Mlade nade

Generacija spremna za velike stvari

14.10.2017.

Generacija spremna za velike stvari
Foto: Arhiva HNS

U stanovitoj sjeni A-reprezentacije ovog rujna i listopada izvanredne učinke niže selekcija U-21 pod ravnanjem više nego sustavnog izbornika Nenada Gračana. Koji je dosad u ciklusu i pol vodio jednako mlade naraštaje te u finišu kvalifikacijskih borbi ostajao bez finalnog dijela EP-a u Češkoj 2015. i Poljskoj 2017. Je li napokon na redu plasman na kontinentalnu završnicu 2019. u Italiji i San Marinu?

Posrijedi je serija za svaku pohvalu: Hrvatska je u prve tri izlučne utakmice svladala Moldaviju u Kišinjevu 3:0 pa u Varaždinu neočekivano opasnu Bjelorusiju 2:1 i, sukladno koeficijentu, prvog nositelja skupine Češku čak 5:1 u furioznome meču koji nije jer ne može polučiti ravnodušnost. Na redu su susreti za bodove sa San Marinom 8. studenoga u Velikoj Gorici pa pet dana kasnije s Grčkom u Solunu. Grci su trenutačno vodeći s maksimalnih 12 bodova iz četiri nastupa; u gostima su matirali Bjelorusiju 2:0, Moldaviju 2:0 i San Marino 5:0, kod kuće Moldaviju 5:1.

Ispostavlja se da će nam biti glavni konkurent?
- Naravno da su dobri, ali u dva od tih dvoboja imali su igrača više. Već proučavamo njihovu igru, pripremit ćemo se za sva iskušenja – poručuje Gračan.

Prošlog tjedna nemilosrdno smo pregazili Čehe usprkos tome što na raspolaganju nije bila nekolicina standardnih:
- Kapetan Alen Halilović ima problema s tetivom, koji se rješavaju operacijom. Vrlo je pozitivan, tako da nas je obišao na posljednjem okupljanju i zaželio sve najbolje. Morali smo i bez Lovre Majera (istegnuće aduktora), Ivana Fiolića (kronična upala zgloba), Ante Ćorića (zglob) te Duje Ćalete-Cara koji je priključen Vatrenima.

Ne treba zaboraviti da su iz uzrasta koji je tražio finale EP-a 2017. u krug kandidata za najjači državni sastav avanzirali Mateo Kovačić, Dominik Livaković, Marko Pjaca, Tin Jedvaj, Mario Pašalić, Marko Rog i, eto, Duje Ćaleta-Car, da je u tom điru i Alen Halilović. Što znači da mladi tim zaista čini ono što je primarno – producira aktere za vodeću postavu, koja jedina zarađuje i tradicionalno hrani sve druge.
- Zadaci su višestruki. Važno je uvažavati prioritete jer nogometašem od formata ne postaje se preko noći. Dakako da prirodne osobine predvođene talentom nisu dovoljne.

Izbornik je prezadovoljan aktualnim protagonistima. Ne ustručava se javno obznaniti poneku rečenicu o svakom od prvotimaca koji su pomeli društvo iz Praga:
- Josip Posavec branio je za Palermo u Seriji A, naravno da izvrsno nastavlja u Seriji B. Siguran, pouzdan, dominantan;
- Fran Karačić isprva je bio djelomično impresioniran, ali se brzo opustio pa pokazuje sve što zna i može, a to je na desnom boku i te kako zamjetno;
- Borna Sosa, prepoznatljiv adut slijeva koji je odavno proglašen „novim Jarnijem“, potpuno opravdava povjerenje;
- Filip Benković je stožerni član obrane, odličan i u skoku pred suparničkim vratima;
- Lorenco Šimić bio je s nama i prije, sad je uvršten zbog Dujina odlaska u A-pogon, položio u cijelosti, zabio Bjelorusima u sudačkoj nadoknadi, a Filip ih sasvim uništio;
- Ivan Šunjić, motor sa sredine terena, oslonac i Lokomotive, moderan defenzivni vezni klasičnih vrlina;
- Nikola Moro je i profinjen i nemilosrdan, ključna karika veze superiornog osjećaja za prostor, tehničar silnog potencijala;
- Andrija Balić sve bolji poslije stasanja u Udineseu, krasi ga smisao za igru i dokazana udarčina;
- Nikola Vlašić se potpuno oslobodio i razmahao po odlasku u Everton, specijalist za situacije „jedan na jedan“, spada u kategoriju naših ključnih igrača, potkovan mentalno, tehnički, taktički i trkački;
- Marin Jakoliš, klasični špic, puno radi za kolektiv, kreće se, otvara-zatvara, nezgodan u prvim redovima, osjetno napredovao otkad je u Admiri Wacker;
- Josip Brekalo, treći „Čileanac“ sa SP-a kadeta 2015. godine, druga dvojica su Sosa i Moro, napast s lijeva kad se okomi na gol te strahovito puca i pogađa desnom nogom čim iskrsne prilika.

Toliko šef. Kakvi su njegovi izabranici u disciplinskom smislu, slušaju li ili…?
- Ne razumijem pitanje! Jasno da su vrhunski profesionalci, u protivnom ne bi bilo to ni tu.

Gračan naglašava i ovo:
- Želimo u Italiju i San Marino, uvjereni da su mogućnosti nedvojbene. Važno je izbjeći euforiju. Ipak su posrijedi mladići koji se i dalje razvijaju, stoga skloni oscilacijama – oni rođeni 1998. imat će pravo sudjelovanja i u sljedećoj rundi za EP reprezentacija U-21. Veseli što je atmosfera besprijekorna, i što nam Savez osigurava maksimalne uvjete.

Odbija usporedbu s generacijama Šime Vrsaljka, Darija Župarića, Joze Šimunovića, Marcela Brozovića, Ante Rebića odnosno Matea Kovačića, Antonija Milića, Marija Pašalića, Marka Roga, Josipa Radoševića:
- To je nezahvalno, na neki način i nemoguće.

Planira li kakve aktivnosti za zimske stanke?
- Ne, zato što nema slobodnih termina, mora se raditi u klubovima.

Opći je dojam da je na sceni momčad koja uistinu obećava. Pozorno probrana, ujedinjena, sad već skoro sasvim formirana. Jest da je osnovni cilj producirati kadar za Vatrene, ali uvijek je lijepo zakititi se zapaženim rezultatom. Stoga je kontinentalno prvenstvo 2019. godine meta koja se nišani svim sredstvima iz svih pozicija!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri