Povezanost nogometa i umjetnosti

Vječna igra: Izložba u suradnji s Prirodoslovnim muzejem

25.01.2018.

Vječna igra: Izložba u suradnji s Prirodoslovnim muzejem

Brojni izložbeni predmeti koje će posjetitelji pronaći na prostoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja donose priču o povezanosti nogometa i hrvatskih umjetnika.

Nogomet se na hrvatskim prostorima igra više od 2000 godina, a triljsko naselje Gardun jedno je od kolijevki ovog svjetski omiljenog sporta. Pouzdano se zna da se nogomet igrao među dubrovačkom mladeži u vrijeme renesanse, a u svojim djelima opjevao ga je i jedan od najvažnijih hrvatskih pisaca, Marin Držić.

Na adresi Prirodoslovnog muzeja posjetitelji će imati priliku saznati više o počecima nogometa u Hrvatskoj, te o ulozi nogometa u djelima hrvatskih umjetnika poput Branka Gavelle, Kuzme Kovačića i Miroslava Šuteja. Autor izložbe Nikša Martinac Vječnu igru opisao je kao „mali prikaz povezanosti nogometa i niza renominiranih umjetnika iz raznih grana umjetnosti“.

Među izloženim predmetima nalaze se medalje za pobjednike Kupa i Prvenstva Hrvatske, prikaz sinjske stele dječaka s nogometnom loptom, brončana medalja iz 1998. godine, te skica i replika pokala Kupa poznatijeg pod nazivom Rabuzinovo sunce.

Posebni postav o povijesti hrvatskog nogometa posjetiteljima će biti dostupan na prvom katu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja od 26. siječnja do 18. veljače. Daljnje informacije o izložbi nalaze se na stranicama Noći muzeja i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri