Izbornici o izabranom

Davor Šuker - nogometaš i predsjednik za svaku pohvalu!

23.12.2017.

Davor Šuker - nogometaš i predsjednik za svaku pohvalu!
Foto: Drago Sopta/HNS

Logično je da na dan izbora novog/starog šefa Hrvatskog nogometnog saveza za mišljenje pitamo petoricu izbornika muških reprezentacija, koji Davora Šukera znaju dugo i s njim stalno surađuju. Odazvali su se rado i govorili u dahu, onako kako i priliči ljudima koji vladaju strukom i znaju situaciju.

Zlatko Dalić svakako spada u rubriku „spas u zadnji čas“. Način kojim je Vatrene izbavio iz kandži pretpostavljivog neuspjeha, koji bi graničio s totalnim krahom, doista impresionira. Varaždinski Livnjak furiozno je Hrvatsku spakirao u Rusiju ne mareći za probleme, krizu, za pravi mali natjecateljsko-psihološki očaj kad se „kockasta“ lađa opasno nagnula propuštajući vodu kroz brojne pukotine. Onda je on rekao „E, pa, nećemo baš tako…“ Uništavanje Ukrajine u Kijevu te razbijanje Grčke u Zagrebu vratilo nam je osmijeh. Polet i ponos pogotovo.

- U ova dva i pol mjeseca s Davorom Šukerom surađujem besprijekorno, na dnevnom redu je samo predanost općem cilju. Apsolutno visokom. Ne postoji riječ koja ne bi bila pohvalna. Dominira čista pozitiva. Zato što mi je predsjednik omogućio rad, mir i samostalnost. Dobio sam sve što sam trebao. Nadam se da će tako biti i ubuduće, uvjeren da se na nj uvijek mogu osloniti. Takav sam odnos i očekivao od čovjeka koji je bio Zlatna kopačka SP-a 1998. u Francuskoj i lidera organizacije za kojeg u ovom sportu nema tajni. Svi još živimo s uspomenom na brončane, vjerujući da im se i kvalitetom i dometom možemo priključiti. Naravno da nije bilo bezbrižno dok smo čekali play-off, ali zajedničkim snagama selekcije i saveza sve smo prebrodili.

Prve sljedeće akcije Zlatka i tima su prijateljski susreti s Peruancima i Meksikancima u ožujku na američkom tlu, stvar se finalizira. Bile bi to pouzdane provjere uoči Mondiala i dvoboja s Nigerijom, Argentinom i Islandom.

Nenad Gračan je Šukermanu bio suparnik na hrvatskim i španjolskim terenima budući da su u isto vrijeme bili članovi Rijeke/Hajduka i Ovieda odnosno Osijeka/Dinama i Seville:
- Da, znamo se dugo iako je on šest godina mlađi. Mislim da bi češće trebalo podsjećati na Davorovu fantastičnu karijeru u dresu Hrvatske, Seville, Real Madrida i Arsenalu umjesto što ga se napada iz svih oružja.

Oponenti njegova funkcionarskog opusa pretvorili su se u kritičare, kritičari u kritizere, kritizeri „južne alijanse“ ne tek u protivnike nego u besramne neprijatelje…
- Neshvatljiva je količina te negativističke opsjednutosti. Što se mene tiče, svih ovih godina u Šukeru imam sjajnu potporu i konkretnu pomoć u svakom smislu, stoga sastav U-21 nema zapreka pokazati sve što zna, hoće i može. Predsjednik u cijelosti razumije i nogomet i nogometaše, prepoznaje talent, cijeni rad. U tom tonu i komuniciramo. Vrlo bih zgriješio da kažem i jedno slovo protiv takve osobe. Mjesta ima isključivo za najbolje ocjene. Uostalom, sve se to odražava na samopouzdanje i rezultate moje momčadi.

Koja juri prema sudjelovanju na Euru toga uzrasta. Ukupno trećem, poslije 2000. u Slovačkoj kad je izbornik bio Ivo Šušak pa 2004. u Njemačkoj pod vodstvom Martina Novoselca.
- Prvo sljedeće okupljanje je trodnevni kamp u veljači na istarskoj lokaciji, a 23. ožujka nastavljamo kvalifikacije kod Čeha, oni su nositelj skupine.

Nositelj koji je u Varaždinu dobio po nosu čak 5:1.

Robert Jarni teško se miri s pehom na jesenskom izlučnom turniru U-19 u Rovinju na kojem su nas prestigli Belgijanci i Latvijci:
- Nevjerojatno kako nismo osvojili najmanje drugo mjesto koje vodi dalje. No to je tako, mladi nerijetko igraju u rasponu od fantastičnog do katastrofalnog. Nedostajao je Davor Šuker!

Šuker s „devetkom“ na leđima.
- Takvi se rijetko rađaju. Dopunski komentar je suvišan. Skupa smo rasli i odrasli, prošli toliko toga. Eto nas ponovo u službi hrvatskog nogometa.

Davor u aktualnoj ulozi?
- Involviran, zainteresiran. Sve prati i podržava. Više nego profesionalan. Što je nama i našim ekipama potrebno, važno, nužno. Lijepo je kad vidiš da Savez skrbi i o sitnicama, svjestan da se u tom krugu nalaze asovi za sutra bez kojih nema nastavka izvanrednog niza A-reprezentacije.

Nova prilika Robertovih omladinaca je u novoj godini:
- Sredinom jeseni igramo s Češkom (domaćin), Makedonijom i Luksemburgom, to je uvodna runda za EP 2019. u Armeniji. Do tada će, kao i obično, zaredati međunarodne turneje, poznato je da Hrvatsku zovu na sve strane, osobito na Bliski i Daleki Istok.

Petar Krpan ovog je petka završio nadasve aktivno druženje nacionalnih sastava U-16 i U-17 kojima je stručni boss:
- Trajalo je pet dana. Boravili smo u Puli, vježbali i nastupali u Medulinu. Mlađi su odigrali tri utakmice, stariji dvije. Ovo je prvi put da je „kampirala“ postava U-17; predsjednik Šuker je na molbu odgovorio u trenu: „Dakako, idite!“ Prema tome, nema štednje kad su posrijedi nadareni momci.

Davor i Pero su rođeni Osječani, znaju se sad već desetljećima. Koristi li u službenim relacijama i ta zavičajna komponenta…?
- A ne, posao je posao. Ne idem na emocije, niti bi predsjednik tolerirao ono što nije opravdano, poželjno, svrsishodno.

Koordinacija maksimalna?
- Sve je odlično. Predsjednik je upućen i u detalje, stalo mu je do svih kategorija, živi za uspjeh našeg nogometa. Smiješno mi je kad čujem naklapanja da „nije ovdje“. Nego gdje!? Ja ga dobijem u sekundi, i sve riješimo za sljedeće dvije.

I Krpan je participirao na Coupe du Mondeu, kad je Šuker blistao:
- Ostaje ta Francuska za sva vremena, s medaljom koja je prva asocijacija uvijek i svuda.

Sugovornik je izbornik državnih kadeta, također i instruktor u Slavonsko-baranjskoj županiji. Ide mu s reprezentativcima:
- U-17 je bila prva na prvom kvalifikacijskom turniru, u Albaniji bolja od Španjolske, domaćina i Lihtenštajna. U ožujku je elitno kolo kod nas, dolaze Belgijanci, Šveđani i Ciprani, a na EP u Engleskoj (svibanj 2018.) plasirat će se prvaci osam skupina i sedam drugoplasiranih. Očekujem da ćemo biti među njima!

Ujesen starta novi ciklus, za EP 2019. u Republici Irskoj, startni filter bit će u Hrvatskoj protiv Italije, Armenije i Andore.

Mladen Ivančić u tom je projektu još od 2004. godine. Od 2013. izbornik U-15, najmlađe vrste koja nema službenih prvenstava, ali neprestano je na međunarodnim provjerama. Nedavno kao gost na prvenstvu Južne Amerike:
- Trudili smo se koliko se dalo, ovisno o mogućnostima. Nekompletni i godinu i pol mlađi od konkurencije s toga kontinenta. Ipak smo ulovili jedan remi, za razliku od Češke, isto tako gosta, koja je prošla kudikamo gore…

Mladen je i član stožera U-17, važan Krpanov suradnik. A kakav je sa Šukerom?
- I s predsjednikom i sa Savezom sve je, objektivno, dobro. Sve u redu. Vidimo se na sastancima u Zagrebu, zanima ga štošta u vezi s mladima, osjeća se da je jako zainteresiran za napredak talenata i osiguravanje što solidnije budućnosti. Srećom, ne manjka potencijala ni u jednoj generaciji.

U-15 redovit je sudionik na travanjskoj manifestaciji Delle Nazioni na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije:
- Bit ćemo spremni. Pokušat ćemo se u što većem broju naći i u veljači jer svaki trening je dobrodošao.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri