Dani odluke

Jerko Leko: "Finsku pobijediti, Ukrajini zabiti!"

05.10.2017.

Jerko Leko: "Finsku pobijediti, Ukrajini zabiti!"
Foto: Drago Sopta/HNS

On zna kako je u Ukrajini i tko su Ukrajinci budući da je od 2002. do 2006. igrao za kijevski Dinamo. S obzirom na to da je 59 puta nastupao i za Vatrene, osjeća puls kapetana Luke Modrića i suigrača. Stoga stavovi Jerka Leke zaslužuju pozornost.

Naravno da smo svi zaokupljeni derbijem kod Ukrajinaca u ponedjeljak 9. listopada na Olimpijskom stadionu, no tri dana ranije treba svladati Fince na Rujevici. Kako na aktualni trenutak A-selekcije gleda bivši reprezentativac, ugledan i meritoran?
- Kao prvo, mislio sam skoknuti do Kijeva, ali neću stići, previše je obveza u Zagrebu – govori Leko.

Kakvi će biti Žuti?
- Opasni. Željni su uspjeha. Nema dvojbe da će dati sve od sebe, i da će tribine biti krcate. Očekuje se svih 65.400 odanih, pozitivnih. Prema tome, atmosfera će biti potpuno u službi domaćih.

U vezi s tom temom odmah se prebacio na našu stvarnost:
- Čitam o nekakvim negativnim utjecajima, nezadovoljstvu dijela publike, o stanovitom bojkotu. Čitam i ne razumijem. Nadam se da će većina ovog petka utišati manjinu, navodno ti koji su protiv (?) neće ni nazočiti utakmici.

Utakmici u kojoj postoji samo jedna opcija: pobjeda!
- Ona je više nego nužna, presudna. Bio sam s dečkima, shvatio da su puni poleta, naboja, optimizma, teško im je jedino čekanje. A čim se pospreme tri boda lakše će se koncentrirati na Ukrajinu.

Kako mu se doima Andrij Ševčenko?
- Bilo je natuknica da ipak nije za taj posao, ne još, ali sve je demantirao. Štošta je pokrenuo, promijenio, uživa opću podršku i zahvaljujući silnom zajedništvu puca visoko. Treba priznati da su i momčad i igra na višoj razini. Da su jači nego do njegova dolaska. Te da sanjaju SP 2018.

Pogotovo zato što je u Rusiji…?
- I tamošnji mediji priznaju da nije posrijedi tek natjecateljski motiv, da se i te kako umiješala politika.

Po tom aspektu smo slični, i mi smo se morali suprotstaviti hegemoniji, agresiji, susjedu koji zrači svime osim prijateljstvom?
- Činjenica je da se Ukrajinci i Rusima i cijelom svijetu nastoje dokazati i sportom. A od nogometa nema veće šanse.

Imaju peh da, eto, moraju na Hrvate?
- Jasno da smo kvalitetniji. Bitno je da premostimo izvjesne probleme, kadrovske i te naoko periferne, apsurdni bunt navijača koji ni po čemu nisu premoćni. I kad sam ja bio aktivan bilo je poteškoća, koje smo prebrodili unutrašnjom kohezijom, uvijek bez ikakva iskakanja što je velika vrijednost.

Važno je pobijediti Finsku. I što pripremiti za Ukrajinu?
- Nipošto defenzivnu taktiku. „Ševini“ puleni krenut će silovito, računajući na ulov u prvoj trećini susreta, dok se tobože ne snađemo. Kao da ne znaju s kim imaju posla: sa svjetskim klasama!

Tko će biti nezgodniji, Andrij Jarmolenko ili Jevhen Konopljanka?
- Jarmolenko. Koji je krajem kolovoza Dinamo Kijev zamijenio Borussijom Dortmund u transferu teškom 25 milijuna eura. Puca od volje i snage. Igrač trenutka sposoban za štošta. Što je najgore, „ne gasi“ se, permanentno napastan.

Kako se dakle postaviti, hrabro, poluotvoreno dok ne prođe prva istočna ciklona?
- Nema ništa od sramežljivosti. Hitno valja otupiti protivnikovu oštricu, za što su specijalisti i Luka Modrić i Ivan Rakitić, ohrabruje forma Marcela Brozovića. Neka uzmu loptu, neka dominiraju sredinom igrališta. Istina je da su Ukrajinci navikli gotovo sve bazirati na kontrama, ali posjedom bismo ih psihički ubili pa u međuvremenu dotukli njihovim oružjem – kontrom za Mandžukića i kolegu iz špice!

Nije preporučljiva postavka na bod?
- Ni slučajno. Ne bi prošlo 0:0, tamo moramo zabiti. Vjerujem da bi jedan pogodak bio dovoljan za ono po što se došlo.

Neovisno o korektnim, prijateljskim odnosima naših država i uzajamnim simpatijama slavenskih naroda u ponedjeljak se taj film neće prikazati:
- Ne, slijedi sportska borba, rat za veliko natjecanje. Od SP-a većeg nema. Isplati se ginuti.

Jerko Leko je trener Lokomotivinih juniora, prošlosezonskih prvaka Hrvatske koji sudjeluju u Ligi prvaka mladih, start protiv Dinama u Bukureštu (2:0) bio je zaista izvanredan, je li ta prednost dovoljna za uzvrat 18. listopada u Lučkom?
- Neće nas zavarati. Ipak je riječ o vrlo mladim nogometašima – trojica smiju biti godišta 1998. Svi ostali mlađi. Nije tajna da su u tim uzrastima oscilacije česte, neočekivane. U međuvremenu se i ne bavimo Rumunjima jer se sastajemo s Rijekom i Hrvatskim dragovoljcem.

Do 2:0 su stigli i talentiranošću i mudrošću:
- Poveli smo i kontrolirali situaciju, vrebali protunapade pa kaznili pogreške. Usprkos svemu nismo odradili više od 60 posto posla, nemamo pravo ni na kakvo opuštanje.

Kad prođu, idu na boljeg iz obračuna Ludogorec - Željezničar, koji su u Bugarskoj završili 1:1.
- Pasalo bi nam putovati u Sarajevo. Ponoviti uspjeh i prezimiti u Europi, čekati proljeće i jednog od drugoplasiranih iz osam skupina sastavljenih od onih čiji seniori igraju pravu Ligu prvaka.

Tada bi se pojačali istaknutim prvotimcima Lukom Ivanušecom i Lovrom Majerom te Maksimom Olujićem:
- Takav je dogovor s upravom.

Trener Leko je i student na Akademiji nogometa HNS-a:
- Do ljeta planiram riješiti A-licencu, onda nastaviti prema UEFA-Pro. Polako, nema žurbe ni panike. Puno je tu posla i učenja.

Lokosi s prvog perona?
- Sastav je jako izmijenjen, trebalo je vremena za privikavanje novih i uigravanje. Pomaci su očiti. Slijede utakmice s Rudešom i Istrom 1961, što je prilika za osjetnu zalihu i pomak na ljestvici. Cilj je četvrto mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri