Tema dana

Srebrić: "Rujevica je tepih, a Hrvatska s kapetanom Modrićem spremna za važna tri boda"

06.10.2017.

Srebrić: "Rujevica je tepih, a Hrvatska s kapetanom Modrićem spremna za važna tri boda"
Foto: Drago Sopta/HNS

Nije danas bilo lako ishoditi pozornost Zorislava Srebrića, višeg savjetnika predsjednika HNS-a Davora Šukera te jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih funkcionara hrvatskog sporta, vlasnika Uefinog Dijamantnog reda časti. Jer uvaženi i omiljeni djelatnik bio je zaokupljen ne samo kvalifikacijskim utakmicama mlade i glavne reprezentacije, već i posebnim gostima.

Naime, u opatijskom hotelu Millennium pojavili su se stari znanci, prijatelji iz japanskoga grada Tokamachija u čijem se prvorazrednom kampu Belnatio završno spremala ekspedicija Vatrenih za nastupe na SP-u 2002. godine.
- Delegacija se sastoji od sedam članova. Vrlo su zadovoljni pa i impresionirani što su ovdje, ponovo s nama. Tim činom potvrđuju privrženost Hrvatskoj i hrvatskom nogometu. Slična je postava doputovala i ujesen 2001. kad smo odrađivali posljednje obveze glede sudjelovanja na tamošnjoj završnici World Cupa. Bili su nam sretni, uvjereni smo da će jednako biti i ovoga puta!

Zorislav informira o neposrednim zadacima japanske trupe:
- Postoje ozbiljne naznake da će u Tokamachiju boraviti i hrvatski olimpijci uoči Igara u Tokiju 2020. Slijede kontakti s vodstvom HOO-a i obilazak naših gradova, primjerice Zadra i Dubrovnika. U utorak, po povratku iz Kijeva, opet ćemo se sastati.

Podrazumijeva se da se večeras na Rujevici tih sedam grla i 14 ruku neće štedjeti u potpori Hrvatima dok se nadmeću s Fincima, ipak se simbioza čuva i unapređuje duže od desetljeća i pol. Prožeta srdačnošću i iskrenošću, svakako i poslovnošću za primjer.
- Naravno da je drage goste pozdravio i predsjednik Šuker, što je prouzročili silno oduševljenje. Ne treba podsjećati da im je Davor oduvijek mezimac!

Naravno da je cijeli petak, i ne samo on, bio usredotočen na sraz sa selekcijom iz Helsinkija. Kakva je atmosfera nekoliko sati prije polaska s centra?
- Odlična. Tome pridonosi i kidanje oblačnog sloja.

Sigurno je opći ugođaj pospješen izvrsnom pobjedom mlade reprezentacije ovog četvrtka u Varaždinu, 2:1 protiv Bjelorusije u dramatičnim okolnostima?
- To se predmnijeva. Kao i razgovor s pripadajućim čestitkama predsjednika Šukera i stožera sastava U-21.

Izbornik Nenad Gračan, suradnici i napose momci doista zaslužuju sva priznanja, možda najviše na neslomljivom sportskom duhu i čeličnom karakteru:
- I ta momčad obiluje izrazitim talentom. Ne sumnjamo da će se sasvim prilagoditi uvjetima i uzajamnoj prožetosti, potvrđujući se i kao kolektiv i kao pojedinci.

Srebrić dodaje:
- Ponovno se ispostavila nepredvidljivost famozne „Zone Cesarini“, kad u zadnjim trenucima utakmice popušta nečija koncentracija i štošta je moguće. Stoga smo u sudačkoj nadoknadi postigli dva pogotka za više no zaslužena tri boda. Ostaje pouka: nema predaje dok sudac ne označi kraj!

Iz prve ruke doznajemo o stanju u A-teamu:
- Sve protječe krajnje profesionalno, što se zaključuje i u komunikaciji s igračima. Svi su željni igre, ustreba li – i borbe, svi kipe od snage i volje. Bit će to večer nogometa. Uzdamo se i u vrsnu prezentaciju, i u povoljan rezultat.

Usprkos oslabljenosti s obzirom na to da šef Ante Čačić nema na raspolaganju sve koje želi i treba?
- Nismo oslabljeni budući da nam ne manjka vrhunskih nogometaša. Može se reći da nismo kompletni. Iako nitko ne dvoji da će se svaki akter uklopiti i u sastav i u sustav. U igri koja obiluje ljepotom i dinamikom.

Teren je u redu?
- Kombinacije prirodne i umjetne trave. Brza podloga, upravo onakva kakva odgovara majstorima za kontrolu lopte i strelovita proigravanja.

Spominje li itko ponedjeljak u Kijevu…?
- Ne, potpuna je koncentracija na Finsku. Na susret koji je presudan za sva buduća događanja. Veselimo se tom vjetru koji čisti nebo i bez ostatka vjerujemo u ugodnu i uspješnu priredbu.

Nema straha od nekakvog navijačkog bojkota?
- Nema. Stižu pravi simpatizeri iz svih dijelova Hrvatske, oni koji dišu i žive za nacionalnu vrstu!

Što savjetnik Srebrić savjetuje predsjedniku Šukeru?
- On je sasvim IN, orijentiran na utakmicu. Dakako da smo razgovarali dva-tri puta i ustvrdili kako nema razloga ni za minimalni podbačaj naših vedeta.

Ona najveća, Luka Modrić, igra za Vatrene jubilarni 100. put:
- Velika je to brojka. A kakav je Luka – znamo: fantastičan u svakom smislu. Prošao je sito i rešeto, važan je dio najvećeg svjetskog kluba. Svi se sjećamo kako je debitirao – suvereno – u prijateljskom kreševu s Argentinom ožujka 2006. u Baselu, kad su Lionel Messi i druge zvijezde prisiljeni na poraz 2:3. Svi mu iskreno čestitamo na ovaj veliki dan!

Hrvatske zvijezde sjajit će i na SP-u 2018. u Rusiji?
- Svakako. Što se tiče sudara s Ukrajincima na Olimpijskom stadionu u Kijevu 9. listopada, reći ću jedino to da svi moramo osigurati idealan mir stožeru i reprezentaciji. Vrijednost mora isplivati! Međutim…

Međutim, sad je primarna Finska?
- Apsolutno. Treba ići korak po korak pa dospjeti daleko. Hrvatska to zna i može, dokazana na najtežim ispitima i najznačajnijim natjecanjima.

Da. Mala zemlja za veliki nogomet.
- Za nogomet koji vabi nebrojene pohvale. Oni koji su ovog petka u Opatiji slušali što i kako o Hrvatima pričaju Japanci, čuli su tek djelić epiteta.

Stoga ih ne smijemo razočarati. Sebe pogotovo.

Što još poručiti, osim - sretno, najsretnije!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri