Izbornik Dalić uoči okupljanja

Strateg čistih stavova i selekcija vrhunskih majstora

05.11.2017.

Strateg čistih stavova i selekcija vrhunskih majstora
Foto: Drago Sopta/HNS

Nacija diše za Vatrene, a zajednička je dužnost dignuti hrvatski nogomet nastupom na još jednoj, desetoj velikoj završnici.

Od 17. listopada 1990. i revije u Zagrebu sa SAD-om (2:1) do 9. listopada 2017. godine i kvalifikacija s Ukrajinom u Kijevu (2:0), A-reprezentacija Hrvatske odigrala je 272 utakmice, računajući dakle prijateljske i službene, u kojima se davalo sve od sebe neovisno o imenu suparnika i vlastitoj (ne)kompletnosti. Skloni smo zaključku da ta kijevska, napose njen drugi dio, spada u deset najboljih iz cijelog razdoblja kojim višestruko prevladavaju uspjesi. Zato što se „na noge“ optimističkom takmacu išlo u posve kompromitirajućoj situaciji i atmosferi nakon mini-serije s četiri nastupa za bodove u kojoj su Vatreni dvaput izgubili  (Island i Turska po 0:1), jednom remizirali (Finska 1:1) te jednom dobili (Kosovo 1:0).

Novi je izbornik Zlatko Dalić u sad već glasovita dva dana štošta sredio, promijenio, učvrstio te suparničkog bossa Andrija Ševčenka natjerao na iskrenu čestitku, ma koliko tom slavnom Ukrajincu bilo teško s dvije knedle u grlu…

„Naravno da je drugo poluvrijeme bilo fantastično, ali što je nedostajalo prvom u kojem smo činili točno ono što smo predvidjeli i htjeli: razoružati i Žute i njihovih 70.000 navijača mirnom, preciznom igrom. Da smo u tih 45 minuta primili pogodak, bojim se da bismo potonuli. Zbog toga smo poduzeli sve da ga ne primimo“, ističe izbornik.

U međuvremenu je putovao Italijom, bio na meču Inter – Sampdoria 3:2, vidio se s Ivanom Perišićem, Marcelom Brozovićem i Ivanom Strinićem, kontaktirao s Marijom Mandžukićem, Nikolom Kalinićem, Milanom Badeljom, Markom Pjacom, Markom Rogom. Podrazumijeva se da pozorno prati i sve ostale kandidate za sraz s Grčkom u play-offu za SP 2018.

„Ključno je da se u Zagrebu u ponedjeljak 6. studenoga pojave zdravi. Priželjkujem samo to. U raspoloženje ne sumnjam“.

Nije zabrinut što je kapetan i vodeća zvijezda Luka Modrić u lošem ciklusu sa svojim Realom:

„Glede Luke nema straha, u nacionalnom sastavu nikad nije podbacio. A za glasine iz Madrida ne marim: kad Kraljevski klub pobjeđuje, zaslužan je Cristiano Ronaldo. Kad Cristiano Ronaldo stoji, ljuti se i ne zabija, kriv je Luka Modrić. Katastrofa od neobjektivnosti!“

Tema su Grci. Šef stožera i ravnatelj momčadi već je dovoljno gledao i analizirao?

„Da. I ne tek ja, srdačno se javljaju brojni treneri, konstatiraju, predlažu, sugeriraju. Tkogod se bavi analitikom ponudio je pomoć“.

Javno se, što mu zaista služi na čast, oglasio Mehmed Baždarević, glavni trener BH-selekcije koja je s Grčkom bila u izlučnoj skupini te na strani odigrala 1:1, kod kuće 0:0?

„S Mešom je razgovarao moj asistent Ivica Olić. Ja sam se čuo i dobio mailom sve što me zanimalo od izbornika Belgije, španjolskog stručnjaka Roberta Martineza“.

Crveni đavoli su u Bruxellesu s Grcima remizirali 1:1, u Pireju slavili 2:1. Oba spomenuta žustra partnera Grčka je dočekala na stadionu Georgiosa Karaiskakisa u Pireju, a ne u atenskoj olimpijskoj areni Spyrosa Louisa, svakako stoga što je u bučnom predgrađu lakše stvoriti paklensku atmosferu. Zlatko ne dvoji o posljednjoj prepreci na trasi do Rusije:

„Ne igraju Grci najkvalitetniji nogomet, ali su najteži protivnik. Po upornosti, borbenosti, agresivnosti. Ne ustručavam se napomenuti da katkad posežu i za nedopuštenim, čak prljavim startovima. Poznato je kakvom su organizacijom i disciplinom, stilom i metodom osvojili naslov europskog prvaka 2004. u Portugalu, kad ih je vodio Otto Rehhagel, Nijemac. Danas ih vodi njegov sunarodnjak Michael Skibbe. Sličnost neupitna“.

Nadamo se ostvarenju cilja, budući da su u usporedbi s hrvatskim vedetama ipak niže klase?

„Ne bismo u razigravanju 9. i 12. studenoga trebali naići na veliki problem. Iako će uzvrat biti nezgodan i zahtijevati totalan oprez. Dakako da se nećemo preplašiti 35.000 grlatih, pa nismo se u Kijevu ni dvostruko više. Svjesni smo da u Maksimiru moramo protiv bunkera, zatvorenih bokova, čvrste središnjice, sve i svi će biti u blokadi. Očekujem da ćemo je probiti. Bolji smo, ta činjenica nema alternative“.

Pripreme će se koristiti za jedan trening dnevno, pogotovo za brojne sastanke, skupne i pojedinačne razgovore. Na koje će Skibbeove izabranike posebno upozoravati:

„Na stoperski par Konstantinos Manolas – Sokratis Papastathopoulos, vrsne prvotimce Rome odnosno Borussije iz Dortmunda“.

Procijenjena vrijednost im je 30 + 28 milijuna eura, sigurno ne bez razloga, ali Manolas je zbog Fifine suspenzije prekrižen za prvu utakmicu.

„U vezi prednjači Olympiakosov znalac Konstantinos Fortounis, u napadu još jedan Kostas, treći u ovom blitz nabrajanju, robusni for Mitroglou, član Olympique Marseillea“.   

Dalić dodaje:

„I drugi su solidni, no badava im ako ćemo mi biti pravi!“

Poriče da je predsjednik HNS-a Davor Šuker te bilo tko iz Izvršnog odbora ili operative prema njemu na bilo koji način bio nekorektan, kako se medijima spekuliralo glede ugovora:

„Dapače, ponuđeno mi je nekoliko opcija, i sve sam odbio smatrajući da trenutačno nisu bitne. Odlučio sam poslati poruku da je važna jedino Hrvatska. Puna mi je kapa tih naših navika, političkih, gospodarskih, sportskih, svakakvih: daj ugovor, daj „papir“, tako da osiguram honorar, bonus, plaću, penziju, baš me briga za rezultat! Prema tome, nisam takav. Sačekajmo prolaz, potom ćemo se lako dogovoriti.“

Niti pristaje na kompromise, kamoli pritiske:

„Za povjereni posao odgovaram ja. Vjerujem u sebe i svoje prosudbe, osjećaje i instinkt. Apsolutno vjerujem u svoje nogometaše. Neka mi nitko ne gura i ne servira nikoga, neka ne suflira ništa; ni funkcionari ne menadžeri ni kibici. Ne zanima me tko je čiji. Birat ću u tom trenutku najbolje, najspremnije, najjače.“

U finišu je dodatno podvukao:

„Primjećujem sve veću pozitivnost. Maksimir će biti pun. Na stranu iznimke, no nacija diše za Vatrene. Zajednička dužnost nam je dignuti hrvatski nogomet, onako kako smo ga dizali i uživali na velikim završnicama u Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj,  destinacijama kojima sam putovao u ulozi navijača, naoružan 'kockastim' dresom, državnom  zastavom i vlastitim glasnicama. Bilo je prekrasno. Zašto opet ne bi bilo tako?“

Za početak – u Rusiji 2018. Sa strategom čistih stavova i selekcijom vrhunskih majstora.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri