurnih 3:1.

Da je u bijelom i dalje Franko Andrijašević, njegov Splićanin, letvica bi bila poneki centimetar više?
- Jasno da fali. Stefan Ristovski također. Navikli smo na njih. Ne sumnjam u potpunu konsolidaciju, imamo igrača i strpljenja, i volje, i klupske snage. Matjaž Kek opet će sve napraviti super. Na redu je dvotjedna stanka, za oporavak ozlijeđenih i adaptaciju novih.

Kek je u siječnju i veljači 2015. godine sportskom direktoru Srećku Juričiću i njegovoj desnoj ruci Ivanu Manceu crvenim flomasterom podvukao jedno ime i prezime - Filip Bradarić!
- Hvala svima. Za mene je to bio i ostao pun pogodak. I ja sam htio Rijeku. Trener me istrpio i gurao, opraštao i forsirao pun povjerenja. To se pamti. Osjećao sam poticaj, sigurnost i slobodu pa davao sve, u dvije i pol sezone skupio sto i nešto utakmica, s dvostrukom krunom ostvario najveći uspjeh karijere, dospio u reprezentaciju. Nije li to fantastično?

Za njegov potencijal je normalno. Stabilnosti pridonosi sređen obiteljski život:
- Supruga se zove Melanie, sinčić Luka.

Luka, nemjerljivi ljubimac dide Stipe!
- Stanujemo u Srdočima. Nedjeljni odmor iskoristili smo za izlet na Krk i ručak u Malinskoj. Dragocjeni su to trenuci.

Poglavito za poletnog asa koji je u ponedjeljak odjurio u Zagreb i podvrgnuo se tretmanu A-reprezentacije. Zasad bilježi dva nastupa:
- U prijateljskim revijama sa Sjevernom Irskom u Belfastu 3:0 i Estonijom u Tallinnu 0:3. Dvaput sam bio pričuva u susretima za bodove, protiv Ukrajine u Zagrebu 1:0 i Islanda u Reykjaviku 0:1. Sudjelovao bih na China Cupu u Nanningu da nije zakazana operacija krajnika, a Meksiko u Los Angelesu bio je u samom finišu sezone kad smo se spremali za finale Kupa.

I participiranje u tom krugu smatra čudesnim:
- Biti s kapetanom Lukom Modrićem i ostalim zvijezdama… savršeno! Povlastica je s njima trenirati, družiti se, putovati. Upijam svaki potez, i svaku riječ. Tko ne bi bio sretan i ponosan, već nazočnost dokazuje da si u životu štošta postigao. Nastavak ovisi samo o meni.

Vrlo uvažava izbornika:
- Ante Čačić me prvi pozvao i odlično prihvatio. I on i svi drugi – treneri , suigrači, vodstvo Saveza, ljudi iz logistike.

Ne manjka optimizma glede rezultata i šansi u završnici izlučnog ciklusa za SP 2018:
- Pitat će se isključivo Vatrene. Previše se prigovaralo poslije poraza na Islandu. Takav dan dogodi se i Brazilu i Real Madridu, svakome. Važno je punim tempom jurnuti i na Kosovo i na Tursku, kasnije na Finsku i Ukrajinu. Nije upitno da je Hrvatska najbolja i da mora u Rusiju!

S njom i Filip Bradarić, motor sa sredine igrališta kojeg krasi i svrsishodnost i atraktivnost. Svakako i udarac kojim loptu pretvara u bombu.
- Prva liga? Dobra, vrlo dobra. Ujednačena tako da je i među vodećima i među onima u donjem dijelu ljestvice svatko kadar pobijediti svakoga.

Za trofeje će se ponajprije nadmetati Rijeka i Dinamo?
- I Hajduk, ako zadrži Nikolu Vlašića. Nezgodni su i Osječani, premda katkad podbace.

Bradarić je iz Poljuda na tada još aktualnu Kantridu došao za 600 tisuća eura. Sada je cijena deset puta veća. I stalno raste, zajedno s njim. Ima 25 godina. Dovoljno star da se pohvali iskustvom, dovoljno mlad za prodor i u kontinentalnu orbitu!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri